Szaloncukor válASZTÉK

 

 

Szerkesztő: Kun Ákos

E-mail: info@kunlibrary.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frissítés: 2019. február 10.

 

A frissített változat a Kun Elektronikus Könyvtárból tölthető le.

Cím: http://kunlibrary.com

 

A http://kunlibrary.com honlapról tölthető le az 530 egzotikus gyü­mölcsöt és zöldséget tartalmazó 33 nyelvű album legfrissebb változata is, 9317 képpel illusztrálva. Terjedelme: 510 MB. Ugyanitt ér­he­tő el a kontinentális zöldségeket és gyümölcsöket ismertető 33 nyel­vű album rendszeresen frissített változata, ami jelenleg 10 160 képet tartalmaz. Terjedelme 573 MB.

Ezen a honlapon található egy könnyűzenei slágerlista is, amely 1931-től napjainkig az összes magyar slágert tartalmazza. Az előadó nevének kiválasztása után pár másodperc múlva meghallgathatjuk, illetve videoklip formájában megtekinthetjük kedvenc dalainkat a YouTube-on. Jelenleg 6933 dal található ebben a gyűjteményben, 30 707 változatban.

 

 

TESZTELÉS

 

Bonbonetti Kft. Nosztalgia Válogatás szaloncukor:

 

Kék sztaniolpapírban: Szilvapálinkás-csokoládékrémes[1], étcsokoládéval bevont. Tölteléke nagyon finom, jó minőségű (60% kakaótartalmú) étcsokoládéval bevonva.

Fehér sztaniolpapírban: Marcipánkrémes-narancslikőrös, étcsokoládéval bevont. Tölteléke nagyon finom, jó minőségű (60% kakaótartalmú) étcsokoládéval bevonva.[2]

Arany sztaniolpapírban: Mogyorókrémes, tejcsokoládéval bevont. Tölteléke finom.[3] (A csoki­be­vonat kakaótartalma 30%.)

Narancssárga sztaniolpapírban: Karamellkrémes, tejcsokoládéval bevont. (A csoki­be­vonat kakaótartalma 30%.) Átlagos minőségű. Étcso­koládé-bevonattal finomabb lenne.

Piros sztaniolpapírban: Konyakmeggy-trüffelkrémes, tejcsokoládéval bevont. (A csoki­be­vonat kakaótartalma 30%.) A tejcsokoládé-bevonat nem harmonizál a meggyes krémmel. (Tejcsokoládéval teljesen jellegtelen, ízetlen. Ráadásul nincs benne alkohol, pedig a nevében is szerepel a konyak.)[4]

 

A Spar, Interspar és a Tesco szupermarketekben, valamint az Auchan áruházban kapható díszdobozban, 350 grammos kiszerelésben. Ára a Spar és Interspar szupermarketekben 2200 Ft, (6285 Ft/kg), a Tesco szupermarketben 2000 Ft (5710 Ft/kg). Az Auchan áruházban 2200 Ft (6283 Ft/kg). Az egyes fajták külön dobozban is beszerezhetők. A Bonbonetti mintabol­tokban szintén kaphatók, ahol dobozonként 1900 forintba kerülnek (5600 Ft/kg). Ha magunknak vásároljuk, nem érdemes drága díszdobozosat venni. A Bonbonetti márkaboltokban mind az öt fajta ömlesztve is kapható. Áruk: 3600 Ft/kg.

2013-ban a Nosztalgia szaloncukorcsalád oszlopos tagja volt a Narancslikőrös-trüffelkrémes, étcso­koládéval bevonva. 2015-ben ez a fajta eltűnt, és a helyét a Karamellkrémes szaloncukor vette át, tejcsokoládéval bevonva. Ez nem baj, mert ez sem rossz. Nagyon hiányzik azonban a narancslikőrrel ízesített trüffelkrémes szaloncukor, étcsokoládéburokban. Jó lenne, ha a Bonbonetti Kft. hattagú­vá bővítené a Nosztalgia szaloncukorcsaládot, hogy ez a közkedvelt és sokak által hiányolt fajta is belekerüljön. Érdemes lenne ezt a fajtát önálló desszertként is gyártani, hogy egész évben kapható legyen.[5]

2017 újdonsága a Tojáslikőrkrémes szaloncukor étcso­koládéval bevonva. (Sötétarany sztaniolpapírban.) Nagyon finom. Ebből nem spórolták ki az alkoholt, mint a Stühmer Kft. Tojáslikőrös szaloncukrából. Az Auchan áruházban és az Intersparban kapható. Ára ugyanannyi, mint a többi fajtáé. A Tojáslikőrös szaloncukor bekerült a Válogatásba is. Sajnos meglehetősen szerencsétlen módon. A Mogyorókrémes helyére került. Most már két nagyon finom fajta hiányzik a Válogatásból, a Narancslikőrös-trüffelkrémes és a Mogyorókrémes. A Mogyorókrémest azonban külön dobozban forgalmazzák. A gond csak az, hogy a szupermarketek nem rendelik meg. Csak a Válogatásban található fajtákból rendelnek külön dobozban. A webáruházakban azonban beszerezhető. Kisgyermekes családokban érdemes megrendelni, mert nagyon finom.  

Mivel még mindig jelentős igény van rá, a Bonbonetti Kft. továbbra is gyárt Zselés szaloncukrot. A citrusos (citrom-narancs ízű) konzumszaloncukor legolcsóbban a Bonbonetti márkaboltokban szerezhető be aranymintás bordó sztaniolpapírban. Ára színes celofánzacskóban, 345 gram­mos kiszerelésben: 900 Ft. (2610 Ft/kg.) Az Auchan áruházban 1100 forintba kerül. (3186 Ft/kg.). A Tesco szupermarketben drágább: 1100 Ft. (3180 Ft/kg.) A Spar szupermarketekben ugyanennyibe kerül. Emellett sokfajta konzumszaloncukrot gyártanak, celofánzacskóba csomagolva. Ezek azonban nem nagyon fogynak, mert minőségükhöz képest aránytalanul drágák. Áruk és kiszerelésük megegyezik a Zselés változattal.

