Szaloncukor válASZTÉK

 

 

Szerkesztő: Kun Ákos

E-mail: info@kunlibrary.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frissítés: 2017. március 27.

 

A frissített változat a Kun Elektronikus Könyvtárból tölthető le.

Cím: http://kunlibrary.com

 

A http://kunlibrary.com honlapról tölthető le az 530 egzotikus gyü­mölcsöt és zöldséget tartalmazó 33 nyelvű album legfrissebb változata is, 9317 képpel illusztrálva. Terjedelme: 510 MB. Ugyanitt ér­he­tő el a kontinentális zöldségeket és gyümölcsöket ismertető 33 nyel­vű album rendszeresen frissített változata, ami jelenleg 10 141 képet tartalmaz. Terjedelme 571 MB.

Ezen a honlapon található egy könnyűzenei slágerlista is, amely 1931-től napjainkig az összes magyar slágert tartalmazza. Az előadó nevének kiválasztása után pár másodperc múlva meghallgathatjuk, illetve videoklip formájában megtekinthetjük kedvenc dalainkat a YouTube-on. Jelenleg 6848 dal található ebben a gyűjteményben, 29 558 változatban.

 

 

TESZTELÉS

 

Bonbonetti Kft. Nosztalgia Válogatás szaloncukor:

 

Kék sztaniolpapírban: Szilvapálinkás-csokoládékrémes[1], étcsokoládéval bevont. Tölteléke nagyon finom, jó minőségű (60% kakaótartalmú) étcsokoládéval bevonva.

Fehér sztaniolpapírban: Marcipánkrémes-narancslikőrös, étcsokoládéval bevont. Tölteléke nagyon finom, jó minőségű (60% kakaótartalmú) étcsokoládéval bevonva.[2]

Arany sztaniolpapírban: Mogyorókrémes, tejcsokoládéval bevont. Tölteléke finom.[3] (A csoki­be­vonat kakaótartalma 30%.)

Narancssárga sztaniolpapírban: Karamellkrémes, tejcsokoládéval bevont. (A csoki­be­vonat kakaótartalma 30%.) Átlagos minőségű. Étcso­koládé-bevonattal finomabb lenne.

Piros sztaniolpapírban: Konyakmeggy-trüffelkrémes, tejcsokoládéval bevont. (A csoki­be­vonat kakaótartalma 30%.) A tejcsokoládé-bevonat nem harmonizál a meggyes krémmel. (Tejcsokoládéval teljesen jellegtelen, ízetlen. Ráadásul nincs benne alkohol, pedig a nevében is szerepel a konyak.)[4]

 

A Spar, Interspar és a Tesco szupermarketekben, valamint az Auchan áruházban kapható díszdobozban, 350 grammos kiszerelésben. Ára a Spar és Interspar szupermarketekben 2200 Ft, (6285 Ft/kg), a Tesco szupermarketben 2400 Ft (6860 Ft/kg), az Auchan áruházban viszont csak 2090 Ft (5970 Ft/kg). Az egyes fajták külön dobozban is beszerezhetők. A Bonbonetti mintabol­tokban szintén kaphatók, ahol dobozonként 1900 forintba kerülnek (5600 Ft/kg). Ha magunknak vásároljuk, nem érdemes drága díszdobozosat venni. A Bonbonetti márkaboltokban mind az öt fajta ömlesztve is kapható. Áruk: 3600 Ft/kg.

2013-ban a Nosztalgia szaloncukorcsalád oszlopos tagja volt a Narancslikőrös-trüffelkrémes, étcso­koládéval bevonva. 2015-ben ez a fajta eltűnt, és a helyét a Karamellkrémes szaloncukor vette át, tejcsokoládéval bevonva. Ez nem baj, mert ez sem rossz. Nagyon hiányzik azonban a narancslikőrrel ízesített trüffelkrémes szaloncukor, étcsokoládéburokban. Jó lenne, ha a Bonbonetti Kft. hattagú­vá bővítené a Nosztalgia szaloncukorcsaládot, hogy ez a közkedvelt és sokak által hiányolt fajta is belekerüljön. Érdemes lenne ezt a fajtát önálló desszertként is gyártani, hogy egész évben kapható legyen.[5]

Mivel még mindig jelentős igény van rá, a Bonbonetti Kft. továbbra is gyárt Zselés szaloncukrot. A citrusos (citrom-narancs ízű) konzum szaloncukor legolcsóbban a Bonbonetti márkaboltokban szerezhető be aranymintás bordó sztaniolpapírban. Ára színes celofánzacskóban, 345 gram­mos kiszerelésben: 900 Ft. (2610 Ft/kg.) A Spar szupermarketekben is kapható. Ára: 1000 Ft. (2900 Ft/kg.) Az Auchan áruházban a legolcsóbb. Itt 880 Ft. (2550 Ft/kg.) A Tesco szupermarketben viszont a legdrágább: 1100 Ft. (3180 Ft/kg.) Emellett sokfajta konzum szaloncukrot gyártanak, celofánzacskóba csomagolva. Ezek azonban nem nagyon fogynak, mert minőségükhöz képest aránytalanul drágák. A Bonbonetti celofánzacskós konzum szaloncukorcsalád választéka: 1, Étcsokoládéval mártott zselés (Citrom- és narancsízű). 2, Banán- és málnaízű fondant. 3, Tejcsokoládéval mártott citromízű túrós. 4, Tejcsokoládéval mártott kókuszos. 5, Étcsokoládéval mártott vajkaramels. 6, Étcsokoládéval mártott marcipános meggyes (marcipán alaprétegen meggyízű töltelék). 7, Tejcsokoládéval mártott Csokoládés-Meggyes. 8, Bonbonetti válogatás ét- és tejcsokoládéval. (Ebben csak négyfajta található. Ki tudja miért, a marcipános, a csokoládés-meggyes és a vajkaramellás hiányzik belőle.) A Bonbonetti konzum szaloncukrok ára a Spar szupermarketekben 1050 Ft. A zselés szaloncukruk is a konzum kategóriába tartozik. Ennek egyik jele, hogy túlságosan geil, és egy hónap tárolás után elkezd a cukor kikristályosodni benne. (A szavatossági ideje 7 hónap.) Ettől ropog a fogunk alatt. Zamata azonban kiváló, intenzív citrusíze kiemeli a konzum szaloncukrok világából.

 

Vadász Csokoládé Kft. szaloncukrai:

 

Meggyes krémmel töltött Édes és keserű[6]: Meggylikőrrel ízesített alkoholos tölteléke nagyon finom, jó minőségű étcsokoládéval bevonva. (Angyalkás bordó sztaniolpapírban.)

Narancsos krémmel töltött Édes és keserű[7]: Narancslikőrrel ízesített alkoholos tölteléke nagyon finom, jó minőségű étcsokoládéval bevonva. (Angyalkás piros sztaniolpapírban.)

Csokoládés-alkoholos-meggyes krémmel töltött Black & White: Omlós, étcsokoládés tölteléke finom és illatos. Fehércsokoládéval bevonva. (Angyalkás sötétkék sztaniolpapírban.)[8]

Marcipánkrémes: Tölteléke nagyon finom, jó minőségű étcsokoládéval bevonva. (Angyalkás arany sztaniolpapírban.)[9]

Karamellkrémes[10]: Lágy tölteléke átlagos, étcsokoládéval bevonva. (Angyalkás sötétarany sztaniolpapírban.)

Feketeerdő[11]: Tölteléke hasonlít az Édes és keserű szaloncukorhoz, de kevesebb alkohol van benne, és tejcsokoládéval van bevonva. Nagyon finom. (Angyalkás zöld sztaniolpapírban.)

Mogyorókrémes: Tömör tölteléke finom, bár lágy krémmel még finomabb lenne. Tejcsokoládéval bevonva. (Angyalkás világosbarna sztaniolpapírban.)

Kávés tejkrém-trüffel (Eszpresszó coffe amo)[12]: Intenzív kávéízű. Étcsokoládéval bevonva. (Fekete, bordó sztaniolpapírban.)

Kávés tejkrém-trüffel (Latte coffe amo): Inkább cappuccino ízű, de így is nagyon finom. Tejcsokoládéval bevonva. (Fekete, világosarany sztaniolpapírban.)

KID eperkrémes: Tölteléke kommersz krém, tejcsokoládéval bevonva. (Bordó sztaniolpapírban.)

KID tejkrém-trüffel: Tölteléke kommersz krém, tejcsokoládéval bevonva. (Kék sztaniolpapírban.)

KID vilmoskörte:lteléke kommersz km, tejcsokoládéval bevonva. (Világoszöld sztaniolpapírban.)

KID erdei gyümölcs:lteléke kommersz km, tejcsokoládéval bevonva. (Lila sztaniolpapírban.)

 

A Tesco szupermarketben kaphatók, színes celofánzacskóban, 345 és 380 grammos kiszerelésben. Ára: 2000 Ft. (Kilogrammja 5260 Ft.) A Spar szupermarketekben és Interspar áruházban 1900 forintba kerül. Kilogrammja 5000 Ft. (Itt a Marcipánkrémmel töltött változat kilogrammja 5500 Ft.) Az Auchan áruházban azonban olcsóbbak a Vadász szaloncukrok. Itt 1690 forintért kaphatók. (4450 Ft/kg.) A piaci édességárusoknál kimérve ennél is olcsóbban beszerezhető. Náluk kilogrammja fajtánként 3800 Ft. Vidéken még olcsóbb. Az esztergomi Árkád Édességboltban pl. kimérve 3400 forint kilója. Postai kézbesítéssel történő szállítást is vállalnak. Honlap: http://bolthely.hu/arkadedesseg/ Itt a Stühmer szaloncukrok is jóval olcsóbbak, mint a szupermarketekben. Kimérve kilogrammjuk 5890 Ft. Teljes szaloncukor választékuk itt látható: http://bolthely.hu/arkadedesseg/lista/5641aa419ffx4­_Osszes_Szaloncukor (A postaköltség csökkentése érdekében célszerű a barátainkkal, rokonainkkal összeállni, és több fajtát, nagyobb mennyiségben rendelni. Így a szállítási költség megoszlik.)

Azért is célszerű a webáruházakban vásárolni, mert a szupermarketekben egyre szűkül a választék. 2015-ben még legalább féltucatnyi fajta közül választhattunk a különféle szaloncukorgyártók termékei közül. 2016-ban a választék lecsökkent 3-4 fajtára. Mivel tavaly az élelmiszerboltok a berendelt készlet jelentős részét csak árengedménnyel tudták eladni, az idén már csak azokat a fajtákat rendelték meg, melyekből a legtöbb fogyott. (Mellesleg ezek a legfinomabbak.) Így aki szeretné megkóstolni a teljes spektrumot, csak a webáruházakban juthat hozzá. Itt viszont a házhoz szállítási költség drágítja az árat. Ennek csökkentését összefogással lehet elérni. A webáruházak közül Lajcsi boltja nyújtja a legszélesebb választékot. Webcím: http://www.lacsiboltja.hu/kereses/szaloncukor=term 

 

Sokan nem tudnak róla, de a Vadász Kft. is gyárt Válogatás szaloncukrot. Ezeket azonban fémdobozba csomagolják, 300 grammos kiszerelésben. A költséges göngyöleg miatt meglehetősen drágák, ezért a szupermarketek nem forgalmazzák. A lila és világoskék dobozos Válogatás azonban a web­áruhá­zakban megrendelhető. Ára: 2200-2500 Ft. A Meggyes krémmel töltött Édes és keserű, a Feketeerdő, a Karamellkrémes és a Marcipánkrémes fajta van benne. (Célszerű lenne a Válogatás szaloncukrot is celofánzacskóba csomagolni, kiegészíteni a Narancsos krémmel töltött Édes és keserű, valamint a Mogyorókrémes fajtákkal, és kb. 320 grammos kiszerelésben a többivel meggyező áron forgalomba hozni. (A kávés fajtáknak is sokan örülnének.) Így mindenki megkóstolhatná, és még többen megismernék a Vadász szaloncukrok teljes választékát. A gyerekes szülők kedvéért a négy KID-es változatból is lehetne egy Válogatást készíteni.)

Egyébként a Vadász Kft. fenyőfadíszt is gyárt ugyanolyan csomagolásban, mint a szaloncukrait. A Konyakmeggy fenyődísz tömege 315 gramm, és az Étcsokoládés, alkoholos meggydesszert alapanyagából készül. Ennek belsejében azonban egy szem alkohollal pácolt meggy is van. A tejcsokoládét kedvelőkre is gondoltak. A tejcsokoládés, alkoholos meggydesszert alapanyagából is készítettek Konyakmeggy fenyődíszt egy szem pácolt meggyel a közepén. Külsejük és csomagolásuk megegyezik a konyakos meggybonbonnal. Áruk nem magasabb a Vadász szaloncukroknál. A szupermarketek ezeket sem forgalmazzák. Webáruházakban keressük. Náluk egy doboz kb. 1900 forintba kerül. A Vadász konyakos meggybonbon szintén fenyőfa-csomagolást kapott, ezért a karácsonyfát is díszíthetjük vele. A konyakos meggybonbon nem trüffelkrémmel, hanem brandyvel, illetve ipari szesszel van töltve. Mivel íze, illata és formája nagyon hasonlít a Bonbonetti Kft. Cherry Queen konyakos meggybonbonjára, valószínűleg velük gyártatják, bérmunkában. Ez persze semmit nem baj, mert nálunk a legjobb minőségű konyakos meggybonbont a Bonbonetti Kft. gyártja.[13] Az ára is nagyon alacsony. (A hajdani Bonbonetti márkaboltban 2400 forintba került kilója.) Most az utcai szaloncukorárusok kilogrammonként 3250 forintért adják. 

Sajnos a Vadász Kft. nem kíván létrehozni saját márkaboltot, így termékei csak a csokoládéboltokban és a szupermarketekben kaphatók. Teljes termékválasztékuk ezen a honlapon tekinthető meg: http://vadasz.eu/vadasz-termekek   

 

Stühmer Kft. szaloncukor válogatás (15-féle)

 

Mákos: Tölteléke darált mákkal dúsított fehércsokoládékrém, tejcsokoládéval bevonva. Finom. Intenzív mákízű. Igazi hungarikum. (Világoskék, gyári nevén ezüst kékkel sztaniolpapírban.)

Gertrúd[14]: Tölteléke narancsízesítésű, darált mandulával dúsított alkoholos trüffelkrém, jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Nagyon finom. (Sötétkék sztaniolpapírban.)

Kókusz: Tölteléke kókusszal dúsított édes krém, jó minőségű tejcsokoládéval bevonva. Más gyártók tömör szaloncukrával ellentétben ebben nem kókuszreszelék van, hanem lágy kókuszízű krém. Finom, bár étcsokoládéval bevonva még finomabb lenne. (Ezüstszínű sztaniolpapírban.)

Mézeskalács: Tölteléke mézeskalács-fűszerekkel ízesített trüffelkrém, jó minőségű tejcsokoládéval bevonva. Nagyon finom, intenzíven fűszeres. (Lila sztaniolpapírban.)

Tejtrüffel[15]: Tölteléke sűrített tejjel dúsított édes, kakaós krém, jó minőségű tejcsokoládéval bevonva. Finom. (Arany, gyári nevén arany bronzzal sztaniolpapírban.)

Éttrüffel[16]: Tölteléke keserűcsokoládés, alkoholos trüffelkrém, jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Nagyon finom. Hasonlít a Gertrúdhoz, de a töltelékében nincs darált mandula. (Fekete, gyári nevén fekete arannyal sztaniolpapírban.)

Marcipán[17]: Tölteléke jó minőségű natúr, tömör marcipán, étcsokoládéval bevonva. Nagyon finom. (Sötétarany sztaniolpapírban.)

Aranydesszert[18]: Tölteléke egy réteg marcipán és egy réteg étcsokoládés trüffelkrém, étcsokoládéval bevonva. Alkoholmentes. Nagyon finom. (Sötétlila sztaniolpapírban.)

Marcika[19]: Tölteléke tejcsokoládés, mandulamarcipános trüffelkrém, jó minőségű tejcsokoládéval bevonva. Nagyon finom. Tölteléke hasonlít az Aranydesszerthez, de alkoholmentes és a marcipánban nem ét- hanem tejcsokoládés  trüffelkrém van. (Világosarany, gyári nevén ezüst arannyal sztaniolpapírban.)

Meggyes-marcipán: Tölteléke egy vékony réteg marcipán és egy vastag réteg meggyzselé, étcsokoládéval bevonva. Nagyon finom, intenzív meggyízű. (Vörös sztaniolpapírban.)[20]

Narancsos fahéjas: Tölteléke naranccsal és fahéjjal ízesített krém, jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Finom, intenzív narancsízű. (Narancssárga sztaniolpapírban.)

Mogyorókrémes[21]: Tölteléke mogyorós krém, jó minőségű tejcsokoládéval bevonva. Nagyon finom. (Világosbarna, gyári nevén bronzszínű sztaniolpapírban.)

Tojáslikőrös[22]: Tölteléke tojáslikőrrel dúsított trüffelkrém, jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Kellemes ízű, nagyon finom. (Vajszínű, gyári nevén beige arannyal sztaniolpapírban.)

Ír krémlikőrös[23]: Tölteléke karamellízű likőrrel dúsított kakaós krém, jó minőségű tejcsokoládéval bevonva. Kellemes ízű, de étcsokoládéval bevonva finomabb lenne. (Drappszínű, gyári nevén világosbarna arannyal sztaniolpapírban.)[24]

Epres[25]: Fehércsokoládéba töltött eperkrém. Finom, szamócaízű. (Violaszínű sztaniolpapírban.)

 

A 170 grammos kiszerelésű színes, lapos kartondobozban mindegyik fajtából egy-egy darab található. A Spar és Interspar áruházakban 1350 forintba kerül. (Kilogrammja 7940 Ft.) A Tesco szupermarketben 1600 Ft az ára. (Kilogrammja 9410 Ft.) Legolcsóbb az Auchan áruházban. Náluk 1170 forintba kerül. (Kilogrammja 6880 Ft.) A Stühmer márkaboltok 1390 forintért adják. (Kilogrammja 8170 Ft.)

A teljes szortiment külön-külön sehol sem kapható. A Spar és Interspar áruházak is csak négyfélét tartanak, 350 grammos csomagolásban: Marcipános csokoládékrémes (Aranydesszert - sötétlila sztaniolos), Étcsokoládés trüffel (fekete sztaniolos), Ír krémlikőrös (drapp sztaniolos) és Mogyorókrémes (világosbarna sztaniolos). A forgalmi adatok szerint ezek a fajták a legkeresettebbek. Áruk színes kartondobozban: 2300 Ft. (6570 Ft kilója.) Az Étcsokoládés trüffel édesítőszerrel diabetikus változat (fekete sztaniolos) viszont drágább. Ennek ára 2700 Ft (7710 Ft/kg). A Tesco szupermarketben 2700 forintba kerülnek. (7710 Ft/kg.) Itt a Mogyorókrémes szaloncukor édesítőszeres változatban is kapható. Ára 3200 Ft. (9140 Ft/kg.) Az Étcsokoládés trüffel édesítőszerrel diabetikus változata is ugyanennyibe kerül. Az Auchan áruházban olcsóbbak, 2580 forintba kerülnek. (6170 Ft/kg.) Itt a diabetikus ugyanannyiba kerül. Az Aldi áruházban még olcsóbbak. Náluk 2200 forintba kerülnek. (6280 Ft kilója.) A legolcsóbban azonban a Stühmer márkaboltokban szerezhetjük be ezeket a szaloncukrokat. Itt kimérve kaphatók. Áruk: 5700 Ft/kg. Az édesítőszeres változatok ára: 6700 Ft/kg. A választék kéttucatnyi. A róluk készített fotók a Kun Elektronikus Könyvtárból letölthető képmappában tanulmányozhatók. (A Szaloncukor választék linkkel érhető el.)

A kávékedvelők bánatára nem került a választékba a tejcsokoládé-bevonattal ellátott Cappuccino[26] szaloncukor. (Sötét beige sztaniolpapírban.) 2015-ben kikerült a válogatásból a Dobos[27], a Gesztenyés[28] és a Korfu[29] szaloncukor. Új fejlesztésű, ezért még be sem kerülhetett ebbe a válogatásba az étcsokoládéval bevont Diómarcipános-szilvalekváros szaloncukor szilvavelővel töltve. (A Stüh­mer márkaboltokban azonban kapható, sötétkék sztaniolpapírban.) 2015-ben jelent meg a Sült almás[30] szaloncukor, bordó sztaniolpapírban. (Almás csokoládékrém, jó minőségű tejcsokoládéval bevonva. Íze és állaga hasonlít a zselés szaloncukorhoz, de magasabb színvonalú.) 2016 új terméke a Fekete teás szaloncukor sötétbronz sztaniolpapírban. (Fekete teával ízesített trüffelkrém étcsokoládéval bevonva.)[31] Ezzel nincs vége a választéknak, mert a Stühmer cukrászai[32] fáradhatatlanul kísérleteznek, s rendre újabb és újabb fajtákkal állnak elő. Ezek egyike a Csipkebogyós-diómarcipános szaloncukor. Ez annyira új, hogy még senki sem kóstolta. Ez a ritka fajta a Stühmer mintaboltokban sem kapható. A Válogatásból kimaradt fajták az internetes webáru­há­zak­ban is megrendelhetők.

A Stühmer Kft. a rétegigényeket is igyekszik kielégíteni. A különböző elvárások kielégítésére növelte a Válogatás szaloncukrok választékát. A 15 darabos változatot továbbra is gyártják, de 2016-ban kijöttek öt új változattal. Az étcsokoládé kedvelői minden bizonnyal örülnek az Étcsokoládés válogatásnak. Ötféle étcsokoládéval bevont szaloncukor található benne (ízenként 3-3 darab): 1, Tojáslikőrös. 2, Narancsos. 3, Meggyes. 4, Aranydesszert. 5, Éttrüffel. Ára a Spar szupermarketekben 170 grammos díszdobozban 1350 Ft. (Kilogrammja 7940 Ft.) Az Auchan áruházban olcsóbb. Itt 1170 forintba kerül. (Kilogrammja 6880 Ft.)

A szeszkedvelőknek szánták a Pálinkás válogatást. A szintén 170 grammos díszdobozban Étcsokoládé bevonatú szilvapálinkás (kék színű sztaniolpapírban), Tejcsokoládé bevonatú barackpálinkás (barackszínű sztaniolpapírban) és Étcsokoládé bevonatú birsalma pálinkás szaloncukor (zöld sztaniolpapírban) található (ízenként 5-5 darab). Mindhárom nagyon finom. Ezekből nem spórolták ki az alkoholt, mint a tojáslikőrös és az ír krémlikőrös szaloncukraikból. A csomagolásuk is attraktív. Mint minden Stühmer szaloncukrot és desszertet ezt is Belgiumból importált 54% kakaótartalmú vastag burok veszi körül. Ez a válogatás desszertként bármelyik nyugati csokoládéboltban megállná a helyét. Ára a Spar szupermarketekben 170 grammos díszdobozban 1350 Ft. (Kilogrammja 7940 Ft.) Az Auchan áruházban jóval olcsóbb. Itt 1170 forintba kerül. (Kilogrammja 6880 Ft.) A pálinkás szaloncukrok kimérve nem kaphatók.[33]

A konkurencia piaci eredményeit látva a Stühmer szakembergárdája rájött, hogy a magyar fogyasztók lelkivilágából nem lehet kitörölni a zselés szaloncukrot. Ezért 2016-ban ők is elkezdtek zselés szaloncukrot gyártani, mindjárt öt fajtát. A Zselés válogatást szintén 170 grammos díszdobozban forgalmazzák. Az eltérő árnyalatú bordó sztaniolpapírok a következő ízeket rejtik: 1, eper (viola-barna sztaniolban). 2, málna (bordó-barna sztaniolban). 3, fekete ribizli (bíbor-barna sztaniolban). 4, sárgabarack (rézszínű-barna sztaniolban). 5, narancs (narancssárga-barna sztaniolban). Ára a Tesco szupermarketben 1600 Ft. (Kilogrammja 9410 Ft.) A Spar szupermarketekben 1350 forintért adják. (Kilogrammja 7940 Ft.) Az Auchan áruházban ez is olcsóbb. Itt 1170 forintba kerül. (Kilogrammja 6880 Ft.) A zselés szaloncukrok a Stühmer márkaboltokban kimérve is kaphatók, jóval olcsóbban, mint díszdobozban.[34]

Ezzel nincs vége a válogatássorozatnak. A gyártmányfejlesztők ügybuzgalma következtében 2016-ban megjelent a 15 ízű szimpla válogatás Dupla és Tripla változata. A 340 grammos Dupla ára a Stüh­mer márkaboltokban 3150 Ft (kilogrammonként 9260 Ft), az 510 grammos tripláé 4390 Ft (kilogram­monként 8600 Ft). Ezek a különböző ízű szaloncukrokból nem 1, hanem 2 darabot tartalmaznak. A Dupla és Tripla változatok az Intersparban is kaphatók. Itt 2300, illetve 4000 forintba kerülnek. (Kilogrammonként 6760, illetve 7840 Ft.) A Dupla változat az Auchan áruházban valamivel drágább. Náluk 2660 forintba kerül. (Kilogrammja 7820 Ft/kg.)

A Tripla változat jellegzetessége, hogy 22 féle szaloncukrot tartalmaz. (Mindegyikből 2-2 darabot.) A teljes választékból hiányzik a Korfu a Zselés, a Cappuccino és a Csokoládékrémes édesítőszerrel. Viszont két új fajta is van benne (Bodzás és Fekete ribizlis), amelyek kimérve nem kaphatók.[35] Ezeket a változatokat valószínűleg nem sokan fogják megvenni, mert akinek több szaloncukorra van szüksége, jobban jár, ha a Stüh­mer márkaboltokban ömlesztve vásárol belőlük néhány darabot. Így kilogrammja csak 5700 forintba kerül. Egyébként a kilogrammonként 8170 forintos Szimpla változatot is így érdemes megvenni. Díszdobozost csak akkor vegyünk, ha ajándéknak szánjuk. Erre a célra színes, sátortetős kartondobozba csomagolt, zsinórfüllel ellátott tasakos szaloncukrot is vásárolhatunk. A 400 grammos Aranydesszert, Éttrüffel és Ír krémlikőrös szaloncukrok ára a Stüh­mer márkaboltokban 2490 Ft. (Kilogrammja 9960 Ft.) A Stühmer márkaboltokban már luxus kivitelű szaloncukrok is kaphatók, exkluzív díszdobozokban. A Piemontei mogyorós[36] és a Szicíliai pisztáciás[37] szaloncukrok nagyon drágák, ezért ezeket csak ajándékba érdemes vásárolni. Az áruk 245 grammos kiszerelésben 4900 Ft. (Kilogrammjuk 20 000 Ft.) Jóval olcsóbb különlegesség a Szilvás Betyár desszert szaloncukor változata[38]. Ez az Auchan áruházban is kapható, 350 grammos kiszerelésben. Ára: 2200 Ft (6280 Ft/kg).

Jelenleg kimérve 24 féle szaloncukrot gyárt a Stühmer Kft. Közülük 2 diabetikus. (Egyet csokoládékrémes töltelékkel, étcsokoládéval bevonva; és egyet mogyorókrémes töltelékkel, tejcsokoládéval bevonva. Vásárlásuknál ügyeljünk arra, hogy a diabetikus változatok sztaniolpapírjának színe megegyezik a normál változatokéval. Ezért olvassuk el a címkén, illetve a dobozon látható feliratot.)[39] A teljes választékról képekkel illusztrált szórólap a Stühmer márkaboltokban kérhető. Bár ez a lista igyekszik minden igényt kielégíteni, érdemes lenne a jelenlegi 24 darabos választékot 26-ra kiegészíteni. Nagyon hiányzik a választékból a kávés szaloncukor. A cappuccinós szaloncukor finom ugyan, de nem pótolja az erős feketekávéval ízesített trüffelkrémes szaloncukrot, étcsokoládéval bevonva.

Sokan kedvelik a mentolos cukorkákat és csokoládékat. (Pl. After Eight Classic mentolos desszert.) Ezért érdemes lenne elgondolkodni egy fodormentával ízesített szaloncukor előállításán.[40] A csokolis­ták hiányolják a keserűcsokoládés trüffelkrémmel töltött szaloncukrot is, keserűcsokoládé-bu­rokba töltve. (Visszasírják a keserűcsokoládés Dobos szaloncukrot.) Desszertként, 30 grammos kiszerelésben gyártva év közben is sokan megvennék. Nem ártana kísérletezni a tonkababbal. A cukrászok már nálunk is ezzel az összetett ízű, trópusi fűszerrel ízesítik a desszertjeiket. Étcsokoládéval mártott trüffelkrémes szaloncukrot is lehetne vele készíteni. A siker garantált.   

A Stühmer szakembergárdája a régi termékeket is állandóan fejleszti, tökéletesíti, harmonizálja. Ezért ne csodálkozzunk rajta, ha az elkövetkező években valamelyik szaloncukruk, desszertjük, bonbonjuk íze, állaga, kiszerelési módja megváltozik. Aki szeretne bekapcsolódni a Stühmer szaloncukrok fejlesztésének végtelenített folyamatába, jelentkezzen a Kóstolói Klubba. A tagokat rendszeresen meghívják az új maklári üzemükbe, ahol ingyen végigkóstolhatja a teljes választékot. Aztán elmondhatja  a véleményét az új kreációkról, amit aztán termékeik továbbfejlesztésnél figyelembe vesznek. (A gyár vezetősége ennek alapján határozta meg azt is, hogy mely fajták kerüljenek bele a Stühmer Szaloncukor Válogatás 15 fajtája közé.) A klubtagok a maklári mintaboltban 10% kedvezménnyel vásárolhatnak különböző csokoládétermékeket. Jelentkezni ezen a címen lehet: http://stuhmer.hu/kostoloi-klub/  Levélcímük: stuhmer@stuhmer.hu   

 

Szamos Marcipán Kft. szaloncukrai:

 

Csokoládékrémmel töltött marcipán[41]: Mandulamarcipán a belsejében tejszínes csokoládékrémmel, és jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Nagyon finom. (Barna sztaniolpapírban.)

Meggykrémmel töltött marcipán[42]: Mandulamarcipán a belsejében meggyzselével, és jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Nagyon finom. (Bordó sztaniolpapírban.)

Szilvakrémmel töltött marcipán: Mandulamarcipán a belsejében szilvazselével, és jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Nagyon finom. (Kék sztaniolpapírban.)

Narancskrémmel töltött marcipán: Mandulamarcipán a belsejében narancszselével, és jó mi-nőségű étcsokoládéval bevonva. Nagyon finom. (Narancssárga sztaniolpapírban.)

Narancsos marcipán: Tömör mandulamarcipán, finomra reszelt narancshéjjal dúsítva, és jó minőségű étcsokoládéval bevonva. (Rózsaszín sztaniolpapírban.)[43]

Mandulamarcipán: Natúr, tömör mandulamarcipán, jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Klasszikus marcipán, ízesítés nélkül. (Aranyszínű sztaniolpapírban.)[44]

Mogyorós-mazsolás marcipán: Tömör mandulamarcipán mazsolával és mogyoródarabkákkal dúsítva, s jó minőségű tejcsokoládéval bevonva. Nagyon finom, de kissé geil. (Barna sztaniolpapírban.)

 

A Tesco szupermarketben kaphatók, színes kartondobozban, 340 grammos kiszerelésben. Áruk 3000 Ft. (Kilogrammonként 8820 Ft.) A Spar és Interspar szupermarketekben, valamint az Auchan áruházban 2600 forintba kerülnek. (7650 Ft/kg.) Papírtálcán, polietilén fóliával lefedve, 320 grammos kiszerelésben még olcsóbb. Így az áruk a Tesco szupermarketben 2900 Ft (Kilogrammja 9060 Ft.) A Spar szupermarketekben 2000 forint (6250 forint kilója).  A Lidl áruházban olcsóbb. Itt 1900 forintba kerülnek. (5940 Ft/kg.) A papírtálcás változat az Auchan áruházban a legolcsóbb. Náluk 1890 forintba kerül. (Kilogrammja 5900 Ft.) Díszdobozban csak a négy legkeresettebb fajta kapható. A többit tálcás kivitelben forgalmazzák. A legkedveltebb változat, a Csokoládékrémmel töltött marcipán szaloncukor 140 grammos díszdobozban is kapható. A Tesco szupermarketben 1330 forintért adják. (Kilogrammja 9500 Ft.) Az Aldi szupermarketben 1000 Ft az ára (7140 Ft/kg).

 

A Szamos Kft-t nem kell biztatni arra, hogy desszert formájában is tegyék elérhetővé a szaloncukrai­kat, mert ezt már megtették. Így egész évben fogyaszthatóvá váltak. A csokoládés, meggyes, szilvás és narancsos szalonbonbonjaikat színes kartondobozba csomagolták, és Mátyás desszert néven forgalomba hozták. Hasonló termékük a Szamos golyóbis. Legfinomabb változata a meggyel töltött, külön is kapható. A 125 grammos (7 darabos) Meggydesszert sátordobozban a nagyobb szupermarketekben (pl. Interspar) kapható. Ára: 1500 Ft. Meg kell azonban jegyezni, hogy mindkét desszert, valamint a Szamos szaloncukrok alapanyaga is kétszeres marcipán.

Aki ennél jobbra vágyik, vásároljon Szamosgolyót. Ennek alapanyaga egyszeres marcipán, és fügés, szilvás, narancsos, meggyes, valamint mogyorós töltelék van benne. Ezekben a töltelék nem gyü­mölcsvelő, mint az előbbi desszertekben, illetve a szaloncukrokban, hanem alkoholban pácolt gyümölcs. A meggyes golyóban pl. egy szem kimagozott meggy van. A Szamosgolyó nagyobb szupermarketekben, pl. Interspar egyenként is kapható. Áruk itt: 319 Ft. Tömege: 27 gramm. (Kilogrammja 11 810 Ft.) A Tesco szupermarketben 329 forintba kerül. (12 185 Ft/kg.) Nem olcsó, de nagyon finom. Azért is érdemes ezt a csúcsminőségű változatot választani, mert a kétszeres marcipánból készült desszertek nem sokkal olcsóbbak nála. A 120 grammos kiszerelésű Mátyás desszert pl. 1200 forintba kerül a Tesco szupermarketben. (Kilogrammja 9990 Ft.) A 18 grammos Szamos golyóbis ára pedig darabonként 219 Ft az Interspar áruházban. (Kilogrammja 12 160 Ft.) Az Auchan áruházban ezt is olcsóbban, 195 forintért adják. (Kilogrammja 10 830 Ft.)

 

A Szamos Kft. Feketeribizli-krémmel töltött marcipán szaloncukrot is gyárt, de ezt nem lehet kapni. Úgy látszik 2013-ban a fogyasztók ízlését nem nyerte meg a fekete ribizli sajátos íze, ezért ezt a fajtát a szupermarketek kilistázták. Már csak a Válogatás szaloncukrok között található meg.

 

A Szamos Marcipán Kft. is gondolt a cukorbetegekre, de ennek megkéri az árát. A 140 grammos Csokoládékrémmel töltött marcipán édesítőszerrel 1700 forintba kerül. (12 140 Ft/kg.) Az Inter­sparban kapható. (Az internetes tesztek szerint egyáltalán nem érezni rajta, hogy édesítőszerrel készült.)

 

Szamos Marcipán szaloncukor válogatás (5-féle):  

Tartalma: Meggykrémmel töltött marcipán szaloncukor étcsokoládéval bevonva, Csokoládé-krémmel töltött marcipán szaloncukor étcsokoládéval bevonva, Narancskrémmel töltött marcipán szaloncukor étcsokoládéval bevonva, Fekete ribizlis krémmel töltött marcipán szaloncukor étcsokoládéval bevonva, Mandulamarcipán szaloncukor étcso­koládéval bevonva. (Mind­egyik fajtából 3 darab található benne.) Az Interspar, valamint a Tesco szupermarketekben kapható, színes kartondobozban, 150 grammos kiszerelésben. Ára az Intersparban 1250 Ft. (Kilogrammonként 8330 Ft.) A Tesco szupermarketben jóval drágább. Itt 1600 forintba kerül. (Kilogrammja 10 6600 Ft.) Az Auchan áruházban is megtalálható, és itt 1350 forintba kerül. (Kilogrammja 9000 Ft.) Szűkített választékú változata a Gourmet válogatás, amelyben csak 3-féle szaloncukor található. Tartalma: Meggykrémmel töltött marcipán szaloncukor étcsokoládéval bevonva, Csokoládé-krémmel töltött marcipán szaloncukor étcsokoládéval bevonva és Fekete ribizlis krémmel töltött marcipán szaloncukor étcsokoládéval bevonva. (Mind­egyik fajtából 4-5 darab található benne.) Ez a szintén 150 grammos változat az Aldi szupermarketben szerezhető be. Ára: 1000 Ft. (Kilogrammonként 6666 Ft.)