A Bonbonetti celofánzacskós konzumszaloncukor család választéka: 1, Étcsokoládéval mártott zselés (Citrom- és narancsízű). 2, Étcsokoládéval mártott zselés (almás- és körtés ízű). 3, Banán- és málnaízű fondant. 4, Tejcsokoládéval mártott citromízű túrós. 5, Tejcsokoládéval mártott kókuszos. 6, Étcsokoládéval mártott vajkaramels. 7, Étcsokoládéval mártott marcipános meggyes (marcipán alaprétegen meggyízű töltelék). 8, Tejcsokoládéval mártott Csokoládés-Meggyes.

9, Bonbonetti válogatás ét- és tejcsokoládéval. (Ebben csak négyfajta található. Ki tudja miért, a marcipános, a csokoládés-meggyes és a vajkaramellás hiányzik belőle.) A zselés szaloncukruk is a konzum kategóriába tartozik. Ennek egyik jele, hogy túlságosan geil, és egy hónap tárolás után elkezd a cukor kikristályosodni benne. (A szavatossági ideje 7 hónap.) Ettől ropog a fogunk alatt. Zamata azonban kiváló, intenzív citrusíze kiemeli a konzumszaloncukrok világából.[6]

 

Vadász Csokoládé Kft. szaloncukrai:

 

Meggyes krémmel töltött Édes és keserű[7]: Meggylikőrrel ízesített alkoholos tölteléke nagyon finom, jó minőségű étcsokoládéval bevonva. (Angyalkás bordó sztaniolpapírban.)

Narancsos krémmel töltött Édes és keserű[8]: Narancslikőrrel ízesített alkoholos tölteléke nagyon finom, jó minőségű étcsokoládéval bevonva. (Angyalkás piros sztaniolpapírban.)

Csokoládés-alkoholos-meggyes krémmel töltött Black & White: Omlós, étcsokoládés tölteléke finom és illatos. Fehér csokoládéval bevonva. (Angyalkás sötétkék sztaniolpapírban.)[9]

Marcipánkrémes: Tölteléke nagyon finom, jó minőségű étcsokoládéval bevonva. (Angyalkás arany sztaniolpapírban.)[10]

Karamellkrémes[11]: Lágy tölteléke átlagos, étcsokoládéval bevonva. (Angyalkás sötétarany sztaniolpapírban.)

Feketeerdő[12]: Tölteléke hasonlít az Édes és keserű szaloncukorhoz, de kevesebb alkohol van benne, és tejcsokoládéval van bevonva. Nagyon finom. (Angyalkás zöld sztaniolpapírban.)

Mogyorókrémes: Tömör tölteléke finom, bár lágy krémmel még finomabb lenne. Tejcsokoládéval bevonva. (Angyalkás világosbarna sztaniolpapírban.)

Kávés tejkrém-trüffel (Eszpresszó coffe amo)[13]: Intenzív kávéízű. Étcsokoládéval bevonva. (Fekete, bordó sztaniolpapírban.)

Kávés tejkrém-trüffel (Latte coffe amo): Cappuccino ízű, és ez is nagyon finom. Tejcsokoládéval bevonva. (Fekete, világosarany sztaniolpapírban.)

KID eperkrémes: Tölteléke kommersz krém, tejcsokoládéval bevonva. (Bordó sztaniolpapírban.)

KID tejkrém-trüffel: Tölteléke kommersz krém, tejcsokoládéval bevonva. (Kék sztaniolpapírban.)

KID vilmoskörte:lteléke kommersz km, tejcsokoládéval bevonva. (Világoszöld sztaniolpapírban.)

KID erdei gyümölcs:lteléke kommersz km, tejcsokoládéval bevonva. (Lila sztaniolpapírban.)

 

2018 új terméke, 300 grammos kiszerelésben:

KID robbanócukros:lteléke kommersz tejkm eper ízű robbanócukorral, tejcsokoládéval bevonva. (Lila sztaniolpapírban.)

 

A Tesco szupermarketben kaphatók, színes celofánzacskóban, 350 grammos kiszerelésben. Ára: 1700 Ft. (Kilogrammja 4470 Ft.) A Spar szupermarketekben és Interspar áruházban 2000 forintba kerül. Kilogrammja 5710 Ft. (A robbanócukros változat kilogrammonkénti ára 6663 Ft/kg, mert ez csak 300 grammos.) Az Auchan áruházban 1700 forintért kaphatók (4470 Ft/kg.) Csupán az Édes és keserű és a KID robbanócukros drágább. Ezeknek ára 2000 Ft (Kilója 5710 Ft). A piaci édességárusoknál kimérve ennél is olcsóbban beszerezhető. Náluk kilogrammja fajtánként 3980 Ft. A webáruházakban is olcsóbb. Az esztergomi Árkád Édességboltban pl. kimérve 4075 forint kilója. Postai kézbesítéssel történő szállítást is vállalnak. Honlap: http://bolthely.hu/arkadedesseg/ A teljes szaloncukor választékuk itt tekinthető meg: http://bolthely.hu/arkadedesseg/lista/5641aa419ffx4_Osszes-Szaloncukor (A postaköltség csökkentése érdekében célszerű a barátainkkal, rokonainkkal összeállni, és több fajtát, nagyobb mennyiségben rendelni. Így a szállítási költség megoszlik.)