 

Különleges szaloncukorcsalád a Szamos praliné válogatás. (Ezekben a fajtákban nem marcipán található, hanem különböző krémekkel vannak töltve.) Tartalmuk: Mézes-narancsos fehércsokolá­dé­krémmel töltött praliné étcsokoládéval bevonva (rózsaszín selyempapírban), Karamell-vaní­liás fehércsokoládékrémmel töltött praliné tejcsokoládéval bevonva (fehér selyempapírban), Sós-mandu­lás csokoládékrémmel töltött praliné tejcsokoládéval bevonva (zöld selyempapírban). Tömege 118 gramm. Színes kartondobozban, aranyszínű sztaniolpapírba csomagolva. (Csak a rojtozott selyempapír színe alapján különböztethetők meg. Fajtánként 4-5 db található benne.) Ára a Tesco szupermarketben 1600 Ft. (13 600 Ft/kg.) Az Inter­spar áruházban olcsóbban beszerezhető. Náluk 1450 forintba kerül. (12 280 Ft/kg.) Legolcsóbb az Auchan áruházban. Itt 1350 forintba kerül. (11 440 Ft/kg). Túl sokat ne várjunk tőle. Bár mindhárom nagyon finom, mindegyik szaloncukor bonbon minőségű. Ilyen színvonalú bonbonokat olcsóbban is kaphatunk színes kartondobozokban, bármely csokoládéboltban. Így aki nem karácsonyfára szánja, annak nem érdemes megvenni.

2015-ben a Szamos Kft. rájött, hogy a zselés szaloncukrot nem lehet a köztudatból kitörölni. Ezért ők is kihoztak egy zselés szaloncukrot, ami valódi gyümölcszseléből készül.  A 320 grammos kartondobozban Narancsos és Málnaízű gyümölcszselés szaloncukor található, narancssárga és piros sztaniolpapírban. Az Auchan áruházban kapható. Ára 2100 Ft. (6560 Ft/kg.)[45]

 

Tesco Finest szaloncukrok:

 

Ha a fentieknél olcsóbban szeretnénk Szamos marcipán szaloncukrokhoz hozzájutni, keressük a Tesco Finest szalonbonbonokat. Mint tudjuk a nagy élelmiszerláncok saját nevük alatt is hoznak forgalomba minőségi élelmiszereket. Mivel ez a tevékenység önmaguk reklámozását szolgálja, ezeket a termékeket önköltségi áron adják. Ennélfogva sokkal olcsóbbak, mint az eredeti gyártó saját néven futó termékei. Jelen esetben a Tesco a Szamos Kft, szaloncukrait forgalmazza saját tervezésű díszdobozban, kiskereskedelmi árrés nélkül. Így sokkal olcsóbban hozzájuthatunk ötféle Szamos marcipán szaloncukorhoz.[46]

 

Fajták:

Szilvakrémmel töltött marcipán: Mandulamarcipán a belsejében szilvazselével, és jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Nagyon finom. (Lila sztaniolpapírban.)

Pörkölt mandulás marcipán: Ízesítés nélküli natúr, tömör mandulamarcipán, pörkölt manduladarabokkal dúsítva és jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Nagyon finom. (Arany­színű sztaniolpapírban.)

Narancsos csokoládékrémmel töltött marcipán: Narancslikőrrel ízesített mandulamarcipán a belsejében csokoládékrémmel, és jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Nagyon finom. (Bronzszínű sztaniolpapírban.)

Sós-mandulás csokoládékrémmel töltött marcipán: Mandulamarcipán a belsejében tejszínes csokoládékrémmel, és jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Annyiban tér el a Szamos Csokoládékrém­mel töltött marcipán szaloncukrától, hogy a marcipán sós mandulából készül. A só azonban nem érződik ki belőle, csupán pikáns ízt kölcsönöz a marcipánnak.[47] Nagyon finom. (Bordó sztaniolpapírban.)

Mandulás-csokoládés marcipán édesítőszerekkel. Mandulamarcipán a belsejében tejszínes csokoládékrémmel, és jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Megegyezik a Szamos édesítőszerrel készített Csokoládékrémmel töltött marcipán szaloncukrával. (Diabetikus változat. Jóval olcsóbb, mint eredeti csomagolásban. Ezüst sztaniolpapírban.)

 

A tetszetős, színes kartondobozban forgalmazott, Tesco Finest logóval ellátott Szamos szaloncukrok ára 2500 Ft, 300 grammos kiszerelésben. (8330 Ft/kg.) A diabetikus változat itt is drágább. Ára: 3000 Ft. (10 000 Ft/kg.)[48]

 

Ha szeretnénk a teljes választékot végigkóstolni, nem kell mindegyik fajtából egy dobozzal vásárolnunk. A Tesco szupermarket ugyanis színes kartondobozban forgalomba hozott egy 300 grammos szaloncukor válogatást is. Tartalma: Pörkölt mandulás marcipán, Szilvakrémmel töltött marcipán, Narancsos csokoládékrémmel töltött marcipán, Sós-mandulás csokoládékrémmel töltött marcipán. (A diabetikus Mandulás-csokoládés marcipán hiányzik belőle.) A Tesco Finest szaloncukor Mix ára ugyanannyi, mint a különálló fajtáké.[49]

 

Szerencsi Bonbon Kft. szaloncukrai[50]:

 

Étcsokoládéval mártott áfonyás szaloncukor: Tölteléke háromszoros marcipán, vörös áfonya darabkákkal dúsítva, és jó minőségű étcsokoládéval bevonva. (Bordó sztaniolpapírban.)

Étcsokoládéval mártott gyümölcsízű zselés szaloncukor[51]: Tölteléke ízletes, de túl édes. Jó minőségű étcsokoládéval bevonva. A három különböző ízesítésű változat (citrom, narancs, málna) vegyesen található benne. (Világospiros sztaniolpapírban.)

Étcsokoládéval mártott fahéjas mazsolás diómarcipán szaloncukor[52]: Mézeskalács-fűszerekkel ízesített diómarcipán, jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Finom, intenzív mézeskalácsízű. (Zöld sztaniol­papírban.)

Mogyorókrémes szalonbonbon mogyoródarabokkal: Tölteléke nagyon finom. Mogyoródarabkákkal dúsítva és jó minőségű, vastag étcsokoládéburokba töltve. Minősége felveszi a versenyt a konkurencia szalonbonbonjaival. (Aranyszínű sztaniolpapírban.)[53]

Étcsokoládéval mártott narancsos marcipán szaloncukor: Tölteléke háromszoros marcipán, kandírozott narancshéjjal ízesítve. Jó minőségű tejcsokoládéval bevonva. (Lila sztaniolpapírban.)

Tejcsokoládéval mártott sárgabarackos marcipán szaloncukor: Tölteléke háromszoros marcipán, kandírozott baracklekvárral ízesítve. Jó minőségű étcsokoládéval bevonva. (Narancsszínű sztaniolpapírban.)

Étcsokoládéval mártott vajkaramella szaloncukor: Tölteléke ízletes, de állagát tekintve kommersz. (Száraz, rágós, mint a konzum szaloncukrok. Nem omlós, olvadékony, mint a prémiumkategóriás karamella.) Jó minőségű étcsokoládéval bevonva. (Bronzszínű sztaniolpapírban.)

Étcsokoládéval mártott kókuszos szaloncukor: Tölteléke ízletes. Tele van kókuszreszelékkel. (Kék sztaniolpapírban.)

Konyakmeggy ízű trüffelkrémes szalonbonbon[54]: Tölteléke nagyon finom, jó minőségű, vastag étcsokoládéburokba töltve. (Sötétlila sztaniolpapírban.)

Étcsokoládéval mártott alkoholos meggyes marcipán szaloncukor: Tölteléke háromszoros marcipán, meggylikőrrel ízesítve, és minőségű étcsokoládéval bevonva. (Sötétpiros sztaniolpapírban.)

Étcsokoládéval mártott rumos-kakaós szaloncukor: Tölteléke ízletes. Állaga nem krémes, hanem száraz. Hasonlít a régi kakaós konzum szaloncukorhoz, de ez nem rágós és összehasonlíthatatlanul jobb íze van. Jó minőségű étcsokoládéval bevonva. (Piros sztaniolpapírban.)[55]

 

A Spar áruházakban kaphatók, színes kartondobozban, 350 grammos kiszerelésben. (Csak hatfélét forgalmaznak.) A vajkaramellás és a zselés ára 1500 Ft (4280 Ft/kg), a rumos-kakaós 1600 Ft (4570 Ft), a mogyorókrémes és a konyakmeggy ízű 1700 Ft (4850 Ft/kg), míg a narancsos marcipán és az alkoholos meggyes marcipán ára 1900 Ft (5430 Ft/kg).

A Tesco szupermarketben valamivel drágábbak. Itt a rumos-kakaós, a kókuszos és a mogyorókrémes 1800 forintba kerül (5140 Ft/kg). A vajkaramellás ára 1700 Ft (4850 Ft/kg). Az Auchan áruházban is nagyjából ennyibe kerülnek. Áruk 1580 Ft, kilogrammjuk 4510 Ft/kg. A konyakmeggy ízű itt nem drágább, mint a többi. Náluk az áfonyás marcipán szaloncukor is kapható.  Ára: 1780 Ft. (5085 Ft/kg).

A Szerencsi márkaboltokban mind a tizenegy fajta beszerezhető. Mivel itt kimérve adják, jóval olcsóbbak. A zselés, a vajkaramellás, a rumos-kakaós, a kókuszos és a trüffelkrémes ára 3890 Ft/kg. A mogyorókrémes, a narancsos marcipán, a meggyes marcipán, az áfonyás marcipán, a sárgabarackos marcipán, a fahéjas mazsolás diómarcipán, és a Diabon szaloncukor ára 4690 Ft/kg. A kartondobozos változatok viszont nem olcsóbbak. Nagyjából annyiba kerülnek, mint a Spar szupermarketben.

 

Szerencsi Retro szaloncukor válogatás 10 féle ízben. Sátortetős, színes kartondobozban, 210 grammos kiszerelésben. (Mindegyik fajtából 2-2 darab van benne. A zselés szaloncukor málnaízű.) A Tesco szupermarketben kapható. Ára: 1150 Ft. (5470 Ft/kg.)

 

A Szerencsi Bonbon Kft. a cukorbetegeknek is gyárt egyfajta szaloncukrot. A 250 grammos, mandulakrémmel töltött, fruktózos, tejcsokoládé bevonattal ellátott Diabon szaloncukor ára a Tesco szupermarketben 2100 Ft. (8400 Ft/kg.) Az Interspar áruházban olcsóbb: 1500 Ft (6000 Ft/kg.) Az Auchan áruházban már 1400 forintért beszerezhető. (5600 Ft/kg.)

 

Milka Csokoládégyár szaloncukrai:

 

Mogyorókrémes: Mogyorós krémmel és egész mogyoróval töltve. (Zöld sztaniolpapírban.)

Mandulakrémes: Mandulaízű krémmel töltve. (Aranybarna sztaniolpapírban.)

Joghurtízű: Joghurttal dúsított édes krémmel töltve, ropogós rizspehely darabokkal. (Ezüstszínű sztaniolpapírban.)

Csokiözön: Kakaós krémmel töltve. (Sötétbarna sztaniolpapírban.)

Feketeerdő: Meggyízű kakaós krémmel töltve. (Piros sztaniolpapírban.)

Marcipános[56]: Natúr marcipánnal és percipánnal töltve. (Aranyszínű sztaniolpapírban.)

 

A svájci Milka Csokoládégyár minden terméke tejcsokoládéból készül. A Milka alpesi szaloncukrok is jó minőségű tejcsokoládéval vannak bevonva. Főleg gyerekeknek vásárolják, felnőtteknek túl geil. Ízük kiváló (svájci minőség), a töltött táblacsokoládékban alkalmazott töltelékek találhatók bennük. Akik gyakran fogyaszt Milka táblacsokoládét, jól ismeri ezeket az ízeket. A Milka szalon-cukrok a táblacsokoládék kicsinyített változatai. Csomagolásuk esztétikus, a Milka szaloncukrok jól mutatnak a karácsonyfán. A Tesco szupermarketben kaphatók, színes karton-dobozban, 350 grammos kiszerelésben. (A kartondoboz színe igazodik a sztaniolpapír színéhez.) Ára dobozonként 2500 Ft. (Kilogrammja 7140 Ft.) A Spar és Interspar áruházban 2300 forintba kerül. (6570 Ft/kg.) Legolcsóbban az Auchan áruházban szerezhető be. Itt 2090 forintba kerül. (5970 Ft/kg.)

 

Vegyes: A négy legkedveltebb fajta található benne: Mandulakrémes, Mogyorókrémes, Fekete-erdő és Joghurtízű. (Érdekes, hogy a legfinomabb fajtát, a marcipánost szinte minden cég kihagyja a Válogatás dobozából. A Csokiözön is kimaradt a válogatásból, mert ez a másik kedvenc.)

Ezt is kartondobozba csomagolják, 400 grammos kiszerelésben. Ára a Tesco szupermarketben: 3000 Ft. (7500 Ft/kg.) Az Interspar áruházban is 3000 Ft. (Kilogrammja 7500 Ft.) Az Auchan áruházban 2780 forintba kerül, (6950 Ft/kg.) Ezek az árak érthetetlenek. Miért kerül 1 kg Milka szaloncukor 7500 forintba, amikor egy 100 grammos Milka táblacsokoládé ára 270 Ft, azaz 2700 Ft kilója? A Milka szaloncukor ugyanabból az alapanyagból készül, mint a táblacsokoládék. A Stühmer Kft. prémiumkategóriás szaloncukrai és a Szamos Kft. kétszeres marcipánból készített kiváló minőségű szaloncukrai sem kerülnek ennyibe. (Nem véletlen, hogy karácsony előtt egy héttel a szupermarketekben hegyekben áll a Milka szaloncukor. A prémiumkategóriás szaloncukrok már alig kaphatók, de a Milka szaloncukor raklapnyi mennyiségben áll a bejáratnál. Karácsony után csak akciózva tudnak megszabadulni tőle, dobozonként 870 forintért.)

Egyébként a minőségükkel nincs semmi baj. A Milka szaloncukrok a különböző internetes teszteken rendre az első helyen végeznek. Még azok is elismerően nyilatkoznak róla, akik nem szeretik a tejcsokoládét. A pozitív vélemény nagy valószínűséggel annak tudható be, hogy a Milka nem szaloncukrot, hanem szalonbonbont gyárt. Ez nem jelent nekik túl nagy gondot, mert semmi mást nem kell tenni, mint a Milka töltött táblacsokoládék alapanyagát kisebb formákba önteni.

 

Árát tekintve ugyanez a helyzet a Bonbonetti Kft. Tibi szaloncukraival is. A Spar szupermarketekben kapható sátortetős celofánzacskóban, 340 grammos kiszerelésben. Ára 1500 forint. Kilogrammja 4410 forint, miközben 1 kg Töltött Tibi táblacsokoládé 2700 forintba kerül. A Tesco szupermarketben még drágább, 1600 Ft. (Kilogrammja 4700 Ft.) (Ezt a szaloncukrot háromféle változatban gyártják. 1, Csokoládékrémmel töltött szaloncukor tejcsokoládéval bevonva. 2, Karamell és mogyorókrémmel töltött szaloncukor tejcsokoládéval bevonva. 3, Meggyes krémes és zselés szaloncukor étcsokoládéval bevonva.)

 

Lissé Édességgyár szaloncukrai:

 

Sokan próbálnak belépni a prémiumkategóriás szaloncukrok, illetve szalonbonbonok piacára. Ilyen próbálkozás volt 2014-ben a Lissé Édességgyár Kft. szaloncukorcsaládja. Étcsokoládéval bevont, belga és német alapanyagokból gyártott szaloncukraik a konzum szaloncukrokhoz viszonyítva nem rosszak, mert Magyar Termék Nagydíjat nyertek vele. A 7 fajta szaloncukrot először a Tesco szupermarket forgalmazza, nem nagy sikerrel. (2014-ben a maradékot csak akciós áron tudták eladni.) A szaloncukorpiac ugyanis már telített, és a vásárlók zöme ragaszkodik a régi, jól bevált márkákhoz. Ezen csak kóstolóval lehetne változtatni, de a Lissé Édességgyár Kft. elkövette azt a hibát, hogy szaloncukraikból nem jelentettek meg válogatást. Illetve gyártanak szaloncukor válogatást, de ezzel csak ártottak maguknak. Ebben a válogatásban ugyanis csak négyféle szaloncukor van. Pontosabban három, a legkevésbé finomakból. (Ru­moskakaós-mazsolás, Kókuszos és Zselés.) A marcipános szaloncukraikból egy fajtát sem tartalmaz. A dobozon fel van ugyan tüntetve a Marcipános meggyes szaloncukor, de ez hiányzik belőle. Valószínűleg azért, mert ezt a fajtát nem is gyártják. Legalábbis külön dobozban nem forgalmazzák. Ebben a helyzetben a vevők nem ízlelhetik meg a termékeiket. Azt pedig nem lehet elvárni tőlük, hogy tízezer forintért mindegyikből vásároljanak egy dobozzal, hogy végigkóstolhassák őket.

 

Fajták:

Marcipános-szilvás szaloncukor étcsokoládéval bevonva: Tölteléke háromszoros marcipán, jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Az aszalt szilva nem töltelék formájában van benne, mint a Szamos marcipánban, hanem ledarálva belekeverték a marcipánmasszába.  (Lila sztaniolpapírban.)

Marcipános-sárgabarackos szaloncukor étcsokoládéval bevonva: Tölteléke háromszoros marcipán, jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Az aszalt sárgabarack nem töltelék formájában van benne, mint a Szamos marcipánban, hanem ledarálva belekeverték a marcipánmasszába.  (Narancssárga sztaniolpapírban.)

Marcipános szaloncukor étcsokoládéval: Háromszoros natúr marcipán, jó minőségű étcsokoládéval bevonva. (Világoszöld sztaniolpapírban.)

Rumos-kakaós ízű szaloncukor mazsolával, étcsokoládéval bevonva: Állaga a konzum szaloncukrokhoz hasonló, de nem rágós. Finom, ízletes. (Világosbarna sztaniolpapírban.)