Azért is célszerű a webáruházakban vásárolni, mert a szupermarketekben egyre szűkül a választék. 2015-ben még legalább féltucatnyi fajta közül választhattunk a különféle szaloncukorgyártók termékei közül. 2016-ban a választék lecsökkent 3-4 fajtára. Mivel tavaly az élelmiszerboltok a berendelt készlet jelentős részét csak árengedménnyel tudták eladni, az idén már csak azokat a fajtákat rendelték meg, melyekből a legtöbb fogyott. (Mellesleg ezek a legfinomabbak.) Így aki szeretné megkóstolni a teljes spektrumot, csak a webáruházakban juthat hozzá. Itt viszont a házhoz szállítási költség drágítja az árat. Ennek csökkentését összefogással lehet elérni. A webáruházak közül Lajcsi boltja nyújtja a legszélesebb választékot. Webcím: http://www.lacsiboltja.hu/kereses/szaloncukor=term (Korábban kedvező árai 2018-ban meglehetősen magasba szöktek.)  

 

Sokan nem tudnak róla, de a Vadász Kft. is gyárt Válogatás szaloncukrot. Ezeket azonban fémdobozba csomagolják, 300 grammos kiszerelésben. A költséges göngyöleg miatt meglehetősen drágák, ezért a szupermarketek nem forgalmazzák. A lila és világoskék dobozos Válogatás azonban a web­áruhá­zakban megrendelhető. Ára: 2200-2500 Ft. A Meggyes krémmel töltött Édes és keserű, a Feketeerdő, a Karamellkrémes és a Marcipánkrémes fajta van benne. (Célszerű lenne a Válogatás szaloncukrot is celofánzacskóba csomagolni, kiegészíteni a Narancsos krémmel töltött Édes és keserű, valamint a Mogyorókrémes fajtákkal, és kb. 320 grammos kiszerelésben a többivel meggyező áron forgalomba hozni. (A kávés fajtáknak is sokan örülnének.) Így mindenki megkóstolhatná, és még többen megismernék a Vadász szaloncukrok teljes választékát. (A gyerekes szülők kedvéért a négy KID-es változatból is lehetne egy Válogatást készíteni.)

Egyébként a Vadász Kft. fenyőfadíszt is gyárt ugyanolyan csomagolásban, mint a szaloncukrait. A Konyakmeggy fenyődísz tömege 315 gramm, és az Étcsokoládés, alkoholos meggydesszert alapanyagából készül. Ennek belsejében azonban egy szem alkohollal pácolt meggy is van. A tejcsokoládét kedvelőkre is gondoltak. A tejcsokoládés, alkoholos meggydesszert alapanyagából is készítettek Konyakmeggy fenyődíszt egy szem pácolt meggyel a közepén. Külsejük és csomagolásuk megegyezik a konyakos meggybonbonnal. Áruk nem magasabb a Vadász szaloncukroknál. Csak az Intersparban kapható. Ára: 2000 Ft. (6350 Ft/kg.) A webáruházakban egy doboz kb. 1900 forintba kerül. A Vadász konyakos meggybonbon szintén fenyőfa-csomagolást kapott, ezért a karácsonyfát is díszíthetjük vele. A konyakos meggybonbon nem trüffelkrémmel, hanem brandyvel, illetve ipari szesszel van töltve. Mivel íze, illata és formája nagyon hasonlít a Bonbonetti Kft. Cherry Queen konyakos meggybonbonjára, valószínűleg velük gyártatják, bérmunkában. Ez persze nem baj, mert nálunk a legjobb minőségű konyakos meggybonbont a Bonbonetti Kft. gyártja.[14] Az ára is nagyon alacsony. (A hajdani Bonbonetti márkaboltban 2400 forintba került kilója.) Most az utcai szaloncukorárusok kilogrammonként 3250 forintért adják.[15] 

Sajnos a Vadász Kft. nem kíván létrehozni saját márkaboltot, így termékei csak a csokoládéboltokban és a szupermarketekben kaphatók. Teljes termékválasztékuk ezen a honlapon tekinthető meg: http://vadasz.eu/vadasz-termekek   

 

Stühmer Kft. szaloncukor válogatás (15-féle)

 

Mákos: Tölteléke darált mákkal dúsított fehércsokoládékrém, tejcsokoládéval bevonva. Finom. Intenzív mákízű. Igazi hungarikum. (Világoskék, gyári nevén ezüst kékkel sztaniolpapírban.)

Gertrúd[16]: Tölteléke narancsízesítésű, darált mandulával dúsított alkoholos trüffelkrém, jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Nagyon finom. (Kék sztaniolpapírban.)

Kókuszos: Tölteléke kókusszal dúsított édes krém, jó minőségű tejcsokoládéval bevonva. Más gyártók tömör szaloncukrával ellentétben ebben nem kókuszreszelék van, hanem lágy kókuszízű krém. Finom, bár étcsokoládéval bevonva még finomabb lenne. (Ezüstszínű sztaniolpapírban.)

Mézeskalács: Tölteléke mézeskalács-fűszerekkel ízesített trüffelkrém, jó minőségű tejcsokoládéval bevonva. Nagyon finom, intenzíven fűszeres. (Lila sztaniolpapírban.)

Tejtrüffel[17]: Tölteléke sűrített tejjel dúsított édes, kakaós krém, jó minőségű tejcsokoládéval bevonva. Finom. (Sötétarany, gyári nevén arany bronzzal sztaniolpapírban.)

Éttrüffel[18]: Tölteléke keserű csokoládés, alkoholos trüffelkrém, jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Nagyon finom. Hasonlít a Gertrúdhoz, de a töltelékében nincs darált mandula. (Fekete, gyári nevén fekete arannyal sztaniolpapírban.)

Marcipán[19]: Tölteléke jó minőségű natúr, tömör marcipán, étcsokoládéval bevonva. Nagyon finom. (Arany sztaniolpapírban.)

Aranydesszert[20]: Tölteléke egy réteg marcipán és egy réteg étcsokoládés trüffelkrém, étcsokoládéval bevonva. Alkoholmentes. Nagyon finom. (Sötétlila sztaniolpapírban.)