Kekszes rumos kakaós szaloncukor étcsokoládéval bevonva: Rumos-kakaós tölteléke kekszdarabokkal van dúsítva. Ezáltal az állaga a mogyoródarabkák helyett darált ostyával kevert hamisított nugáthoz hasonló. Ennek ellenére ízletes. (Drapp sztaniolpapírban.)

Kókuszos szaloncukor étcsokoládéval bevonva: Íze és állaga kiváló, bár kissé geil. Kellő mennyiségű kókuszreszeléket tartalmaz. Ugyanolyan minőségű, mint a Szerencsi kókuszos szaloncukor, de olcsóbb nála. (Tengerzöld sztaniolpapírban.)

Gyümölcsízű zselés szaloncukor étcsokoládéval bevonva: Túl édes és rágós. Cukortartalma ropog a fogak alatt. Minősége a jóval olcsóbb Bonbonetti zselés szaloncukor szintjét sem éri el. (Bordó sztaniolpapírban.) Ennek a fajtának egyetlen pozitívuma, hogy a többihez hasonlóan ez is minőségi belga csokoládéval van bevonva.

 

A 310-400 grammos, sátortetős kartondobozba csomagolt Lissé szaloncukrok a Tesco szupermarketben kaphatók. A kommersz fajták ára 1300 Ft. (4200 Ft/kg.) A marcipános fajták ára 1400 Ft. (4510 Ft/kg.) A Válogatás doboz is ennyibe kerül, pedig ebben nincs marcipános. Tartalma: Zselés, Kókuszos, Rumos-kakaós és Marcipános meggyes. Marcipános meggyes szaloncukor azonban nincs benne, mert mint már szó volt róla ilyet nem is gyárt a cég. (Ha gyártana, külön dobozban is forgalmaznák.) Helyette Rumos-kakaósat raknak bele.[57] A Spar szupermarketekben a marcipános fajták 1300 forintba kerülnek. (4190 Ft/kg.) Összességében megállapítható, hogy a prémiumkategóriás szaloncukrok közül a Lissé minősége felel meg legkevésbé az elvárásoknak. A szaloncukrok csomagolása és a kartondobozok dizájnja azonban kiváló. Kár, hogy a beltartalom nem áll arányban a külső megjelenéssel. Ez azért baj, mert a látványos külső könnyen megtévesztheti a vásárlókat. Megtévesztő lehet az is, hogy a gyártó a nagy szakértelemmel megtervezett, látványos honlapján és Facebook oldalán agyba-főbe dicséri a termékcsaládját. Az ár-érték arány azonban megfelelő. Ezért a pénzért sokkal jobbat nem várhatunk. Legalábbis díszdobozban nem.  

 

Chocco Garden szaloncukrai:

 

A prémiumkategóriás szaloncukrok piacára igyekszik betörni egy kis édesipari cég, a Chocco Garden. Alapítója Sánta Sándor, a Bonbonetti Kft. volt vezérigazgatója, aki 2015-ben új céget alapított. (Jelenleg ő az elnöke a Magyar Édességgyártók Szövetségének.) A világszínvonalú technológiá­val felszerelt édesipari gyár természetes alapanyagokat használ (zselés szaloncukraikat pl. narancs- és almalével ízesítik), és 50% kakaótartalmú étcsokoládéval vonják be.

Fajták:

Zselés alma és meggy étcsokoládéval bevonva (vegyes): A citrom- és narancsízű zselés szaloncukrokhoz szokott fogyasztóknak az almás íz szokatlan. Az állaga szokványos, az 50% kakaótartalmú étcsokoládéból készült csoki­burkolata is rendben van, de az íze nem elég markáns. A jellegtelen ízű alma nem tud versenyezni az intenzív ízű citrusfélékkel. A meggyes változat viszont jó ötlet. Meggyes ízesítésű zselés szaloncukrot eddig senki sem gyártott. (Lila sztaniolpapírban.)

Zselés narancs és sárgabarack étcsokoládéval bevonva (vegyes): Állaguk szokványos, ízük intenzív. A konzum szaloncukrokkal ellentétben nem túl édesek, és cukortartalmuk nem serceg a fogak alatt. 50% kakaótartalmú étcsokoládéból készült csokoládé burkolatuk roppanós. Figyelemre méltó a sárgabarack ízesítésű változat, ilyet korábban senki sem gyártott. (Sötétarany sztaniolpapírban.)

Kókusz ízű, étcsokoládéval bevonva: Állaga szokványos, a konzumszaloncukroknak megfelelő. Elegendő mennyiségű kókuszreszeléket tartalmaz, és nem túl édes. (Kék sztaniolpapírban.)

Banán ízű, étcsokoládéval bevonva: Állaga szokványos, a konzum szaloncukroknak megfelelő. A banán ízű krém nem folyós, mint a banán töltésű táblacsokoládéké és desszerteké, hanem tömör. Aki szereti a banánt, annak érdemes megkóstolni, mert korábban senki sem gyártott banán ízű szaloncukrot. (Ezüst sztaniolpapírban.)

Menta ízű, étcsokoládéval bevonva: Állaga szokványos, a konzum szaloncukroknak megfelelő. A menta ízű krém nem folyós, mint a mentolos töltésű táblacsokoládéké és desszerteké, hanem tömör. Aki szereti a borsmenta ízét, annak érdemes megkóstolni, mert rajtuk kívül senki sem gyárt mentolos szaloncukrot élvezhető minőségben. (Zöld sztaniolpapírban.)

 

A Chocco Garden szaloncukorcsaládot a Tesco szupermarket, az Interspar és az Auchan áruház forgalmazza színes kartondobozban, 350 grammos kiszerelésben. Mindegyik gluténmentes. Ára a Tesco szupermarketben 1100 Ft. (Kilogrammja 2850 Ft.) Az Intersparban 1000 forintba kerül. (Kilogrammja 2850 Ft.) Az Auchan áruházban valamivel olcsóbb. Náluk 990 forintba kerül. (Kilogrammja 2830 Ft.) Nem drága, de ár-érték aránya nem megfelelő. A Sweet Home szaloncukrok hasonló minőségűek, és csak 650 forintba kerülnek. A csomagolásuk viszont tetszetős. Színes kartondobozuk esztétikus, sztaniolpapírjuk elegáns, kifejezetten karácsonyfára kívánkozik. Ezért sokan meg fogják vásárolni, de csak egyszer. Miután megkóstolták rá fognak jönni, hogy ezt a minőséget olcsóbban is megkaphatják. A cégnek el kellene mozdulni erről a szintről. Vagy minőségi krémmel töltött szalonbonbonokat kellene gyártaniuk, vagy csökkenteni kellene jelenlegi termékeik árát.

Ehhez kellő rugalmassággal rendelkeznek, mert már eddig is sokat fejlődtek. A 2015-ben készített nagyon rossz minőségű tejcsokoládéval bevont kakaós-rumos szaloncukor gyártását abbahagyták. Ezzel egyidejűleg jelentős gyártmányfejlesztést hajtottak végre. A zselés szaloncukraik mellett három új ízzel (kókusz, banán, menta) jelentek meg. Bár ezek állaga is a konzum szaloncukrokra em­lékeztet, az ízük azonban kellemes. Miután a választék ötféle ízre emelkedett, a Chocco Garden-nek is érdemes lenne kijönni egy szaloncukor válogatással. Ebben a dobozban a fogyasztó mindegyik fajtából találna néhány darabot. Kevés vásárló van, aki hajlandó lenne ötezer forintért mindegyikből vásárolni egy dobozzal, hogy végigkóstolhassa őket. A válogatás doboz birtokában azonban könnyen eldönthetné, hogy neki melyik fajta ízlik a legjobban. Azért is célszerű lenne megkönnyíteni a választást, mert a Chocco Garden 2016-ban teljesen új ízekkel lépett a szaloncukorpiacra. (A Válogatás változat valószínűleg nagyobb hatást gyakorolna a fogalomnövekedésre, mint az az összeg, amit a cég a TV2 Sztárban Sztár műsorában költött szaloncukrai reklámozására.) 

 

Karamell Choco Kft. szaloncukrai:

 

Tetszetős dobozban tündököl az Auchan áruház polcain a Karamell Choco Kft. szaloncukorcsaládja. Háromfélét gyártanak, melyeket vegyesen, egy színes kartondobozba töltve forgalmaznak, 250 grammos kiszerelésben.

Almaízű fahéjas: Étcsokoládéval bevont krémes szaloncukor. (Vörös sztaniolpapírba csomagolva.)

Kókuszlikőr ízű: Étcsokoládéval bevont krémes szaloncukor. (Kék sztaniolpapírba csomagolva.)

Kakaós krémmel töltött szaloncukor. (Sötétzöld sztaniolpapírba csomagolva.)

A doboz kibontása során szintén szemgyönyörködtető látványban lesz részünk. A diszkréten színezett és mintázott sötétarany sztaniolpapír nagyon elegáns. Kifejezetten jól mutat a karácsonyfán.[58] Kóstolás után azonban már korántsem ilyen kedvező a kép. A töltelékük ugyanis nem más, mint feltuningolt fondant. A színes, celofánzacskós konzum szaloncukrok krémesre higított tölteléke. Ilyen pazar külső mellett a vásárló nem aromával ízesített fondant krémet vár. A prémium kategóriás szaloncukrokban semmi keresnivalója sincs a fondantnak és a különböző észtereknek, élelmiszerszínezékeknek. A csokoládéburokkal sincs minden rendben. A dobozra azt írták, hogy 56% kakaótartalmú étcsokoládéval van bevonva. A színéből és az ízéből ítélve azonban ez csak tejcsokoládé. A Stühmer Kft. által használt 54% kakaótartalmú csokoládéburkolat ehhez képes keserűcsokoládé. Mindezek ellenére nem olcsó szaloncukor. Ára: 1100 Ft, (4400 Ft/kg.) Ezért a pénzért a Vadász Kft-től már trüffelkrémmel töltött, valóban étcsokoládéval bevont, prémiumkategóriás szaloncukrot kapunk.

Diabetikus változata a Diabette Chocco. (Édesítőszer: xylitol.) Ára: 1570 Ft. (Kilogrammja 6280 Ft/kg). Ez az ár már eléri a Szamos Kft. és a Stühmer Kft. trüffelkrémmel töltött édesítőszeres szaloncukrainak az árát. A minősége azonban sehol sincs hozzájuk képest. A legújabb divatirányzatot követve már Paleo változatban is gyártják. Ebben kókuszos és kakaós krémmel töltött szaloncukrok találhatók, szintén 250 grammos kiszerelésben, és zöld díszdobozban. (Édesítőszer: eritrit és szteviol.) Ára az előzővel megegyező.

Stollwerck szaloncukrai:

 

A Stollwerk Budapest Kft. is beszállt a szaloncukorgyártásba, de csak mérsékelt választékkal. Csupán háromféle változatot gyártanak.

Zselés: Étcsokoládéval bevont citrom- és narancsízesítésű zselés szaloncukor. Nagyon finom. (Aranyszínű sztaniolpapírba csomagolva.) Jobb ízű és kellemesebb állagú, mint a Szerencsi Bonbon Kft, vagy a Bonbonetti Kft. zselés szaloncukra, de drágább is. 

Kókuszos: Kókuszreszeléket is tartalmazó tömör állagú szaloncukor, tejcsokoládéval bevonva. (Étcsokoládé bevonattal markánsabb íze lenne.) A Szerencsi Bonbon Kft. szaloncukrában több a kókuszreszelék, és nem annyira geil. 

Vajkaramellás: Tömör állaga a konzum szaloncukrokra emlékeztet, de nem rágós és jó íze van. Étcsokoládé bevonata sokat emel rajta. 

 

A színes celofánzacskóba töltött 350 grammos Stollwerck szaloncukrok ára az Auchan áruházban 1150 Ft. (3285 Ft/kg.) A piaci szaloncukorárusoknál kimérve is kapható. Náluk 990 forintba, kilogrammonként 2830 forintba kerül. A webáruhá­zakban azonban olcsóbban kaphatók.

 

Auchan szaloncukrok:

 

Meglepetés az Auchan áruház egyelőre csak kéttagú szaloncukorcsaládja. Az Auchan szaloncukrok az előző évek internetes tesztjein sorra elbuktak. Többnyire az utolsó helyen végeztek. Úgy látszik az áruházlánc vezetői megelégelték a sorozatos pocskondiázást, mert 2014-ben kijöttek két saját márkás, prémiumkategóriás szaloncukorral. A minőség növelése érdekében mindkét fajtát 56% kakaótartalmú belga csokoládéba mártották.  

Fajták:

Citromos-bazsalikomos marcipán szaloncukor étcsokoládéval mártva (Tengerzöld sztaniolpapírban): Tejcsokoládés trüffelkrémmel töltött marcipános szaloncukor. Ez önmagában nem lenne izgalmas, mert a trüffelkrém sok marcipános szaloncukor tölteléke. A meglepetést a trüffelkrém ízesítése okozza. Ez esetben a tölteléket citrommal és bazsalikommal bolondították meg. Ilyen szaloncukrot még soha senki nem csinált. Eddig senkinek sem jutott eszébe, hogy zöldfűszerekkel ízesítse a szaloncukrot. Fűszeres desszertet a cukrászok közül is csak a legelvetemültebbek készítenek. Az ered­mény azonban meglepően jó. A bazsalikomos csokoládékrém kifejezetten finom. Zamatát tovább növeli a kakaóvajban bővelkedő roppanós étcsokoládéburkolat.

Mézes-marcipános marcipán szaloncukor étcsokoládéval mártva (Narancsszínű sztaniolpapírban): Tejcsokoládés trüffelkrémmel töltött marcipános szaloncukor. Itt az ízek párosításával nincs probléma. A narancsízű marcipán közkedvelt. Az összes szaloncukorgyár alkalmazza a narancsos és meggyes krémmel töltött marcipánt. Nem csak finom, hanem illatos is.[59]

A nagy sikerre való tekintettel érdemes lenne elgondolkodni más alapanyagok használatán. A zöldfűszerek közül ki lehetne próbálni a fodormentát[60]. A gumicukor (medvecukor) kedvelői minden bizonnyal örülnének az édesgyökér ízesítőanyagként való használatának. A pemetefű alkalmazása is megérne egy próbát. A gyümölcsök közül valószínűleg kellemes zamatot lehetne elérni a banános marcipánnal. Erre a párosításra eddig még senki sem gondolt. Az ízek fokozása érdekében mindhárom fajtát étcsokoládéba kellene mártani.

A negatív teszteredmények ellenére az Auchan áruház a konzum szaloncukrait továbbra is forgalmazza. Áruk színes celofánzacskóban, 350 grammos kiszerelésben 900 Ft. (2570 Ft/kg.) Választék: 1, Kókuszos. 2, Tejkaramellás. 3, Vegyes zselés (citrom, narancs, málna ízesítésű). Minőségük most is a régi, vagyis a még éppen ehető kategóriába sorolják őket. Valamivel jobbak a 999 forintért, illetve az Auchan áruházban 777 forintért kimérve árusított konzum szaloncukroknál. Az internetes tesztelők szerint fele annyit sem ér, mint amennyiért adják.

 

ChocoPack szaloncukrai:

 

Aki a teljességre vágyik, megkóstolhatja az Erdélyben gyártott ChocoPack szaloncukrokat is. (Egy román-magyar vegyesvállalat terméke.) Tömege: 320 gramm. A kék kartondobozban tejcsokoládéval bevont natúr marcipán, a lila dobozban étcsokoládéval bevont fahéjas-szilvás, megyes-mákos és mazsolás-diós marcipán, a narancssárga kartondobozban pedig étcsokoládéval bevont kandírozott naranccsal dúsított narancsos marcipán szaloncukor található. Mindegyik háromszoros marcipánból készült. Az étcsokoládé­bevonat kakaótartalma viszont min. 52%.

Fajták:

Tradicionális marcipán tejcsokoládéval bevonva (Kék sztaniolpapírban): Finom, de tömör, rágós állaga a konzum szaloncukorra emlékeztet.

Szilvás-fahéjas marcipán étcsokoládéval bevonva (Lila sztaniolpapírban): Jóízű, de tömör, rágós állaga a konzum szaloncukorra emlékeztet.

Megyes-mákos marcipán étcsokoládéval bevonva (Piros sztaniolpapírban): Nagyon finom, de tömör, rágós állaga a konzum szaloncukorra emlékeztet. (A meggy és a mák párosítása egyedülálló ötlet. Más gyártók még nem alkalmazzák. )

Mazsolás dió marcipán étcsokoládéval bevonva (Zöld sztaniolpapírban): Finom, de tömör, rágós állaga a konzum szaloncukorra emlékeztet. (Intenzív dióízű.)

Narancsos marcipán étcsokoládéval bevonva (Narancssárga sztaniolpapírban): Jóízű, de tömör, rágós állaga a konzum szaloncukorra emlékeztet. (Intenzív narancsízű.)

Csak az étcsokoládéval bevont Narancsos marcipános és a tejcsokoládéval bevont Tradicionális marcipán szaloncukor kapható különálló (narancsszínű és kék) dobozban. Az étcsokoládéval bevont Szilvás-fahéjas, a Meggyes-mákos és a Mazsolás-diós marcipán szaloncukrok lila kartondobozba kerültek, és Válogatásként forgalmazzák. Mindegyikük tömege 320 gramm. Az Auchan áruházban kaphatók. Áruk: 1900 Ft (5940 Ft/kg.) A webáruházakban 1800-1900 forintba kerülnek. A legolcsóbban itt kapható: http://www.lacsiboltja.hu/termekek/488.Szaloncukor_felek_2016/start=first  

Összességében megállapítható, hogy ez a szaloncukorcsalád nem éri meg az árát. Ezért a pénzért finomabb (kétszeres) marcipán szaloncukrokat is lehet kapni. (Sokat javítana az állagukon, ha a marcipánt lágyabbá, krémesebbé tennék. A tömör, rágós állag a konzum szaloncukrokra emlékezteti a fogyasztót.) A Bonbonetti Kft-hez hasonlóan a ChocoPack is gyárt konzum szaloncukrokat, 300 grammos kiszerelésben. Választék: 1, Étcsokoládéval mártott narancsos marcipános. 2, Étcsokoládéval mártott vajkaramellás. 3, Étcsokoládéval mártott kókuszos. 4. Zselés (citrom-, narancs- és málnaízű). 5, Vegyes (A narancsos marcipános hiányzik belőle.) Áruk 1000 Ft (Kilogrammjuk: 3333 Ft. Ezek az Auchan áruházban kapható színes celofánzacskóban forgalmazott szaloncukrok feleannyiba kerülnek, mint a fenti prémiumkategóriás változatok, de mégsem érdemes megvásárolni őket, mert nem csak az állagúk, hanem az ízük is meglehetősen kommersz. Minőségük a Bonbonetti Kft. konzum szaloncukrainak színvonalát sem éri el, és drágábbak náluk.   

 

Mieszko szaloncukrok:

 

2015-ben választékbővítés céljából nagy mennyiségben importáltak a kereskedők szalonbonbont Lengyelországból. A Mieszko gyártmányú desszert szaloncukrok azonban nem nyerték el a vásárlók tetszését. Áruk a piaci árusoknál 3480 Ft/kg. Minőségük viszont a 2000 forintos konzum szaloncukrok szintjét sem éri el. Vastag étcsokoládé-bevonatukkal nincs különösebb baj, töltelékük azonban nem sokban különbözik az észterekkel ízesített fondant tölteléktől. Csomagolásuk viszont igen látványos és színe következetesen a felhasznált alapanyaghoz igazodik, ami könnyen megtévesztheti a vásárlót. Különösen rossz minőségű a marcipános szaloncukruk. Rágós, aromával felturbózott tölteléke a háromszoros marcipán szintjét is alig éri el, és csak egy vékony étcsokoládé-bevonat van rajta. Ennyi pénzért már Vadász szalonbonbont is vásárolhatunk kimérve, melynek minősége csillagászati magasságban van a lengyel szaloncukrokhoz képest.

Egyetlen előnye ennek az importnak, hogy velünk ellentétben a lengyelek kávés szaloncukrot is gyártanak. Méghozzá nem is rosszat. Így aki kávés szalonbonbonra vágyik, vásároljon Mieszko gyártmányút, étcsokoládé-bevonattal, barna sztaniolpapírban. A belsejében a kávés krém felett van egy réteg tejkrém is, ami kifejezetten finommá teszi. (A Vadász Kft. 2016-ban elkezdte ugyan gyártani az étcsokoládé- és tejcsokoládé-bevonatú kávés szalonbonbont, de ez egyelőre csak az Auchan áruházban, illetve a piaci szaloncukorárusoknál kapható.) Érdemes még megkóstolni a Mieszko tojáslikőrös szaloncukrot is. Ebben ugyanis alkohol is van, nem úgy, mint a Stühmer tojáslikőrös szalon­cukorban. (Étcsokoládé-bevonattal, okkersárga sztaniolpapírban.) Nem hiányzik az alkohol a Mi­eszko Brandy & Orange (rézszínű sztaniolpapírban) és a rumos szaloncukrokból (sötétarany sztaniolpapírban) sem. Ezeket is étcsokoládé-burkolatba töltik. Különlegesnek számít a Miesz­ko mogyorós szaloncukra. Tölteléke intenzív mogyoróízű, és a közepén egy egész szem törökmo­gyoró található (Étcsokoládé-bevonattal, zöld sztaniolpapírban.)

Ez az öt szalonbonbon azért emelkedik ki a többi közül, mert tölteléküket nem észterekkel, hanem természetes alapanyagokkal (kávé, mogyoró, likőrök) ízesítették. A tojáslikőrös változatban pedig a híres lengyel krémlikőr, az Adwokat található. Ezek a szaloncukrok prémium kategóriásnak minősülnek. Érdemes őket megvenni, mert áruk arányban áll a minőségükkel. A Mieszko konyakos meggybonbont is gyárt, mert a Vadász Kft. konyakos meggybonbonja finomabb és olcsóbb. (Csokoládéburkolata jobb minőségű, alkoholos meggytölteléke pedig ízletesebb.) Egyébként a Mieszko szaloncukrok vagy, ahogy ők nevezik: pralinék burkolata nem étcsokoládéból, hanem magas kakaótartalmú étbevonó masszából készül. Ezért sem olyan finomak, mint a Vadász Kft. szaloncukrai, de az áruk kimérve ugyanannyi.

 

Chocofive Kft. szaloncukrai:

 

Mostanában jöttek divatba a pálinkás szaloncukrok. Első „fecske” a Bonbonetti Kft. díjnyertes szilvapálinkás szaloncukra volt, amely 2014-ben nagy sikert aratott. 2016-ban a Stühmer Kft. is kijött három gyümölcspálinkás szaloncukorral, melyek minőségét nehéz felülmúlni. Ezek 6-8 ezer forintos árát azonban csak kevesen tudják megfizetni. Ezért sorra születnek az olcsóbb változatok. Közülük kiemelkednek a Chocofive Kft.[61] által gyártott pálinkás szaloncukrok.

Fajták:

Szilvapálinkás szaloncukor (Feketével mintázott fehér sztaniolpapírban): Vastag étcsokoládé­burokban aszalt szilvás, alkoholos töltelék.

Vilmoskörtepálinkás szaloncukor (Zölddel mintázott fehér sztaniolpapírban): Vastag étcsokoládé­burokban aszalt körtés, alkoholos töltelék.

Barackpálinkás szaloncukor (Arannyal mintázott fehér sztaniolpapírban): Vastag étcsokoládé­burokban aszalt sárgabarackos, alkoholos töltelék.

Cseresznyepálinkás szaloncukor (Pirossal mintázott fehér sztaniolpapírban): Vastag étcsokoládé­burokban aszalt cseresznyés, alkoholos töltelék.

 

  Ez egy félresikerült szalonbonbon. Pedig könnyen lehetne belőle sikertermék is. Bevonatával nincs semmi probléma. A szalonbonbonoknál elengedhetetlen a vastag étcsokoládéburok, hivatalosan kakaós bevonómassza. Jelen esetben 50%-nál magasabb kakaótartalma folytán a bevonat kakaóvajszegény étcsokoládénak is tekinthető. (Ezért az árért minőségi étcsokoládét nem lehet elvárni.) Ennek ellenére finom. (A prémium kategóriás szaloncukrok legtöbbje is kakaós bevonómasszá­val készül.) A töltelékük is kiváló. Nem észterekkel ízesített higított fondant van bennük, hanem pépesre darált aszalt gyümölcsök. A legfontosabb azon­ban hiányzik belőlük, a pálinka. Az ismertető szerint ugyan alkoholos töltelék van bennük, de az alkoholt nem érezni. Olyanok, mint a Stühmer Kft. Tojáslikőrös és Ír-krémlikőrös szalonbonbonjai. Ízük tökéletes, de hiányzik belőlük az alkohol. A pálinkás szaloncukorcsaládjuk már nem szenved alkoholhiányban. Ehhez hasonlóvá kellene tenni ezt a szaloncukorcsaládot is. (Már egy kis ipari szesz belecsurgatása is sokat segítene rajta.) Aztán fel kellene ajánlani a szupermarketeknek, hogy ne silány szaloncukrokkal etessék a vásárlóikat, hanem olcsó szalonbonbonnal. Egyelőre ugyanis csak a webáruházakból rendelhetők meg ezek a szaloncukrok. Az Árkád Édességboltban kilogrammja 2400 forintba kerül. A piaci szaloncukorárusoknál is kapható, irreálisan magas áron. Kilogrammonként 3850 forintért adják. (Gondolják, van olyan jó, hogy ennyiért is elvigyék.)   

 

Sweet Home szaloncukrok:

 

Aki idegenkedik a prémium kategóriás szaloncukrok krémes töltelékétől, és ragaszkodik a konzum szaloncukrok tömör állagához, vásároljon Sweet Home szaloncukrot. A Lidl áruházban kapható. Ára 650 Ft, színes celofánzacskóban, 350 gram­mos kiszerelésben. (1860 Ft/kg.) A zselés változat ára: 600 Ft. (1710 Ft/kg.)

Fajták:

Coconut

Rum-Cocoa

Karamellás tejcsokoládéval bevonva

Marzipan

Lemon-Orange (zselés).

 

Ár-érték arányuk kiváló. Az internetes tesztek szerint a konzum szaloncukrok közül a Sweet Home a legjobb. Nem rágós, ízletes, finom. Nincs mellékíze. A jó minőségű kakaós étbevonó masszába mártott kókuszos változat íze és állaga pl. nagyon hasonlít a közkedvelt Bounty szelethez. (A konzum szaloncukor-teszteken rendre az első helyen végez.) A zselés változat íze pedig eléri a Bon­bonetti zselés szaloncukor szintjét, de jóval olcsóbb nála. A csokiburkolat minősége is ugyanolyan. A rumos-kakaós változaton sincs semmi kifogásolnivaló. Nem hiányzik belőle sem a rum, se a kakaó. Csokiburkolata ennek is finom, roppanós. Árához képest meglepően ízletes. Állaga omlós, olvadékony. A Sweet Home kókuszos és rumos-kakaós szaloncukrok minősége vetekszik a Szerencsi Bonbon Kft. háromszor drágább szaloncukraival. A marcipános változat minősége azonban meglehetősen gyenge. Tölteléke a háromszoros marcipán szintjét sem éri el, de ezért a pénzért jobbat nem lehet várni. (A Stühmer Kft. és a Szamos Kft. kétszeres marcipánból készült szaloncukrai négyszer ennyibe kerülnek.) A gyenge minőséget a keserűmandula-aroma túlzott adagolásával próbálták ellensúlyozni, de ez csak rontott rajta.

 

Glória Édesipari Üzem szaloncukrai:

 

Akinek kevés a pénze, vagy a megvásárolt szaloncukrot csak karácsonyfadísznek szánja, válogasson a Glória szaloncukorcsaládból. Angyalkás csomagolása nagyon szép, jól mutat a karácsonyfán. (Ennek a tesztnek a Kun Elektronikus Könyvtárból letölthető Word-ös változatában található egy képmappa, amelyben mindegyik szaloncukorfajta szemrevételezhető. Itt sztaniolpapírjuk színe is látható.)

Fajták:

Glória-Banános szaloncukor (banán ízű)

Glória-Fahéjas alma szaloncukor (alma-fahéj ízű)

Glória-Gesztenyés szaloncukor (gesztenye ízű)[62]

Glória-Kókuszos szaloncukor (kókusz ízű)[63]

Glória-Marcipán szaloncukor (marcipán ízű)[64]

Glória-Meggyes szaloncukor (meggy ízű)

Glória-Mogyorós szaloncukor (mogyoró ízű)

Glória-Rumos-diós szaloncukor (rum-dió ízű)

Glória-Rumos-kakaós szaloncukor (rum-kakaó ízű)[65]

Glória-Szilva szaloncukor (szilva-fahéj ízű)

Glória-Tejszínes csokoládé szaloncukor (csoki-tejszín ízű)

Glória-Tejszínes eper szaloncukor (eper-tejszín ízű)

Glória-Tiramisu szaloncukor (tiramisu ízű)

Glória-Vajkaramellás szaloncukor (vajkaramell ízű)[66]

Glória-Zselés szaloncukor (banán vagy ananász ízű)

Glória-Zselés szaloncukor (citrom vagy narancs ízű)[67]

Glória-Erdei zselés szaloncukor (bodza vagy málna ízű)

 

Az internetes tesztek szerint a tiszaföldvári Glória Édesipari Üzem által gyártott szaloncukrok nem sokkal jobbak a kimérve árult 999 forintos szaloncukroktól, de olcsók. Színes celofánzacskóban forgalmazzák őket, 300 grammos kiszerelésben. A nagykereskedők 289 forintért adják. (Kilogrammjuk csupán 963 Ft.) Kimérve még olcsóbb. 5 kilogrammos kartondobozba kiszerelve az ára 769 Ft. Viszonteladóknak rendelési cím: http://www.edesseg-nagyker.com/kereses Mindegyik íz felismerhető, és nem kell kiköpni, mint azt a szupermarketekben hegyekben árult szaloncukrok kóstolása során a tesztelők teszik. A burkolatuk kakaós bevonómassza, de ezért a pénzért nem lehet csokoládét várni. (A kommunizmus évtizedei alatt örültünk volna ennek a szaloncukornak.)

A gyártó szerint minden évben rengeteget eladnak ebből a szaloncukorból. Csak azt nem tudni, hogy kinek, mivel egyetlen szupermarket sem forgalmazza. Jelenleg csak a piaci árusoknál kapható, színes celofánzacskóban. Legolcsóbban Budapesten, a Lehel téri piacon, az egyik édességárusnál szerezhető be, kimérve. 10 fajtát kínál kimérve, kilogrammonként 1100 forintért (kókuszos, vajkaramellás, gesztenyés, rumos-kakaós, mogyorós, banános, alma-fahéjas, szilva-fahéjas, eper-tejszí­nes és zselés-citro­mos). A webáruházakban 360 forintért adják. (1200 Ft/kg.) Részletes információ: http://www.lacsiboltja.hu/termekek/488.Szaloncukor_felek_2016 Kimérve is rendelhető. Így náluk is 1100 forint kilogrammja. Karácsony előtt három héttel az Príma áruházban akciós áron már 900 forintért is kapható. Cím: https://onlineprima.hu/index.php?cmd=search&search=szaloncukor Itt színes celofánzacskóban is megrendelhetjük fajtánként 300 forintért.

Ennek a kiváló marketinggel rendelkező szaloncukorcsaládnak is van egy nagy hátránya. Nincs Válogatás változata. Senkitől sem várható el, hogy mind a 17 fajtából vásároljon egy zacskóval, kóstolás céljából.[68] Emiatt aztán nagy valószínűséggel azt a fajtát fogja megvenni, amely a legkevésbé ízlik neki. Aztán jövőre már biztosan nem vesz belőle.[69] Az egyedi ízléstől eltekintve elmondható, hogy ennek a szaloncukorcsaládnak a minősége eléri az ehető szintet. Ráadásul nagyon olcsó. Érthetetlen, hogy a szupermarketek miért etetik a kispénzű embereket „cukrozott fűrészporral”, amikor ehető konzum szaloncukrot is adhatnának nekik.

 

Dolcetta Kft. szaloncukrai:

 

A Glória fondant szaloncukrok vetélytársa a magyar Dolcetta Kft.[70] szaloncukorcsaládja. Honlapjukon szaloncukorgyártásukat illetően mind minőség, mind mennyiség tekintetében piacvezetővé avanzsálták magukat. Ami a mennyiséget illeti, ez minden bizonnyal így van, mert a webáruházak forgalmazzák ezt a terméket, és a piaci, valamint az utcai szaloncukorárusok bódéiban is megtalálható. Minősége azonban már vitatható. Semmivel sem jobb, mint a Glória szaloncukrok. Csak a Marcipán ízű szaloncukruk finomabb a Glória-Marcipán szaloncukornál. Külsőre is nagyon hasonlítanak egymásra. Mindkettőt angyalkás sztaniolpapírba csomagolták. (Az egyes fajtákra az eltérő alapszín utal.) Visszafogott, elegáns külleme folytán ez is jól mutat a karácsonyfán.

Fajták:

Almás-fahéjas ízű

Banán ízű

Eper-tejszín ízű

Gesztenye ízű

Rumos-kakaós ízű

Vajkaramella ízű

Marcipán ízű

Mogyoró ízű

Rumos-dió ízű

Meggy ízű

Csoki-tejszín ízű

Málnás-joghurtos ízű

Meggyes-marcipános ízű

Narancsos-mandulás ízű

Rum-puncs ízű

Cappucino ízű

Madártej ízű

Kókuszos ízű

 

Összességében megállapítható, hogy ez a szaloncukorcsalád sem sokkal jobb a szupermarketekben nagy halmokban árusított hulladék szaloncukroknál, de legalább ehető. (Az internetes tesztelők többsége gyalázza ugyan ezt a szaloncukorcsaládot, de az elfogulatlan kóstolás eredménye az, hogy vannak ennél rosszabb konzum szaloncukrok is.) Mivel nem drágább, mint a „cukrozott fűrészporból” készített konzum szaloncukrok, jó lenne, ha a szupermarketek inkább ezt, vagy Glória szaloncukrot kínálnának a kispénzű vásárlóknak.[71] Amíg ez nem történik meg, rendeljük meg a web­áru­házaktól. Legolcsóbban az esztergomi Árkádia Édességboltban kapható, kimérve. Ára: 990 Ft/kg. Webcím: http://bolthely.hu/arkadedesseg/lista/5641aa419ffx4%1F_Osszes_Szaloncukor A 18 ízből 12-félét forgalmaznak. A piaci szaloncukorárusok kilogrammonként 999 forintért adják. Legnagyobb választék a Nagyvásárcsarnokban található. (A főbejárat melletti szaloncukorárusnál.)

Vigyázzunk, mert a Sweet Family szaloncukorcsaláddal együtt árulják, ugyanannyiért. A Dolcetta Kft-hez hasonlóan a Sweet Family Kft. is gyárt ehető konzum szaloncukrokat, hasonlóan nagy választékban. Az általuk gyártott fondant szaloncukorcsaláddal azonban az a baj, hogy nincs ízük. Mindegyik fajta ugyanolyan ízű, nem lehet megkülönbözetni őket. Ráadásul ezt is angyalkás sztaniolpapírba csomagolják, ezért a felületes szemlélő nem tudja a három szaloncukorcsaládot megkülönböztetni egymástól. Ezt kihasználva az utcai szaloncukorárusok szinte mindegyike a Sweet Family által gyártott szaloncukrokat árusítja, mert ezt tudják a legolcsóbban beszerezni, és ezen van legnagyobb hasznuk. Ezért legyünk óvatosak! Nézzük meg az angyalkát, ha nem akarunk ízetlen vacakot hazavinni.

A három konzum szaloncukorcsaládról készített fotók a Kun Elektronikus Könyvtárból letölthető képmappában láthatók. A Szaloncukor választék linkkel érhető el. Résen kell lenni, mert már a szupermarketekben hegyekben árult szaloncukrok között is van angyalkás csomagolású. Egyes hulladékszaloncukor-gyártók úgy próbálják megtéveszteni a vásárlókat, hogy leutánozzák az ehető szaloncukrokat előállítók sztaniolpapírját. (Amíg a Glória, Dolcetta és Sweet Family szaloncukrok fondantból, azaz tömény porcukorból, klasszikus módon készülnek, a „hulladék” szaloncukrokat szójalisztből gyártják. Csak az a közös bennük, hogy mindegyik fajtát észterekkel ízesítik, és élelmiszerszínezékkel festik. Természetes alapanyagok csupán a prémim kategóriás szaloncukrokban, vagyis a szalonbonbonokban találhatók.) Ha csak Sweet Family szaloncukor kapható a közelünkben, válasszuk a fekete alapon piros sztaniolpapíros változatot. (Lásd a Sweet Family szaloncukrok-vegyes-2 kép középen.) Ebben rumos-kakaós szaloncukor található, vastag étbevonóval mártva. Ennek íze eléri a Glória szaloncukrokét is. Visszafogott színű csomagolása sem fog kiabálni a karácsonyfán.  