Marcika[21]: Tölteléke tejcsokoládés, mandulamarcipános trüffelkrém, jó minőségű tejcsokoládéval bevonva. Nagyon finom. Tölteléke hasonlít az Aranydesszerthez, de alkoholmentes és a marcipánban nem ét- hanem tejcsokoládés  trüffelkrém van. (Világosarany, gyári nevén ezüst arannyal sztaniolpapírban.)

Meggyes-marcipán: Tölteléke egy vékony réteg marcipán és egy vastag réteg meggyzselé, étcsokoládéval bevonva. Nagyon finom, intenzív meggyízű. (Bordó sztaniolpapírban.)

Narancskrémes fahéjas: Tölteléke naranccsal és fahéjjal ízesített krém, jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Finom, intenzív narancsízű. (Narancssárga sztaniolpapírban.)

Mogyorókrémes[22]: Tölteléke mogyorós krém, jó minőségű tejcsokoládéval bevonva. Nagyon finom. Sokak szerint a tejcsokoládéval bevont szaloncukrok közül ez a legízletesebb, bár az Ír-krém­likőrös és a Marcika sem rossz. (Világosbarna, gyári nevén bronzszínű sztaniolpapírban.)[23]

Tojáslikőrös[24]: Tölteléke tojáslikőrrel dúsított trüffelkrém, jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Kellemes ízű, nagyon finom. (Középarany, gyári nevén beige arannyal sztaniolpapírban.)

Ír krémlikőrös[25]: Tölteléke karamellízű likőrrel dúsított kakaós krém, jó minőségű tejcsokoládéval bevonva. Kellemes ízű, de étcsokoládéval bevonva finomabb lenne. (Drapp színű, gyári nevén világosbarna arannyal sztaniolpapírban.)[26]

Epres[27]: Fehér csokoládéba töltött eperkrém. Finom, szamócaízű. (Viola színű sztaniolpapírban.)

 

2017-ben kivették a válogatásból a Mákos szaloncukrot. Helyette a diós-szilvás került bele. A Mákos szaloncukor kedvelői ne keseredjenek el, mert a Stühmer márkaboltokban kimérve továbbra is kapható ez a fajta.

Diós-szilvás: Szilvás krémmel töltött diós mandulamarcipán, tejcsokoládéval bevonva. (Sötétkék sztaniolpapírban.)

 

2018-ban kikerült a válogatásból a kókuszos szaloncukor is. Helyére a pisztáciás került. Szerencsére a kókuszos szaloncukor a Stühmer mintaboltokban kimérve továbbra is kapható.

Pisztáciás: Tölteléke pisztáciás marcipán, étcsokoládéval bevonva. Nagyon finom. (Világoszöld sztaniolpapírban.) Kimérve nem kapható. Csak díszdobozban szerezhető be a márkaboltokban.

 

2018-ban az epres szaloncukrot is kivették a válogatásból. Helyére egy új fajta, a kávés került. Szeren­csére az epres szaloncukor nem tűnt el. A márkaboltokban kimérve továbbra is kapható. A capppuccinós szaloncukrot azonban már nem gyártják. Helyét az intenzívebb zamatú kávés vette át.

Kávés: Tölteléke presszókávés trüffelkrém, étcsokoládéval bevonva. (Piros sztaniolpapírban. Nagyon finom.)

 

A Stühmer szaloncukor válogatás első változata 2015-ben került forgalomba. A 170 grammos kiszerelésű színes, lapos kartondobozban mindegyik fajtából egy-egy darab található. A Spar és Interspar áruházakban 1500 forintba kerül. (Kilogrammja 8817 Ft.) A Tesco szupermarketben is 1500 Ft az ára. (Kilogrammja 8817 Ft.) Az Auchan áruházban és a Lidl áruházban szintén 1500 forintba kerül. (Kilogrammja 8817 Ft.) A Stühmer márkaboltok 1590 forintért adják. (Kilogrammja 9350 Ft.) Ez a 15 fajtából álló válogatás azt a célt szolgálja, hogy a vásárlók megkóstolhassák a Stühmer Kft. szaloncukrait, és kiválasszák azt a fajtát, amelyik leginkább ízlik nekik. Az egyes fajtákat színes kartondobozban, 340 grammos kiszerelésben is gyártják.

A teljes szortiment külön-külön sehol sem kapható. A Spar és Interspar áruházak is csak négyfélét tartanak, 340 grammos csomagolásban: Marcipános csokoládékrémes (Aranydesszert - sötétlila sztaniolos), Étcsokoládés trüffel (fekete sztaniolos), Ír krémlikőrös (drapp sztaniolos) és Mogyorókrémes (világosbarna sztaniolos). A forgalmi adatok szerint ezek a fajták a legkeresettebbek. Áruk színes kartondobozban: 2600 Ft. (7640 Ft kilója.) Az Étcsokoládés trüffel édesítőszerrel diabetikus változat (fekete sztaniolos) viszont drágább. Ennek ára 2900 Ft (8526 Ft/kg). A Tesco szupermarketben 2700 forintba kerülnek. (7710 Ft/kg.) Itt a Mogyorókrémes szaloncukor édesítőszeres változatban is kapható. Ára 3200 Ft. (9140 Ft/kg.) Az Étcsokoládés trüffel édesítőszerrel diabetikus változata is ugyanennyibe kerül. A Spar szupermarketekben a Mogyorókrémes szaloncukor édesítőszeres változata 2900 Ft (8526 Ft/kg). Az Auchan áruházban olcsóbbak, 2300, illetve 2500 forintba kerülnek. (6760, illetve 7350 Ft/kg.) A normál változatok a Lidl és az Aldi áruházakban is 2300 forintba kerülnek. (6760 Ft kilója.) Csak öt fajtát forgalmaznak: Étcsokoládés trüffel, Aranydesszert, diabetikus Mogyorókrémes, Ír krémlikőrös és Diós szilvás. A legolcsóbban azonban a Stühmer márkaboltokban szerezhetjük be ezeket a szaloncukrokat. Itt kimérve kaphatók. Áruk: 6390 Ft/kg. Az édesítőszeres változatok ára már magasabb: 7990 Ft/kg. A választék több mint kéttucatnyi. (2018-ban 28 fajta.) A róluk készített fotók a Kun Elektronikus Könyvtárból letölthető képmappában tanulmányozhatók. (A Szaloncukor választék linkkel érhető el.)