 

A Dolcetta Kft. desszert minőségben is gyárt szaloncukrot. A Desszert szaloncukruk sokkal jobb minőségű, mint a konzum szaloncukorcsalád. Bevonata nem vékony tejbevonó massza, hanem magas kakaótartalmú, vastag étbevonó burkolat. Töltelékük ugyan nem trüffelkrém, de finom, ízletes. Ennek ellenére alig valamivel drágább a fondantból készített szaloncukorcsaládnál. Az olcsó szaloncukrok közül jelenleg ez a legjobb minőségű. Nem ártana, ha erre a szupermarketek is felfigyelnének. A Dolcetta Kft. honlapja: http://dolcettaqul.hu/index.php?id=208

Fajták: 1, Amorettó. 2, Banán. 3, Bon-bon meggy, 4, Eszterházy, 5, Ír krémlikőr. 6, Tiramisu. 7, Tojáslikőr. 8, Trüffel. 9, Tejkaramella. 10, Konyakmeggyes. 11, Gumis. 12. Zselés.

A különböző ízű krémekkel töltött szaloncukrok nem sokkal drágábbak, mint a konzum változatok. Az Árkádia Édességboltban a Dolcetta Zselés szaloncukor ára 1160 Ft/kg. A piaci árusok azonban drágábban adják. Budapesten, a Nagyvásárcsarnokban kilónként 1390 forintba kerül. Itt több fajta közül is választhatunk. A Lehel piaci édességárusok a Dolcetta Krémes szaloncukrokat kilónként 1750-2000 forintért árulják. A zselés szaloncukruk egészen jó. Nem túl édes, mint a Szerencsi zselés szaloncukor, és cukortartalma nem ropog a fogak alatt, mint a Bonbonetti zselés szaloncukor. Egyetlen hiányossága, hogy silány minőségű kakaós bevonómassza van rajta. Ha a desszert szaloncukrok vastag étbevonós mártómasszája kerülne rá, olyan íze lenne, mint a másfélszer annyiba kerülő Sweet Home zselés szaloncukornak.

 

A konzum szaloncukrok közül meg lehetne még említeni a színes celofánzacskóban forgalmazott Csengettyű szaloncukorcsaládot, de nem érdemes. Az internetes tesztek szerint egy szinten áll a kimérve árusított 999 forintos hulladék szaloncukorral, de kétszer annyiba kerül. Az Auchan áruházban kapható. Ára 400 grammos kiszerelésben 900 Ft, kilogrammja 2250 Ft. A zselés változat itt is olcsóbb. Ára 800 Ft. (2000 Ft/kg.) A többi olcsó konzum szaloncukrokhoz hasonlóan ebből is rengeteg fajta van. (Ebben a kategóriában a fajták számának növelése nem gond, mert csak észterek és élelmiszerszínezékek kérdése. Ezekből pedig van elég.) Aki szeretné megtekinteni a különböző fajtákat, itt megtalálja, fényképekkel illusztrálva: http://microse.hu/php/product_list.php?categoryid=23

 

A Csengettyű szaloncukrokat előállító Microse Kft. Prémium szaloncukorcsaládot is gyárt, de ezeket sehol sem lehet kapni. Valószínűleg azért, mert minőségük meglehetősen gyenge. Ezek nem szaloncukrok, hanem szalonbonbonok, silány kivitelben. Vastag tejcsokoládé-burkolatukban alig van kakaó, töltelékük pedig felhígított fondant. Aki kíváncsi az ízükre, megtalálja őket a Lehel téri piacon, a Glória szaloncukrokkal egy asztalon, 6-féle ízben. (Áruk: 2000 Ft/kg.) A gyártó gondoskodott a részletes ismertetésükről is. Webcím: http://microse.hu/php/product_list.php?categoryid=36 Egyetlen előnye ennek a szaloncukorcsaládnak, hogy van közte mentolos is. (Mentával ízesített szaloncukrot rajtuk kívül csak a Chocco Garden gyárt.) A piaci szaloncukorárusoknál kapható. Ára 2580 Ft/kg. Sajnos a silány csokoládéburok nagyon lerontja az ízét, de a mentol nem hiányzik belőle. Remélhetőleg felfigyelnek erre a hiányra a prémium kategóriás szalonbonbonok gyártói is. Fondant helyett tejkrémmel töltve és étcsokoládé-burkolattal ellátva nagyon finom szaloncukrot lehetne készíteni fodormentás ízesítéssel.

 

A Csengettyű szaloncukorhoz hasonló a helyzet a több helyen is kapható fondant alapanyagú Figaro szaloncukorral. Színes kartondobozban forgalmazzák, 450 grammos kiszerelésben. (Ez a mennyiség már egy kisebb karácsonyfa feldíszítéséhez is elegendő.) A Tesco szupermarketben 2000 forintba kerül. (Kilogrammja 4444 Ft.) (Ennyi pénzért már szalonbonbont is lehet venni.) Az Auchan áruházban jóval olcsóbb. Itt 1400 forintért adják. (Kilogrammja 3110 Ft.) Az internetes tesztekben a szlovák gyártmányú Figaró szaloncukorcsalád is az utolsó helyeken kullogott. Összegzésként a tesztelőkben ez a vélemény alakult ki: „Ha jót akar magának, ezt a szaloncukrot nagy ívben kerülje el. Ennyiért jobbat is kaphat. Pedig a dobozát nagyon szerettük.” A klasszikus, rojtozott selyempapír-csomagolása is tetszetős. (A Kár korszakra emlékeztet, amikor még minden szaloncukor így nézett ki.)

 

Olyan gyártók is vannak, akik a továbbiakban nem kívánnak részt venni ebben az évente megismétlődő szaloncukor mizériában. 2002-ben a Nestlé kiszállt a karácsonyi édességek versenyéből. Mentségükre szolgáljon, hogy ezt a döntést nem a magyarországi gyáregységük vezetősége, hanem a svájci központjuk hozta. A konkurencia örül a versenytárs kiesésének, mert „ha kevesebb gyártó van a piacon, az kiegyensúlyozottabb lesz”.

 

Aki a prémiumkategóriás szaloncukroknál is jobbra, különlegesebbre vágyig, nézzen körül a cukrászdákban. A cukrászok is készítenek szaloncukrokat, a saját elgondolásuk szerint. A fantázia szabadon engedése azonban gyakran groteszk eredményt szül. Egy kisváros leghíresebb cukrászdája pl. szarvasgombás szaloncukrot készítetett, de a szarvasgombát még nyomokban sem lehetett felfedezni benne. (Valószínűleg a tölteléket szarvasgomba mellé csomagolták abban a reményben, hogy majd átveszi az illatát.) Egy másik híres cukrászdában kávés szaloncukrot készítettek, amit tejcsokoládéval vontak be. A tejcsokoládé jellegtelen íze egyáltalán nem illik a kávéhoz. Nem véletlen, hogy a csokolisták nem tej-, hanem étcsokolédarab­kát kevernek a feketekávéjukba. Ennél is nagyobb fiaskó volt, hogy a kávés krémet megsózták. Gondolták, így különlegesebb lesz. Valóban az lett, ehetetlenné vált. A túlkomplikálás eredménye gyakran zagyvalék lesz. Az áruk viszont a csillagokban jár.

A cukrászdák jól sikerült szaloncukrai azonban már a nagyobb csokoládéboltokban is megvásárolhatók. Egy hazai csokoládémester kézzel készített kiváló zselés szaloncukra pl. a Budapest, Ráday utca 54. alatti Csokoládéboltban kapható. Webcím: http://www.jocsoki.hu Nem olcsó. Ára kimérve: 4450 Ft/kg. A cukrászok által készített szaloncukrok többsége azonban csak abban a cukrászdában kóstolható, illetve vásárolható meg, ahol készítik őket. A Sulyán cukrászda szaloncukrai pl. Veresegyházán és Gödöllőn érhetők el. Webcím: http://sulyancukraszda.hu/uzletek 2014-ben a Sulyán házaspár Cukormentes aszalt szilvás dió marcipános szaloncukra aranyérmes, a Karamellás-mandulás belgacsokoládés trüffel szalonbonbonjuk pedig az év szaloncukra lett. 2016-ban is elnyerték ezt a címet. Teljes választékuk: 1, Marcipános. 2, Aszaltszilvás. 3, Diós, rumos-kaka­ós. 4, Narancsos, fahéjas. Termékeikhez 70 % mandulatartalmú eredeti Lübeck-i marcipánt és magas kakaótartalmú belga csokoládét használnak. Csomagolása: retró. (A cukorbetegek számára gyártott szalonbonbonokat maltitol édesítőszerrel és diabetikus csokoládéval készítik.) Videoklip: https://www.youtube.com/watch?v=6NYAi-uLM-8 A cukorbetegeknek, gluténérzékenyek­nek, laktóz­érzékenyek­nek hasznos lehet ez a videoklip is. https://www.youtube.com/watch?v=0NNm4Anixd0

A Cadeau Bonbon Manufaktúra[72] szaloncukrait a webáruházukban is meg lehet rendelni. Fajták: 1, Tejcsokoládé málnakrémmel töltve. 2, Tejcsokoládé ropogós grillázzsal dúsított mo­gyo­rónu­gáttal töltve. 3, Étcsokoládé narancshéjjal és narancshéjon érlelt rumos krémmel tölt­ve. 4, Étcsokoládé aszalt meggyes krémmel töltve. 5, Étcsokoládé sós karamellkrém­mel töltve. Áruk meglehetősen magas, kilogrammonként 7900 Ft. Csomagolásuk retró. Ennek a gyulai cukrászdának az ország több nagyvárosában is vannak kirendeltségei (Budapest, Gyula, Kecskemét, Székesfehérvár), ahol személyesen is lehet vásárolni. (Címeik és telefonszámaik az Interneten megtalálhatók.) Budapesten, a Cadeau Csokoládézó bolt a Veres Pálné u. 8 szám alatt található. Tel: 06-1-317 7127. Mivel a kézműves szaloncukrok nem tartalmaznak tartósítószert, csak Mikulás után kezdik el készíteni, hogy ne romoljanak meg. Ne halogassuk sokáig a vásárlást, mert karácsony előtt egy héttel már mind elfogy.

Ha valamelyik fajta ízlik, újbóli fogyasztásával nem kell várnunk a következő karácsonyig, mert ezeket a szaloncukrokat bonbon formájában is gyártják, és a márkaboltokban egész évben kaphatók. Bonbon megfelelőik: 1, Málnás patkó. 2, Extra mogyorós. 3, Clément (mennyei íze van). 4, Meggy mánia (nagyon finom). 5, Tengeri sós karamell. Vidékre, futárpostával történő kézbesítés esetén a szállítási költség 1700 Ft. Központi telefonszámuk: +36-66-466 553 E-mail: edessegbolt@gmail.com Honlap: http://www.cadeaubonbon.hu Érdemes megkóstolni a többi bonbonukat is. Az étcsokoládé kedvelői minden bizonnyal ízleni fognak ezek a fajták is: Tonka szelet, Extra pisztácia, Rózsaszín álom, Rumos szelet, Bábel tornya, Whisky gyémánt, Tokaji Aszú, Chilis bonbon, Madagaszkári vadbors bonbon. (Átlagosan 160 Ft darabja.) A tonkababos desszertet semmiképpen ne hagyjuk ki. Összetett, egzotikus ízével kulináris élvezetet tartogat számunkra.

         

Sokan kedvelik a kiskunlacházi Demeter cukrászda kézműves szaloncukrait is. Fajták: 1, Tokaji aszú trüffelkré­mes szaloncukor belga tejcsokoládéval. (Lágy töltelékében a tokai aszú hordóíze is érződik.) 2, Mézes málna pálinka krémes szaloncukor tejcsokoládéval. (Intenzív málnaízű.) 3, Bailey's krémes szaloncukor tejcsokoládéval. (Kevés alkohol van benne, de az íze tökéletesen harmonizál a vastag tejcsokoládéval.) Csomagolásuk retró. A Demeter cukrászda szaloncukrai és egyéb bonbonjai több tucat csokoládéboltban megvásárolhatók. Fővárosi és vidéki boltcímek: http://kezmuvescsoki.com/shop/ertekesitohelyeink/ Ezt a cukrászdát egy házaspár alapította 2000-ben, és az elmúlt 16 évben egy kisebb csokigyárrá nőtte ki magát. Legfőbb termékük a konyakos meggybonbon. Webáruházukban rendelni is lehet. Cím: http://kezmuvescsoki.com/shop/ Tel: +36-20-414 1406. E-mail: info@demeterchocolate.com (Kár, hogy étcsokoládés szaloncukrokat nem készítenek.) A tejcsokoládés változatok ára: 7000 Ft/kg. 200, 500 és 750 grammos kiszerelésben forgalmazzák.

 

A különféle szaloncukrokról pótlólagos információ a szakácskönyvemben található, a „Töltött gesztenyedesszert” recept után. Itt más desszertekről, bonbonokról is olvashatunk.

Ezen túlmenően rengeteg szaloncukorfajta található az üzletekben és a piaci árusoknál. Ömlesztve árulják, hatalmas halmokban. Ezek többsége konzum szaloncukor. (Kakaós már­tómasszával bevont fondant[73] szaloncukor.) Áruk 999 Ft/kg. (Az Auchan áruházban 777 Ft/kg áron is kapható, karácsony után pedig a maradékot kilónként 350 forintos áron utánunk dobják.) Megvenni nem érdemes őket, mert a tömény cukor rongálja a fogainkat, az ízesítő észterek és élelmiszerszínezékek pedig mérgezik a májunkat. Inkább vegyünk kevesebb szaloncukrot, de jó minőségűt. Ne szaloncukrot, hanem szalonbonbont vásároljunk. Egyetlen előnyük volt a fondantból (vízzel felfőzött és krémesre kevert porcukorból) készült konzum szaloncukornak, hogy volt közöttük kávés is. Senki sem tudja mi az oka annak, hogy a jelenlegi csokoládégyárak egyike sem alkalmaz kávét konzum szaloncukrai ízesítésére. A fentiekben felsorolt olcsó konzum szaloncukrok között egyetlen kávéízű sincs. Pedig a kávéfogyasztók száma nálunk is több százezerre tehető.

A gyártók már november közepén kiszállítják a szaloncukrokat az üzletekbe. (A Stühmer márkaboltokba november elején megjelennek a szaloncukrok.) A szezon elején még nem érdemes szaloncukrot vásárolni, mert ilyenkor csúcson vannak az árak. Aztán amint látják a kereskedők, hogy nem fogy eléggé, először akciózzák, majd végleg mérsékelik, egymáshoz igazítják áraikat. Ne hagyjuk a vásárlást az utolsó napokra se, mert a legfinomabbak már karácsony előtt két héttel elfogynak. A beszerzést érdemes az Auchan áruházban kezdeni, mert itt december elején a szaloncukrok többségét tartósan akciósan árulják. (Egyébként itt minden árucikk olcsóbb, mint a többi szupermarketben. Nem véletlen, hogy itt hétköznap is rengeteg a vásárló. Egymás sarkát tapossák.)[74]

Azok is megkóstolhatják a prémiumkategóriás szaloncukrokat, aki nem tudják megfizetni a csillagászati árát. Karácsony után ugyanis a boltok pánikszerű gyorsasággal igyekeznek megszabadulni a visszamaradt szaloncukroktól. (Kell a hely a szilveszteri italoknak, ételeknek, trombitának, tűzijátékoknak és egyéb kellékeknek.) Így aki december 27-én reggel körbejárja a közeli szupermarketeket, féláron vagy még olcsóbban megvásárolhatja a legdrágább szaloncukrokat is. A mintaboltok is akciós áron igyekeznek megszabadulni a megmaradt készlettől. A Stühmer márkaboltokban karácsony után még kb. két hétig árulják a megmaradt szaloncukrokat kilogrammonként 4900 forintért.[75]

 

 

 

 Ó Kun Ákos

 Budapest, 2017.

E‑mail: info@kunlibrary.com

 kel@kunlibrary.com  

 KUNakos@vipmail.hu

 

 

Megjegyzés:

A böngészővel olvasható HTM változattal ellentétben a Kun Elektronikus Könyvtárból letölthető Word és PDF változatban egy oldalon található az olvasott szöveg és a hozzá tartozó lábjegyzet. Így nem kell ugrándozni a szövegállomány és a végjegyzetek között. A lábjegyzeteket érdemes elolvasni, mert mint minden könyvemben, a lényeg itt is a lábjegyzetekben található.

Azért is érdemes a szerkesztett változatot letölteni, mert mellette közel 200 kép található a különféle szaloncukrokról. Ezek megtekintésével már könnyen megtalálhatjuk a szupermarketek szaloncukortengerében az általunk kiválasztott fajtát.

Cím: http://kulibrary.com

 [1] Ízben és állagban is nagyon hasonlít a Stühmer Kft. Éttrüffel szaloncukrához, de sokkal olcsóbb nála. Ezt a világsikert aratott fajtát érdemes lenne önálló desszertként is gyártani, hogy egész évben elérhető, fogyasztható legyen.

[2] Ezt a kiváló ízű fajtát érdemes lenne önálló desszertként is gyártani, hogy egész évben elérhető, fogyasztható legyen. A Marcipánkrémes-narancslikőrös szaloncukrot a Bonbonetti márkaboltban barnával cizellált arany sztaniolpapírban árulják. Itt célszerű megjegyezni, hogy a gyártók szaloncukraik csomagolását gyakran változatják. Ezért ne a sztaniolpapír, illetve újabban a celofán színe szerint vásároljunk, hanem olvassuk el a címke, illetve a doboz feliratát.

[3] A tejcsokoládés változatok között ez a legkedveltebb. Ezt a felnőttek is szeretik. Íze és állaga nagyon hasonlít a Stühmer Kft. mogyorókrémes szaloncukrához, de jóval olcsóbb nála.

[4] Külsőre könnyen összetéveszthető a narancssárga sztaniolpapírba csomagolt karamellkrémes szaloncukorral.

[5] Egyébként a Stühmer szaloncukor válogatásában nem szerepel a karamellás változat, pedig náluk nem 5, hanem 15 fajtából áll a válogatás.

[6] Minősége eléri a Stühmer Kft. Éttrüffel, valamint a Bonbonetti Kft. Szilvapálinkás-csokoládékrémes szaloncukrainak minőségét, de jóval olcsóbb náluk. (A piaci édességárusoknál 3700-3800 Ft/kg.) Ezt a szaloncukor desszertként is kapható, 25 grammos szeletben. Ára a Spar és a Tesco szupermarketekben 99 Ft. (Az internetes tesztelők szerint túl édes. Kevesebb cukorral finomabb lenne.)   

[7] Közkívánatra a Vadász Kft 2015-ben elkezdte gyártani a Csokoládés-alkoholos narancsos trüffelkrémmel töltött szaloncukrot étcsokoládéval bevonva. A gond csak az, hogy a Cointreau narancslikőrös Édes és keserű szaloncukrot sehol sem lehet kapni. A szupermarketek valószínűleg nem tudnak róla, vagy nem akarják megrendelni. A webáruházakban azonban kapható. A Vadász Narancsos krémmel töltött Édes és keserű szaloncukor legolcsóbban az Árkád Édességboltból rendelhető meg. Cím: http://bolthely.hu/arkadedesseg/id/01470_Vadasz_Narancslikoros_Szaloncukor_1kg_UJ Ára kimérve: 3400 Ft/kg. (Kisebb mennyiségben is rendelhető.) Nem szerencsés megoldás, hogy a kétfajta Édes és keserű szaloncukor hasonló színű és mintázatú sztaniolpapírba van csomagolva. Még finomabb lenne, ha több narancslikőr lenne benne.

A meggylikőrrel ízesített változathoz hasonlóan érdemes lenne 25 grammos szeletként is hozzáférhetővé tenné ezt a terméket, hogy egész évben kapható legyen. Egyébként a Bonbo­netti Kft 2013-ban még gyártotta ezt a változatot, de később lecserélték karamellás szaloncukorra. Pedig a narancslikőrösnek nagya­bb sikere volt. Ennek bizonyítéka, hogy a Bonbo­netti márkaboltban még január végén is nagy halomban áll a karamellás szaloncukor. Az összes többi elfogyott, de a karamellás még leértékelve sem kell senkinek. Ennek oka, hogy csokoládéval bevont karamellás desszert egész évben kapható a szupermarketekben (pl. Snickers, Mars), ezért a fogyasztók nem igénylik még szaloncukorban is a karamellát. A sikertelenséghez nagyban hozzájárul, hogy ez nem karamellás szaloncukor, hanem karamellkrémes. A belsejében nem a nálunk legjobban kedvelt lengyel karamella van, hanem karamell ízű folyós krém. 

[8] Ezt a fajtát 25 grammos szeletben is gyártják. Két évvel ezelőtt a Spar szupermarketekben még kapható volt. Aztán kilistázták. Pedig az ára is alacsony volt. Csupán 69 forintba került.

[9] Tölteléke túl lágy, krémes. Több mandulaőrleménnyel finomabb lenne. Ez persze többe kerülne.

[10] Tölteléke a sokak által kedvelt lengyel, Krówka karamellkrém, kissé felhígítva.  A jó minőségű étcsokoládé-bevonat azonban sokat javít rajta. 

[11] Minősége eléri a Stühmer Kft. Marcika, és a Bonbonetti Kft. Konyakmeggy-trüffelkrémes szaloncukrainak a minőségét, de jóval olcsóbb náluk. (A piaci édességárusoknál 3700-3800 Ft/kg.) Ezt a fajta desszertként is kapható, 25 grammos szeletben. Ára a Spar és a Tesco szupermarketekben 99 Ft. (Az internetes tesztelők szerint túl édes. Kevesebb cukorral finomabb lenne.)

[12] Az étcsokoládé- és tejcsokoládé-bevonatú kávés szaloncukor új termék. 2016-ban jöttek ki vele. Egyelőre csak az Auchan áruházban, és a piaci szaloncukorárusoknál kapható. Nem várt sikert aratott. Az Auchan áruházban már karácsony előtt három héttel elfogyott a teljes készlet. Nem kávéaromával van ízesítve, hanem eszpresszó kávéval. Tölteléke nem száraz és nem is folyós. Gusztusosan krémes. (Valószínűleg hasonló sikert aratna a narancsos krémmel töltött Édes és keserű szaloncukor is, ha valamelyik szupermarket hajlandó lenne megrendelni és forgalmazni.)  

[13] Legalábbis egyelőre, amíg a Roshen tulajdonosa, Petru Porosenko ezt is át nem veszi, mint a Tibi csokoládék gyártását. Akkor ugyanolyan vacak lesz, mint a lengyel konyakos meggybonbon. (A részleteket lásd az Egészségkímélő ételek ínyenceknek című szakácskönyvben.)

[14] Ez a változat desszertként, 30 grammos kiszerelésben egész évben elérhető. Egyelőre csak a Stühmer márkaboltokban kapható. (Ára: 209 Ft. Kilogrammja 6270 Ft.) Jó lenne, ha az Aranydesszerthez, az Ezüstdesszerthez, és a Korfuhoz hasonlóan a szupermarketek is forgalmaznák. 

[15] Ez a változat desszertként, 16 grammos kiszerelésben egész évben kapható a szupermarketekben. (Az Aldi és a Spar szupermarketekben olcsóbb, mint a Stühmer márkaboltokban. Ára: 99 Ft. Az Auchan áruházban még olcsóbb. Náluk 97 forintba kerül.)

[16] Ez a változat desszertként, 16 grammos kiszerelésben egész évben kapható a szupermarketekben. (Az Aldi és a Spar szupermarketekben olcsóbb, mint a Stühmer márkaboltokban. Ára: 99 Ft. Az Auchan áruházban még olcsóbb. Náluk 97 forintba kerül.)  

[17] Érdemes lenne ezt a szaloncukrot 30 grammos kiszerelésben is gyártani. Így egész évben fogyasztható lenne. Jelenleg csak húsvétkor lehet hozzájutni. Az 53% kakaótartalmú étcsokoládéval bevont 40 grammos Stühmer Húsvéti Tojás mandulatartalma 33%. Ára hasonló a Marcipán szaloncukorhoz. Az Interspar hipermarketben 250 forintba kerül. 150 forinttal olcsóbb, mint a Szamos Kft. szintén egyszeres marcipánból készült 40 grammos marcipánkenyere, és ugyanolyan finom. Így ahogy kirakják a pultra, órákon belül elfogy. Igény tehát van a tömény marcipánból álló desszertre is, csak gyártani kellene. 

[18] Ez a változat desszertként, 30 grammos kiszerelésben egész évben elérhető és fogyasztható. (Ára a Spar és Interspar szupermarketekben: 199 Ft, a Tesco áruházban: 195 Ft. Az Auchan áruházban 189 Ft.) Percipános (barackmagos) változata az Ezüstdesszert. Ez az Inter­sparban 219 forintba, a Tesco szupermarketben pedig 229 forintba kerül.

[19] Ez a változat desszertként, 30 grammos kiszerelésben egész évben fogyasztható. Egyelőre csak a Stühmer márkaboltokban kapható. (Ára: 199 Ft.) Jó lenne, ha az Aranydesszerthez, az Ezüstdesszerthez, és a Korfuhoz hasonlóan a szupermarketek is forgalmaznák.

[20] Külsőre nagyon hasonlít a bordó sztaniolpapírba csomagolt sültalmás szaloncukorhoz. Ha a Stühmer márkaboltban kimérve vásárolunk szaloncukrot, akkor ne a sztaniolpapír színét nézzük, hanem olvassuk el az alatta levő feliratot. Az ömlesztve árult szaloncukroknál ugyanis néha cserélgetik a csomagolást. A Meggyes-marcipán szaloncukor gyakran a Sült almás bordó sztaniolpapírját kapja, ha elfogy a vörös sztaniolpapír.

[21] Ezt a változatot 16 grammos kiszerelésben desszertként is gyártják. Egyelőre csak a Stühmer márkaboltokban szerezhető be. Ára: 109 Ft. (Kilogrammja 6810 Ft.)

[22] Kevés benne az alkohol. Nem elég markáns a tojáslikőr íze, de azért finom. Ezt a változatot 16 grammos kiszerelésben desszertként is gyártják. Egyelőre csak a Stühmer márkaboltokban szerezhető be. Ára: 109 Ft. (Kilogrammja 6810 Ft.) Ez a termék nem járt úgy, mint az mogyorós étcsokoládé. Magyarországon senki sem gyártja. 2015-ben a Bonbonetti Kft. még gyártott mogyorós étcsokoládét, 100 grammos táblában, de leálltak vele. Ennek csak a kínai édesség­árusok örülnek. Így a Lehel piacon zavartalanul árulhatják a 200 grammos Choceur Feinherb Nuss táblacsokoládét 550 forintért, és a 100 grammos Ritter Sport Dunkle Voll-Nuss táblacsokoládét 300 forintos áron. (A Ritter táblacsokoládék a Spar szupermarketekben 450, az Aldi áruházban 500, míg a Tesco szupermarketben 520 forintba kerülnek. Ennek az óriási árkülönbségen láttán felmerül a vásárlóban, hogy mekkora haszonkulccsal dolgoznak a hazai élelmiszerláncok? Ha a kínai kereskedők 300 forintért adnak egy tábla csokoládét, akkor a beszerzési ára nem lehet magasabb 250 forintnál. Mi indokolja a szupermarketek 100%-os haszonkulcsát?) Más termékek ára is úgy kúszik felfelé, mintha zsinóron húznák. A Lidl és Aldi áruházakban kapható 200 grammos Marcipan Rohmassa 2015-ben még 490 forintba került. Fél évvel ezelőtt felemelték az árát 590 forintra. Jelenleg az Aldiban 690 forintba kerül. A többi csokoládéfajta ára is 5-10 százalékkal emelkedett. A 250 grammos márkázott vajak árát is az összes szupermarketben felemelték 399 forintról 499 forintra. Az étolaj ára is folyamatosan emelkedik, miközben az idén a napraforgótermés mennyisége történelmi rekordot ért el. A gyümölcsárak pedig már az egekben vannak. Kilónként 300-400 forint alatt ma már nem lehet gyümölcsöt kapni. Ebben a helyzetben a módszeresen kifosztott vásárló mást sem hall a rádióban, televízióban, hogy 2016-ban 0,5%-os volt az infláció. Sőt újabban már azt hangoztatják, hogy Magyarországon nincs infláció. Úgy látszik a politikusok nem járnak vásárolni.      

[23] A Baileys néven ismert ír krémlikőr nem más, mint tejszínnel dúsított karamell likőr, kevés kávéval és vaníliával ízesítve. Alapanyag nem vodka, hanem ír whiskey. Ezt a változatot 16 grammos kiszerelésben desszertként is gyártják. Egyelőre csak a Stühmer márkaboltokban szerezhető be. Ára: 109 Ft. (Kilogrammja 6810 Ft.) A tojáslikőrös és az ír krém­likőrös desszert színes díszdobozban, 100 grammos kiszerelésben is kapható. Az Interspar forgalmazza. Áruk 1000 Ft. (Kilogrammjuk 10 000 Ft.) Ez a változat meglehetősen drága. Ezért karácsony környékén jobban járunk, ha szaloncukor formájában vesszük meg ezeket a desszerteket. Így jóval olcsóbbak.

[24] Külsőre nagyon hasonlít a sötétebb árnyalatú beige sztaniolpapírba csomagolt cappuccinós szaloncukorhoz. Ezek az összetéveszthetőségek könnyen megszüntethető lennének, ha alkalmaznák a zöld színt, és különböző árnyalatait (világoszöld, sötétzöld, tengerzöld, borsózöld). A Stühmer Kft. arculattervezői azonban valami miatt idegenkednek a zöld szín használatától. 

[25] Egy derecskei kézműves lekvár mester készíti a cukorban tartósított eper szemeket a Stühmer Kft. részére, amelyet fehér csokoládéval és triple sec likőrrel kevernek össze. Az eperkrémmel töltött fehércsokoládéban 35%-nyi az eper.

[26] A Stühmer mintaboltokban beszerezhető.)

[27] Tölteléke egy réteg marcipán és egy réteg alkoholos, keserűcsokoládés trüffelkrém, étcsokoládéval bevonva. Nagyon finom. Hasonlít az Aranydesszerthez, de a trüffelkrémes töltelékében több a kakaó. (Már a Stühmer márkaboltokban sem kapható. Kár érte, mert nagyon finom volt. Valószínűleg a profiltisztítás áldozatává vált.)

[28] Tölteléke gesztenyemasszával dúsított édes krém, jó minőségű tejcsokoládéval bevonva. (A Stühmer márkaboltokban sem kapható.) A gyártótól kapott információ szerint a gesztenyés szaloncukrot nem tudják visszahozni. A Stühmer Kft. ugyanis nem főtt krumpliból és keményítőből, vagy fondantból készíti a szaloncukrait, hanem valódi alapanyagokból, jelen esetben gesztenyemasszából. A gesztenyemassza azonban néhány hét alatt megsavanyodott, megromlott, ezért kénytelenek voltak felhagyni a gesztenyés szaloncukor gyártásával. Ezért aki erre vágyik, készítsen magának otthon, a szakácskönyvemben található recept szerint. 

[29] Tölteléke egy réteg kókuszkrém és egy réteg tojásfehérjehabbal dúsított trüffelkrém, étcsokoládéval bevonva. Ez a változat desszertként, 30 grammos kiszerelésben egész évben elérhető és fogyasztható. Íze és állaga meglehetősen kommersz, amit az alacsony ára is tükröz.. (A Spar és Interspar szupermarketekben 165 forintba, a Tesco áruházban pedig 155 forintba kerül.) Szaloncukorként a Stühmer márkaboltokban szerezhető be, piros sztaniolpapírba csomagolva.

[30] 2015-ben a Spar és Interspar szupermarketekben kapható volt, színes kartondobozban, 350 grammos kiszerelésben. 2200 forintért adták, de nem nagyon fogyott, ezért kilistázták. Ma már csak a Stühmer mintaboltokban szerezhető be.

[31] Íze kissé savanykás. Ezért valószínűleg az lesz a sorsa, mint a sült almás szaloncukornak. A fogyasztók nem fogják megkedvelni.

[32] A Stühmer csokoládégyár cukrászai újfajta bonbonokkal is kísérleteznek. Ezek a Stühmer márkaboltokban tekinthetők, illetve kóstolhatók meg. Néha nagyon merész ötletekkel állnak elő. Ezek egyike az étcsokoládéval bevont füstölt sajt. (Van, akinek ízlik.) Ezek a bonbonok nem túl drágák, érdemes kipróbálni őket. 

[33] Érdemes lenne ezt a három pálinkás szaloncukrot 16 grammos kocka formában is gyártani. Így egész évben fogyasztható lenne. Az alkoholkedvelők tábora nálunk is meglehetősen széles, így minden bizonnyal lenne rá kereslet.

[34] Jó döntés volt a zselés szaloncukorral kijönni. Már november végén elfogyott a teljes készlet. Akkora volt az érdeklődés, hogy újra kellett indítani a gyártását. Az íze jó, de az állaga lehetne jobb is. Cukortartalma ropog a fogak alatt. Sajnos ez a legtöbb zselés szaloncukorra jellemző. (Jelen esetben ennek a kommersz szaloncukrokra jellemző jelenségnek az az oka, hogy a tölteléket vékony cukorréteggel vették körül, és erre került a csokoládébevonat. Valószínűleg azért gyártják így, hogy jobban hasonlítson az 1980-as évek zselés szaloncukrára.) Szerencsére az ízében nem ragaszkodtak a retró kivitelhez. A töltelékét ugyanis nem észterekkel, hanem valódi gyümölcslével ízesítik.   

[35] 16 grammos kockadesszert formájában azonban megkóstolhatjuk őket. Csak a Stühmer márkaboltokban kaphatók. Áruk: 109 Ft.

[36] A mogyorós tejcsokoládé közepén egy egész szem piemonti mogyoró van.

[37] A pisztáciakrémes étcsokoládé közepén egy egész szem szicíliai pisztácia van.

[38] Darált aszalt szilvával dúsított boros csokoládékrém étcsokoládéburokban.

[39] A Szamos Kft. édesítőszeres szaloncukrával ellentétben a Stühmer Kft. édesítőszeres szaloncukrai korántsem tökéletesek. Az Étcsokoládés trüffel édesítőszerrel szaloncukor sem ízben, sem állagban nem tér el számottevően a cukros változattól. A Mogyorókrémes szaloncukruk édesítőszeres változata azonban nem olyan intenzív mogyoróízű, mint a cukros változat, a tölteléke pedig folyós. Édesítőszerként maltitolt kellene használniuk.   

[40] A színtorlódás elkerülése érdekében ezt a fajtát zöld sztaniolpapírba kellene csomagolni. Egyúttal a Sült almás szaloncukor csomagolását is meg kellene változtatni. Mivel az almás szaloncukrok gyártásához többnyire zöldalma aromát használnak, ezt a szaloncukrot borsózöld sztaniolba lehetne csomagolni. Ezt követően a Meggyes marcipán szaloncukor használhatná a bordó sztaniolpapírt. A Tejtrüffel és a Marcipán szaloncukrok is könnyen összetéveszthetők. Ennek elkerülés érdekében a Marcipán szaloncukor sztaniolpapírja arany helyett lehetne tengerzöld. A Válogatás dobozban jól mutatna a bordó színű meggyes-marcipános és a kék színű szilvás-marcipános szaloncukrok között. A marcipánkedvelők kifejezetten örülnének neki, ha kedvencüket keresve nem kellene turkálni az ötféle aranypapíros szaloncukor között. 

[41] Ízre és állagra nagyon hasonlít a Stühmer Kft. Aranydesszert szaloncukrához.

[42] Ízre és állagra nagyon hasonlít a Stühmer Kft. Meggyes-marcipán szaloncukrához.

[43] A narancsos és a narancskrémes marcipán csomagolása nagyon hasonlít egymásra. Ezért a vásárlásnál ügyeljünk a doboz feliratára. (2015-től ezt a fajtát már nem gyártják. Aki kíváncsi az ízére, vásároljon Szamos narancsos marcipánkenyeret. Az Interspar áruházban kapható, 40 grammos kiszerelésben. Sajnos nem olcsó. Ára 439 Ft. Kilogrammja 10 975 Ft, de ez nem kétszeres, hanem 42% mandulatartalmú egyszeres marcipánból készül. (A natúr mellett kókuszos és pisztáciás változatban is gyártják.)