A kávékedvelők bánatára 2018-ban megszüntették a Cappuccino[28] szaloncukor gyártását. (Sötét beige sztaniolpapírban.) Helyette Kávés szaloncukrot gyártanak étcsokoládé-bevonattal (Bordó sztaniolpapírban.) 2015-ben kikerült a válogatásból a Dobos[29], a Gesztenyés[30] és a Korfu[31] szaloncukor. Új fejlesztésű, ezért 2016-ban még be sem kerülhetett ebbe a válogatásba az étcsokoládéval bevont Diómarcipános-szilvalekváros szaloncukor szilvavelővel töltve. (A Stüh­mer márkaboltokban azonban kapható, sötétkék sztaniolpapírban.) 2018-ban már a szupermarketek is felfedezték ezt a változatot. Az Aldi áruházban 1600 forintba kerül, 225 grammos kiszerelésben. (Kilogrammja 7100 Ft.) 2015-ben jelent meg a Sült almás[32] szaloncukor, bordó sztaniolpapírban. (Almás csokoládékrém, jó minőségű tejcsokoládéval bevonva. Íze és állaga hasonlít a zselés szaloncukorhoz, de magasabb színvonalú.) 2016 új terméke a Fekete teás szaloncukor sötétbronz sztaniolpapírban. (Fekete teával ízesített trüffelkrém étcsokoládéval bevonva.)[33] A sült almás és a fekete teás szaloncukor kudarca után a Stühmer cukrászai új ízekkel kísérleteztek.

2017-ben kijöttek a Forralt boros szaloncukorral, bordó sztaniolpapírban. (18 százaléknyi forralt borral ízesített csokoládékrém étcsokoládéval bevonva. Fekete sávos bordó sztaniolpapírban.) Kimérve kapható a márkaboltokban. Színes kartondobozban is kapható, 225 grammos kiszerelésben. Ára 1890 Ft (8400 Ft/kg). Második újdonságuk a Rumpuncsos szaloncukor. (Rumpunccsal ízesített csokoládékrém étcsokoládéval bevonva. Fekete sávos világos­bordó sztaniolpapírban.) 2017 harmadik újdonság a Zserbó szaloncukor. (Baracklekvárral töltött diómarcipán étcsokoládéval bevonva. Fekete sávos sötétbarna sztaniolpapírban.) Ezek a fajták is 340 grammos csomagolásban kaphatók. A Stühmer márkaboltban 2690 forintba kerülnek. (7900 Ft kilója.) Mindhárom változat kimérve is kapható. A Forralt boros változatra ráharaptak a szupermarketek is. Legolcsóbban a Lidl áruházban szerezhető be. Ára: 2300 Ft (6760 Ft/kg). 2018 újdonság a Muskotályos pezsgőkrémes szaloncukor tejcsokoládéval bevonva (Kék sávos fehér sztaniolpapírban). Kimérve kapható a márkaboltokban. Színes kartondobozban is beszerezhető, 225 grammos kiszerelésben. Ára 1590 Ft (7066 Ft/kg).

Ezzel nincs vége a választéknak, mert a Stühmer cukrászai[34] fáradhatatlanul kísérleteznek, s rendre újabb és újabb fajtákkal állnak elő. Ezek egyike a Csipkebogyós-diómarcipános szaloncukor. Ez annyira új, hogy még senki sem kóstolta. Ez a ritka fajta a Stühmer mintaboltokban sem kapható. A Válogatásból kimaradt fajták az internetes webáru­há­zak­ban is megrendelhetők. 2017 a töltősúlyban, a dobozolásban is változást hozott. Egy valamirevaló karácsonyfára nem elég 340 grammnyi szaloncukor. A feldíszítéséhez ennek duplájára van szükség. Ezt belátva a Stühmer vezetősége úgy határozott, hogy a színes kartondobozos szaloncukraikat 680 grammos kiszerelésben is forgalomba hozzák. Ezek külsőleg nem olyan attraktívak, mint a 340 grammos változatok, viszont 15%-kal olcsóbbak. Ezért érdemesebb ezeket választani. A Stühmer márkaboltokban egységesen 4650 forintba kerülnek. Itt 10 fajta ízben kaphatók. A forgalmi adatok szerint az étcsokoládéval bevont szaloncukrok közül az Éttrüffel, az Aranydesszert, a Marcipán és a Gertrúd a legkelendőbbek. (Számításuk nem vált be. A dupla változatokat nem rendelték meg a szupermarketek, ezért 2018-ban már nem gyártották. Ezt a változatot a kiskereskedők sem vásárolták. Nekik a gyár 1 kilogrammos fehér kartondobozban szállítja a szaloncukrot, a dupla kiszerelésnél is olcsóbban. Ennek tartalmát kimérve értékesítik.)

A különböző elvárások kielégítésére növelték a Válogatás szaloncukrok választékát. A 15 darabos változatot továbbra is gyártják, de 2016-ban kijöttek öt új változattal. Az étcsokoládé kedvelői minden bizonnyal örülnek az Étcsokoládés válogatásnak. Ötféle étcsokoládéval bevont szaloncukor található benne (ízenként 3-3 darab): 1, Tojáslikőrös. 2, Narancsos. 3, Meggyes. 4, Aranydesszert. 5, Éttrüffel. Ára a Spar szupermarketekben 170 grammos díszdobozban 1500 Ft. (Kilogrammja 8820 Ft.) Az Auchan áruházban is 1500 forintba kerül. (Kilogrammja 8820 Ft.) Az Aldi szupermarketben szintén 1500 forintba kerül. (Kilogrammja 8820 Ft.) A Stühmer márkaboltokban 1590 Ft az ára. (Kilogrammja 9353 Ft.)

A szeszkedvelőknek szánták a Pálinkás válogatást. A szintén 170 grammos díszdobozban Étcsokoládé bevonatú szilvapálinkás (kék színű sztaniolpapírban), Tejcsokoládé bevonatú barackpálinkás (barackszínű sztaniolpapírban) és Étcsokoládé bevonatú birsalma pálinkás szaloncukor (zöld sztaniolpapírban) található (ízenként 5-5 darab). Mindhárom nagyon finom. Ezekből nem spórolták ki az alkoholt, mint a tojáslikőrös és az ír krémlikőrös szaloncukraikból. A csomagolásuk is attraktív. Mint minden Stühmer szaloncukrot és desszertet ezt is Belgiumból importált 54% kakaótartalmú vastag burok veszi körül. Ez a válogatás desszertként bármelyik nyugati csokoládéboltban megállná a helyét. Ára a Spar szupermarketekben 170 grammos díszdobozban 1500 Ft. (Kilogrammja 8820 Ft.) Az Aldi áruházban 1500 Ft. (Kilogrammja 8820 Ft.) Az Auchan áruházban és a Tesco áruházban is 1500 forintot kérnek érte. (Kilogrammja 8820 Ft.) A Stühmer márkaboltban 1590 forintba kerül. (Kilogrammja 9353 Ft.) A pálinkás szaloncukrok kimérve nem kaphatók.[35] 2018-ban némileg változott a helyzet. A barackpálinkás változat mát kapható kimérve a Stühmer márkaboltokban.

A konkurencia piaci eredményeit látva a Stühmer szakembergárdája rájött, hogy a magyar fogyasztók lelkivilágából nem lehet kitörölni a zselés szaloncukrot. Ezért 2016-ban ők is elkezdtek zselés szaloncukrot gyártani, mindjárt öt fajtát. A Zselés válogatást szintén 170 grammos díszdobozban forgalmazzák. Az eltérő árnyalatú bordó sztaniolpapírok a következő ízeket rejtik: 1, eper (viola-barna sztaniolban). 2, málna (bordó-barna sztaniolban). 3, fekete ribizli (bíbor-barna sztaniolban). 4, sárgabarack (rézszínű-barna sztaniolban). 5, narancs (narancssárga-barna sztaniolban). Ára a Tesco szupermarketben 1600 Ft. (Kilogrammja 9410 Ft.) A Spar szupermarketekben 1350 forintért adják. (Kilogrammja 7940 Ft.) Az Auchan áruházban ez is olcsóbb. Itt 1170 forintba kerül. (Kilogrammja 6880 Ft.) A zselés szaloncukrok a Stühmer márkaboltokban kimérve is kaphatók, jóval olcsóbban, mint díszdobozban.[36] A fokozott igényre való tekintettel 2017-ben a Zselés szaloncukor válogatás már díszzsinóros, tasakos, 350 grammos kiszerelésben jelent meg. Ára a Stühmer márkaboltokban 2790 Ft. (Kilogrammja 7970 Ft.) Az Intersparban valamivel olcsóbban, 2700 forintért kapható. (7710 Ft/kg.)

Ezzel nincs vége a válogatássorozatnak. A gyártmányfejlesztők ügybuzgalma következtében 2016-ban megjelent a 15 ízű szimpla válogatás Dupla és Tripla változata. A 340 grammos Dupla ára a Stüh­mer márkaboltokban 2990 Ft (kilogrammonként 8790 Ft), az 510 grammos tripláé 4700 Ft (kilogram­monként 9215 Ft). Ezek a különböző ízű szaloncukrokból nem 1, hanem 2, illetve 3 darabot tartalmaznak. A Dupla és Tripla változatok az Intersparban is kaphatók. Itt 2900, illetve 4800 forintba kerülnek. (Kilogrammonként 8526, illetve 9410 Ft.) A Dupla változat az Auchan áruházban drágább. Náluk 2900 forintba kerül. (Kilogrammja 8526 Ft/kg.) A Lidl áruházban a Dupla változatot 3000 forintért adják (8820Ft/kg).

A Tripla változat jellegzetessége, hogy 22 féle szaloncukrot tartalmaz. (Mindegyikből 2-2 darabot.) A teljes választékból hiányzik a Korfu a Zselés, a Cappuccino és a Csokoládékrémes édesítőszerrel. Viszont két új fajta is van benne (Bodzás és Fekete ribizlis), amelyek kimérve nem kaphatók.[37] 2017-ben a Tripla válogatásból is kimaradt a Mákos szaloncukor. Helyére a Sült almás került.[38] Ezeket a változatokat valószínűleg nem sokan fogják megvenni, mert akinek több szaloncukorra van szüksége, jobban jár, ha a Stüh­mer márkaboltokban ömlesztve vásárol belőlük néhány darabot. Így kilogrammja csak 6390 forintba kerül. Egyébként a kilogrammonként 8530 forintos Szimpla változatot is így érdemes megvenni. Díszdobozost csak akkor vegyünk, ha ajándéknak szánjuk. Erre a célra színes, sátortetős kartondobozba csomagolt, zsinórfüllel ellátott tasakos szaloncukrot is vásárolhatunk. A 400 grammos Aranydesszert, Éttrüffel, Ír krémlikőrös, Meggyes-marcipános, Narancsos-fahéjas, Tejcsokoládés trüffel és Marcika szaloncukrok ára a Stüh­mer márkaboltokban 3150 Ft. (Kilogrammja 7875 Ft.)