[44] Szobahőmérsékleten tároljuk, mert hideg helyen (hűtőszekrényben) tartva kikeményedik, rágóssá, ízetlenné válik. A hosszú idejű raktározás sem használ neki, ezért mielőtt megvásárolnánk érdemes megnézni a szavatossági idejét. (Ugyanez vonatkozik a Szamos Kft. által gyártott marcipánkenyérre is.) A Stühmer Kft. Marcipán szaloncukrával nincs ilyen probléma, mert annak krémesebb az állaga. A gyümölcsös marcipán szaloncukrokat, desszerteket pedig a gyümölcsvelő nedvesíti. Legjobb lenne kissé krémesebbre készíteni a Mandulamarcipán szaloncukrot, olyanra, mint a Stühmer Kft. Marcipán szaloncukra. Így nem lenne rágós. A többi marcipános terméket (marcipánszív, marcipánkenyér) sem ártana kissé lágyabbra készíteni, mert így nagyon szárazak.

[45] Az összes szaloncukor közül a Szamos a legdrágább. Ennek oka, hogy termékeiket magas mandulatartalmú marcipánból készítik, és 56% kakaótartalmú belga csokoládéval vonják be. A Szamos Kft. évente 200 tonna mandulát használ fel. Ez a mennyiség főleg akkor tűnik nagynak, ha tudjuk, hogy a Szamos Kft-nél minden szaloncukrot kézzel készítenek. Aki kíváncsi a Szamos marcipán szaloncukrok gyártási módjára, ezen a rövid (kb. háromperces) videoklipen megtekintheti: https://www.youtube.com/watch?v=O89rS_pgNts

[46] A Szamos Kft. évente 35 tonna Szamos szalonbonbont gyárt a Tesco szupermarketnek.

[47] Ugyanolyan édes, mint a többi marcipános szaloncukor. A „sós” jelző azt jelenti, hogy sózott mandulából készült, de azt a kevés sót, ami a mandula felületére tapad, a masszához adott sok cukor elnyomja.

[48] Sajnos a tavalyi olcsóság a múlté. 2016-ban a Tesco a saját márkás marcipán szaloncukrai árát felemelte 1700 forintról 2500 forintra. (Kilogrammja 8330 Ft/kg.) Így már nem érdemes megvenni őket. Jobban járunk, ha a Lidl áruházban vásárolunk Szamos tálcás marcipán szaloncukrot. Itt csak 5940 Ft kilogrammja. (A két márka ugyanaz. A Tesco Szamos marcipán szaloncukrokat gyártat saját márkajelzéssel.) Úgy tűnik, hogy a Tesco átállt egy sajátos üzletpolitikára, az árdrágításra. 2016 nyarán elkezdte emelni az árait. Most szinte minden 10-15%-kal többe kerül náluk, mint a többi szupermarketben. Eddig a Tesco a Lidl áruházzal, az Auchan áruházzal és a Penny Markettel együtt a legolcsóbb szupermarketek közé tartozott. Ha így halad lekörözi a magyar áruházláncokat (CBA és Coop), ahol minden drágább, mint a külföldi kézben levő áruházláncoknál. 

[49] A Tesco színes celofánzacskóban konzum szaloncukrokat is forgalmaz, saját márkanévvel. (5 különböző színű zacskóban 9 fajta szaloncukor található. Részletes ismertetésük a Tesco Bevásárlás honlapján található.) A különféle ízesítésű sza­loncukrok ára 1100 Ft, 350 grammos kiszerelésben. (Kilogrammja 3660 Ft.) Ezeket nem érdemes megvenni, mert silány minőségűek. (Az internetes tesztek szerint rettenetesen édesek, hozzátapadnak a fogunkhoz, a szájpadlásunkhoz, és rossz ízűek.)

A szupermarketekben semmiképpen ne vásároljunk nagy hegyekben, kimérve árult konzum szaloncukrot, mert az internetes tesztek szerint ez a legrosszabb minőségű. Ízét és állagát tekintve leginkább a cukrozott fűrészporhoz hasonlít. (Összetételét titokban tartják, nehogy az élelmiszerbiztonsági ellenőrök belekössenek, de az oknyomozó riporterek szerint a „hulladék szaloncukrok” szójalisztből, észterekből és élelmiszerszínezékből készülnek. Ezt az ízetlen, rágós szörnyűséget a legolcsóbb kakaós tejbevonó-masszába mártják. Ráadásul ezt az alacsony kakaótartalmú trutymót jól felhígítják, hogy csak leheletvékony réteg képződjön rajta. Meglepő, de a Magyar Édességgyártók Szövetsége szerint ezen az alacsony kategóriás szaloncukron van a legnagyobb haszon. Így ne is reménykedjünk benne, hogy belátható időn belül eltűnik a kereskedelemből. Azért sem, mert a kisjövedelműek csak ezt tudják megvenni. Magyarország lakosságának több mint 40 százaléka létminimum alatt él, ezért nekik a mindennapi kenyér beszerzése is gondot okoz.)

Mostanában divat szín szerinti karácsonyfát állítani. Tehetős családok minden évben más színbe (piros, kék, csupa arany) öltözetik a fenyőfát. Ehhez színben hozzáillő szaloncukrot keresnek. Erre a célra is megfelel a Sweet Home vagy a Glória szaloncukrok letisztult, elegáns csomagolása. Ezeket az olcsó szaloncukrokat sokan le sem szedik a fenyőfáról, hanem vízkeresztkor a fával együtt kidobják. Ennél jobb megoldás, hogy leszedjük róla, és egy nejlonzacskóba rakva útközben valamelyik koldus vagy hajléktalan kezébe nyomjuk. Nagyon fog neki örülni.

[50] A Szerencsi Bonbon Kft. vagy régebbi nevén Szerencsi Csokoládégyár szaloncukrai a rendszerváltás előtt közkedveltek voltak. 100 éve gyártanak szaloncukrot. Ennek tudható be, hogy az 1823-ban alapított szerencsi üzemben nem színes celofánba, hanem továbbra is rojtozott selyempapírba csomagolják a szaloncukrokat. Főleg idősek vásárolják, akik ragaszkodnak a retró kivitelhez. A pénzükért ma már nem konzum szaloncukrot, hanem 9 jó minőségű szaloncukrot és 2 szalonbonbont kapnak. Tejcsokoládéval bevont szaloncukraik 40%, míg az étcsokoládéval bevontak 70% kakaótartalommal rendelkeznek. (A minőség az árban is megmutatkozik.) Szerencsi Bonbon Kft. honlapja: http://www.szerencsibonbon.hu/termekek.html Sajnos márkaboltjaik egyelőre csak Szerencs városában találhatók. A forgalom növelése érdekében célszerű lenne legalább a fővárosban létrehozniuk egy mintaboltot. A nagyobb csokoládéboltokban azonban mindenütt megtalálhatók a szerencsi szaloncukrok. (A Stühmer KFT-nek a négy vidéki márkaboltján kívül már három mintaboltja is van a fővárosban, és mindhárom nagy forgalmat bonyolít le.)

[51] Jelenleg ez a legkedveltebb zselés szaloncukor a piacon. A többi csokoládégyár a rendszerváltás után leállt a gyártásával, mert úgy gondolták, hogy ez csak egy múló divathullám. A fogyasztók azonban ragaszkodnak a gulyáskommunizmusból visszamaradt zselés szaloncukorhoz, és továbbra is nagy mennyiségben vásárolják.

[52] Nem sok köze van a marcipánhoz. Olyan íze van, mint a diós kalács töltelékének, citromhéj helyett fahéjjal fűszerezve. Intenzív dióízű.

[53] Intenzív mogyoróízű. Minősége eléri a Stühmer szaloncukrok szintjét, de jóval olcsóbb náluk. Ezt a bonbont érdemes lenne színes kartondobozba rakni, és 200 grammos kiszerelésben forgalomba hozni. Így egész évben elérhető, fogyasztható lenne.

[54] Az összes közül ez a legjobb. Minősége eléri a Stühmer szaloncukrok szintjét, de jóval olcsóbb náluk. Ezt a bonbont érdemes lenne színes kartondobozba rakni, és 200 grammos kiszerelésben forgalomba hozni. Így egész évben elérhető, fogyasztható lenne. Amíg ez nem történik meg, be kell érnünk a Stühmer Kft. Melódia szeletével, és a Szerencsi Retró szelettel, ami a Melódia szelet másolata. Áruk a Spar szupermarketekben: 229 Ft. Mindkettő jó minőségű, vastag étcsokoládéval van bevonva. Tejcsokoládés kivitelben is gyártják őket. A Tesco szupermarketben újabban 259 forintért adják. A Szerencsi Retró szelet azonban még a régi áron, 209 forintért kapható. Legolcsóbban az Auchan áruházban szerezhetők be. Itt a Melódia 199 forintba, a Szerencsi Retró szelet pedig 205 forintba kerül. Még finomabb lenne mindkét étcsokoládés desszert, ha nem ostyalap lenne az alapja, hanem mogyoródarabkákkal dúsított nugát. Így viszont sokkal többe kerülne. Ez a változat azonban felvehetné a versenyt a svájci, háromszögletű, fekete kartondobozos Toblerone csokoládéval.  

[55] (Aki igazán finom és vegyszermentes rumos-kakaós-mazsolás szaloncukorra vágyik, készítsen magának otthon, a szakácskönyvemben található recept szerint.)

[56] Ez a fajta a felnőtteknek is ízlik. Tölteléke háromszoros marcipán. Kissé tömör, rágós. Lágyabban finomabb lenne.

[57] Ezt a hiányosságot mások is észrevették, de a cég emiatt nem nagyon izgatja magát. Reklamációval kapcsolatos levelezés: http://homar.blog.hu/2015/12/11/meg_csak_mutatoban_sem_volt_a_dobozban_az_alruhas_meggyes-marcipanos A polémiának az lett  a vége, hogy beszüntették a Válogatás doboz gyártását. Ezzel pedig sokat ártottak maguknak, mert a vásárlóktól nem várható el, hogy mind a 7 szaloncukorfajtából vásároljanak egy dobozzal. Senki sem fizet 7000 forintot azért, hogy eldönthesse melyik a legjobb. Vesznek majd egy Szamos vagy Stühmer válogatást, és annak megkóstolásával döntik el, hogy melyik marcipános szaloncukorral díszítsék fel a karácsonyfát. Aztán már megmaradnak a kipróbált márkánál. A Lissé szaloncukrai pedig megint a polcokon maradnak, és a forgalmazók 2016-ban is csak leértékelve tudnak megszabadulni tőle. Hiába, a fogyasztók nem díjazzák a tisztességtelen piaci magatartást, és az ostoba marketing döntések sem használnak az eladhatóságnak. Mellesleg az sátortetős dobozok grafikáján is lenne mit javítani. Ezeknek a színes kartondobozoknak az egyik oldala teljesen üres. Ide rá lehetne rakni a 2015-ös lapos kartondoboz hátulján található üdvözlőkártyákat. (4 darab is elférne rajtuk.) Ollóval kivágva a vásárlók ezeket ráragaszthatnák szeretteik karácsonyi ajándékaira. Így nem kellene ezért papírboltba szaladgálni.  

[58] Meleg szobában vagy fűtőtest melletti karácsonyfán nem használható, mert könnyen olvad.

[59] Célszerű lenne ezeket a szaloncukrokat desszert formájában is forgalomba hozni. Így a különleges ízek kedvelői egész évben élvezhetnék őket.

[60] A borsmenta nagyon csípős. A rágógumigyártók is fodormentát használnak.

[61] Érthetetlen módon nincs honlapjuk. Csak a postacímükön érhetők el. Címük: 9757. Meggyeskovácsi, Rákóczi u. 17.

[62] Prémium kategóriában nem gyártanak gesztenyés szaloncukrot. Így aki gesztenyés szaloncukorra vágyik, kénytelen konzum szaloncukrot vásárolni. A Glória gesztenyés szaloncukor meglepően jó ízű. Nem aromával ízesített. Van benne gesztenye is. 

[63] Sok benne a tejpor, de azért ehető. A Sweet Home kókuszos szaloncukra sokkal finomabb, és nem sokkal drágább.

[64] Ez a legkevésbé ízletes fajta. Ezért a pénzért nem lehet ehető marcipános szaloncukrot gyártani. 2015-ben és 2016-ban az országban szinte a teljes dió- és mandulatermés elfagyott. Emiatt a piacon már 4500 forintba kerül 1 kg mandulabél. (A szupermarketekben 100 grammos kiszerelésben 8000 Ft kilogrammja.) Ilyen árak mellett a konzum szaloncukor gyártói nem engedhetik meg maguknak a mandula használatát. Ezért a marcipános fondant szaloncukrok főtt burgonyából, kukoricakeményítőből és keserűmandula aromából készülnek. A diómarcipánnál is hasonló a helyzet. A dióbél ára a három évvel ezelőtti 1500 forintról 3000 forintra emelkedett. Napraforgóból azonban 2016-ban rekordtermést takarítottak be, ezért a hántolt napraforgómag ára nem emelkedett. (A piacon 700 Ft kilogrammja.) Meg kellene próbálni az olcsó napraforgómagból marcipánt készíteni. Ha finomra őrlés előtt megpörkölnék, még intenzívebb lenne az íze. A konzum szaloncukrok gyártói mindenképpen jól járnának ezzel a helyettesítéssel. Lehet, hogy a prémium kategóriás szaloncukrokat gyártók is megjelennének a Pörkölt napraforgómag marcipánnal. 

[65] Ehető, de nem olyan finom, mint a Sweet Home kétszer annyiba kerülő rumos-kakaós szaloncukra. Az étcsokoládé-bevonat itt is nagyon hiányzik róla.

[66] Íze és állaga ugyanolyan, mint a Szerencsi Bonbon Kft. négyszer annyiba kerülő étcsokoládéval mártott vajkaramellás szaloncukráé. Csak nem étcsokoládéval, hanem kakaós mártómasszával van bevonva, ami lerontja az ízét.

[67] Ha nem kakaós mártómasszával, hanem étcsokoládéval lenne bevonva, ugyanolyan lenne, mint a Bonbonetti Kft. háromszor annyiba kerülő zselés szaloncukra.

[68] A kimérve árusított változatnál ez már nem probléma, mert mindegyik fajtából kérhetünk 2-3 darabot kóstolás céljára.)

[69] Válogatás vagy kimérve árusított változat hiányában csak az internetes tesztekre hagyatkozhatunk. Ez a szaloncukorcsalád nagyon megosztja a kóstolókat. Amíg a 999 forintért árusított konzum szaloncukrokat mindegyik tesztelő egyöntetűen emberi fogyasztásra alkalmatlannak nyilvánítja, a Glória szaloncukrok sokaknak ízlenek. Egyesek szerint „rátapad a fogaimra és a szájpadlásomra, és émelyítően hat az ízlelőbimbóimra”. Másoknak meg ízlik. Az epres-tejszínes fajtáról pl. ezt mondták: „Az almás-fahéjas testvérénél mérföldekkel jobb, olyan, mint egy visszafogott epres Milka.” A többiek ugyanezt a szaloncukrot ehetetlennek minősítették. Ezért lenne szükség a Válogatás vagy Vegyes zacskóra, amelybe mindegyik fajtából beleraknának 2-2 darabot. Aztán döntsön ki-ki ízlése szerint.         

[70] kiejtése: dolcsetta

[71] A Dolcetta szaloncukrok is kaphatók színes celofánzacskóban.

[72] kiejtése: kadó

[73] Francia eredetű szó. Kiejtése: fondan, de sok országban, így nálunk is fondant-nak mondják. A fondant vízzel krémesre kevert porcukor, amit aromával ízesítettek, és élelmiszerszínezékkel festettek. Régen így készítették a szaloncukrokat. A kommunizmus évtizedei alatt is csak fondant szaloncukrot lehetett kapni, így mindenki ezt ette. Négyfélét gyártottak: sárga színű citromízűt, rózsaszínű narancsízűt, kávésat és kakaósat. Az utóbbiakba csak minimális mennyiségű kávét és kakaót kevertek, ráadásul a legrosszabb minőségűt. Csokibevonat egyiken sem volt, és mindegyiket ugyanolyan színű sztaniolpapírba csomagolták. Az 1980-as években aztán megjelent a zselés szaloncukor. Népszerűségét főleg annak köszönhette, hogy csokibevonat volt rajta. Na persze nem valódi csokoládé, csak kakaós bevonómassza, de azokban az időkben már ez is nagy dolog volt. Szalonbonbonokat csak a rendszerváltás után kezdtek el gyártani. 

[74] Nem kell térdig lejárni a lábunkat, hogy figyelemmel kísérjük az árak alakulását. A Tesco és az Auchan áruházak ugyanis webáruházzal is rendelkezek, ahol online rendelhetünk: A https://bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU, valamint a https://online.auchan.hu/shop/ címeken megtekinthetjük az akciós áraikat is. Mivel az áruválaszték óriási, írjuk be a Keresés sávba a termék nevét (pl. szaloncukor). Az Auchan weblapon kattintsunk a Termékek fülre. Ha időnként betekintünk ezekbe az online boltokba, érdekes árváltozásokat tapasztalhatunk. A Tesco szupermarket pl. a csillagokba emelt Tesco Finest szaloncukrok árát hetente száz forinttal csökkentette. Rájöttek, hogy dobozonként 2500 forintért eladhatatlanok. Karácsony előtt két héttel már olcsóbban adták, mint tavaly. Most az akciós áruk 1650 Ft. (Kilogrammjuk 5500 Ft. Olcsóbb, mint az eredeti Szamos változat. Ennyiért már érdemes megvenni.) Túl sokáig ne halogassuk a vásárlást, mert karácsony előtt egy héttel már csak a maradékból válogathatunk. (Új szállítmányban ne reménykedjünk, mert december közepén már nem rendelnek, és nem gyártanak szaloncukrot.) 

[75] A megmaradt szilveszteri termékektől is hasonló módon igyekeznek megszabadulni a szupermarketek. Aki szereti a lencsét, január 2-án nagyon olcsón juthat hozzá. A megmaradt lencsét akciózva, az évközi árnál jóval olcsóbban adják. Érdemes belőle többet venni, mert felbontatlanul 1 évig is eláll. (Még mielőtt megvennénk, nézzük meg a szavatossági idejét. Előfordulhat ugyanis, hogy tavalyi lencse van a zacskóban. A bab, szárazborsó, lencse és egyéb hüvelyesek szavatossági ideje két év. Ezért ha a 2016-ban vásárolt lencsén 2017-es dátum van, akkor nagy valószínűséggel 2015-ben termett lencse van benne. Csak akkor vegyük meg, ha 2018-as dátum van rajta. Egyébként a kétéves bab, lencse, szárazborsó is ehető csak tovább kell főzni. Főzési idejük akár duplájára is növekedhet.)