A Stühmer márkaboltokban már luxus kivitelű szaloncukrok is kaphatók, exkluzív díszdobozokban. A Piemontei mogyorós[39] és a Szicíliai pisztáciás[40] szaloncukrok nagyon drágák, ezért ezeket csak ajándékba érdemes vásárolni. Az áruk 245 grammos kiszerelésben 4900 Ft. (Kilogrammjuk 20 000 Ft.) Jóval olcsóbb különlegesség a Szilvás Betyár desszert szaloncukor változata[41]. Ez az Auchan áruházban is kapható, 350 grammos kiszerelésben. Ára: 2600 Ft (7430 Ft/kg). A Stühmer márkaboltokban 2690 forintba kerül. (7910 Ft/kg). Különleges a Prémium szaloncukor válogatás is. 170 grammos kiszerelésben forgalmazzák. A külön dobozban árusított Piemontei mogyorós, Szicíliai pisztáciás és Szilvás betyár szaloncukrokból tartalmaz 5-5 darabot. Ára a Stühmer márkaboltokban 2150 Ft. (12 650 Ft/kg.) Ebben a változatban jóval olcsóbb. A szupermarketek közül csak Spar és Interspar üzletekben kapható. Ára: 2000 Ft. (11 760 Ft/kg.) Ajándéknak kiváló. Külsőleg, belsőleg rendkívül szép, exkluzív a megjelenése. A mogyorós és pisztáciás változatok íze is rendhagyó. Kár, hogy desszertként nem gyártják őket. A pisztáciás szaloncukor bekerült a szimpla, dupla és tripla szaloncukor válogatásba is, világoszöld sztaniolpapírba csomagolva. Mindezek ellenére a Prémium szaloncukorválogatást 2018-ban már nem gyártották.

A trüffelkrém­mel töltött desszertek kedvelőinek szánták a 384 grammos Trüffel válogatás karácsonyi terméküket. Az aranyszínű füllel ellátott attraktív díszdobozban Éttrüffel, Ír krémlikőrös, Tojáslikőrös és Mogyoró-mandulakrémmel töltött tejcsokoládés szaloncukrok találhatók. Ára a Stühmer márkaboltokban 5190 Ft. (Kilogrammja 13 520 Ft.) Ezt is csak ajándékba érdemes vásárolni, mert a Stühmer márkaboltokban kimérve fele ennyiért kaphatók. 2017 újdonsága a 170 gram­mos Stühmer Karácsony ízei válogatás. A három új szaloncukorból Rumpuncsos (Viola színű sztaniolpapírban), Forralt boros (Bordó sztaniolpapírban) és Zserbó (Sötétlila sztaniolpapírban) tartalmaz 5-5 darabot. Ára 1590 Ft. (Kilogrammja 9353 Ft.). Az Intersparban és az Aldi áruházban 1500 forintba kerül. (8820 Ft/kg.)

2018 újdonsága a Törley pezsgőkrémes szaloncukor válogatás. A díszdobozban háromféle szaloncukor található: Fehér csokoládéba töltött rosé pezsgőkrém (Lila sávos fehér sztaniolpapírban), Tejcsokoládéba töltött muskotály pezsgőkrém (Ezüstsávos fehér sztaniolpapírban) és Étcsokoládéba töltött chardonnay pezsgőkrém (Kék sávos fehér sztaniolpapírban). Egyelőre csak a Stühmer márkaboltokban kapható, 170 gram­mos kiszerelésben. Ára: 1590 Ft (9353 Ft/kg). Másik újdonságuk a Bio szaloncukor válogatás. Ebben a zöld színű díszdobozban is háromféle szaloncukor található: Meggyes krémmel töltött étcsokoládé, Szedres krémmel töltött fehér csokoládé és Szilvás krémmel töltött tejcsokoládé. Ára a Stühmer márkaboltokban 1850 Ft (10 880 Ft/kg), szintén 170 gram­mos kiszerelésben. Az Auchan áruházban olcsóbban kapható. Náluk 1800 forintba kerül (10 582 Ft/kg). Legolcsóbban az Interspar hipermarketben szerezhető be. Ára 1700 Ft 9994 Ft/kg).

A Stühmer Kft. is igazodott korunk népbetegségéhez, a diabéteszhez. A cukorbetegek számára a Mogyorókrémes és az Étcsokoládés trüffel szaloncukrok édesítőszeres változatát kiegészítette a Narancskrémes fahéjas szaloncukor cukormentes változatával. A 340 grammos Narancskrémes - fahéjas szaloncukor édesítőszerrel a Stühmer márkaboltban 3290 forintba kerül. (9676 Ft/kg). Egy­úttal megjelentetett egy válogatást is. A 170 grammos Szaloncukor válogatás édesítőszerrel ára a márkaboltokban 1850 Ft (11 880 Ft.) Tartalma: Étcsokoládéba töltött narancskrém, Tejcsokoládéba töltött mogyorókrém és Étcsokoládéba töltött étcsokoládékrém.

Jelenleg kimérve 28 féle szaloncukrot gyárt a Stühmer Kft. Közülük 3 diabetikus. Vásárlásuknál ügyeljünk arra, hogy a diabetikus változatok sztaniolpapírjának színe megegyezik a normál változatokéval. Ezért olvassuk el a címkén, illetve a dobozon látható feliratot.)[42] A teljes választékról képekkel illusztrált szórólap a Stühmer márkaboltokban kérhető. Bár ez a lista igyekszik minden igényt kielégíteni, érdemes lenne a jelenlegi 28 darabos választékot 30-ra kiegészíteni. Nagyon hiányzik a választékból a 2018-ban kilistázott Cappuccinós szaloncukor, étcsokoládéval bevonva.[43] A csokolis­ták hiányolják a keserű csokoládés trüffelkrémmel töltött szaloncukrot is, keserű csokoládé-bu­rokba töltve. (Visszasírják a keserű csokoládés Dobos szaloncukrot.) Desszertként, 30 grammos kiszerelésben gyártva év közben is sokan megvennék. Sokan kedvelik a mentolos cukorkákat és csokoládékat. (Pl. After Eight Classic mentolos desszert.) Ezért érdemes lenne elgondolkodni egy fodormentával ízesített szaloncukor előállításán.[44] Nem ártana kísérletezni a tonkababbal. A cukrászok már nálunk is ezzel az összetett ízű, trópusi fűszerrel ízesítik a desszertjeiket. Étcsokoládéval mártott trüffelkrémes szaloncukrot is lehetne vele készíteni. A siker garantált.   

A Stühmer szakembergárdája a régi termékeket is állandóan fejleszti, tökéletesíti, harmonizálja. Ezért ne csodálkozzunk rajta, ha az elkövetkező években valamelyik szaloncukruk, desszertjük, bonbonjuk íze, állaga, kiszerelési módja megváltozik. Aki szeretne bekapcsolódni a Stühmer szaloncukrok fejlesztésének végtelenített folyamatába, jelentkezzen a Kóstolói Klubba. A tagokat rendszeresen meghívják az új maklári üzemükbe, ahol ingyen végigkóstolhatja a teljes választékot. Aztán elmondhatja  a véleményét az új kreációkról, amit aztán termékeik továbbfejlesztésnél figyelembe vesznek. (A gyár vezetősége ennek alapján határozta meg azt is, hogy mely fajták kerüljenek bele a Stühmer Szaloncukor Válogatás 15 fajtája közé.) A klubtagok a maklári mintaboltban 10% kedvezménnyel vásárolhatnak különböző csokoládétermékeket. E-mail címük: stuhmer@stuhmer.hu   

 

Szamos Marcipán Kft. szaloncukrai:

 

Csokoládékrémmel töltött marcipán[45]: Mandulamarcipán a belsejében tejszínes csokoládékrémmel, és jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Nagyon finom. (Barna sztaniolpapírban.)

Meggykrémmel töltött marcipán[46]: Mandulamarcipán a belsejében meggyzselével, és jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Nagyon finom. (Bordó sztaniolpapírban.)

Szilvakrémmel töltött marcipán: Mandulamarcipán a belsejében szilvazselével, és jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Nagyon finom. (Kék sztaniolpapírban.)

Narancsos krémmel töltött marcipán: Mandulamarcipán a belsejében narancszselével, és jó mi-nőségű étcsokoládéval bevonva. Nagyon finom. (Narancssárga sztaniolpapírban.)

Narancsos marcipán: Tömör mandulamarcipán, finomra reszelt narancshéjjal dúsítva, és jó minőségű étcsokoládéval bevonva. (Rózsaszín sztaniolpapírban.)[47]

Mandulamarcipán: Natúr, tömör mandulamarcipán, jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Klasszikus marcipán, ízesítés nélkül. (Aranyszínű sztaniolpapírban.)[48]

Mogyorós-mazsolás marcipán: Tömör mandulamarcipán mazsolával és mogyoródarabkákkal dúsítva, s jó minőségű tejcsokoládéval bevonva. Nagyon finom, de kissé geil. (Barna sztaniolpapírban.)

 

A Tesco szupermarketben kaphatók, színes kartondobozban, 340 grammos kiszerelésben. Áruk 3000 Ft. (Kilogrammonként 8820 Ft.) A Spar és Interspar szupermarketekben, valamint az Auchan áruházban 2600 forintba kerülnek. (7650 Ft/kg.) Papírtálcán, polietilén fóliával lefedve, 320 grammos kiszerelésben még olcsóbb. Így az áruk a Tesco szupermarketben 2900 Ft (Kilogrammja 9060 Ft.) A Spar szupermarketekben 2000 forint (6250 forint kilója).  A Lidl áruházban olcsóbb. Itt 2500 forintba kerülnek, de csak kétféle ízben: Narancsos krémmel töltött marcipán és Mandulamarcipán kapható. (7350 Ft/kg.) A papírtálcás változat az Auchan áruházban a legolcsóbb. Náluk 2000 forintba kerül. (Kilogrammja 5900 Ft.) Díszdobozban csak a négy legkeresettebb fajta kapható. A többit tálcás kivitelben forgalmazzák. A legkedveltebb változat, a Csokoládékrémmel töltött marcipán szaloncukor 140 grammos díszdobozban is kapható. A Tesco szupermarketben 1330 forintért adják. (Kilogrammja 9500 Ft.) Az Aldi szupermarketben 1000 Ft az ára (7140 Ft/kg).

2017-ben az olcsó papírtálcás változat kiegészült egy hasáb alakú papírkoronás kartondoboz kiszereléssel. Választék: 1. Csokoládékrémmel töltött marcipán, 2. Meggykrémmel töltött marcipán, 3. Narancsos krémmel töltött marcipán, 4. Mandulamarcipán, 5. Feketeribizlis krémmel töltött marcipán. (Töltősúlya: 300 gramm.) Gyári ajánlott áruk egységesen: 2190 Ft (7300 Ft/kg) A Spar szupermarketekben 2200 forintba kerül. (7330 Ft/kg.) Az Auchan áruházban 2100 forintot kérnek érte (6997 Ft/kg). Legolcsóbban a Lidl áruházban szerezhetők be. Áruk 2000 Ft. (6663 Ft/kg). November végén a Tesco szupermarket is igazodott ehhez az árhoz. Most már akciósan ők is ennyiért adják. 2018-ban ez a papírkoronás kartondobozos változat végleg felváltotta a papírtálcásat. Lefóliázott papír- vagy hungarocell tálcán már nem fogalmaznak szaloncukrot.

 

A Szamos Kft-t nem kell biztatni arra, hogy desszert formájában is tegyék elérhetővé a szaloncukrai­kat, mert ezt már megtették. Így egész évben fogyaszthatóvá váltak. A csokoládés, meggyes, szilvás és narancsos szalonbonbonjaikat színes kartondobozba csomagolták, és Mátyás desszert néven forgalomba hozták. Hasonló termékük a Szamos golyóbis. Legfinomabb változata a meggyel töltött, külön is kapható. A 125 grammos (7 darabos) Meggydesszert sátordobozban a nagyobb szupermarketekben (pl. Interspar) kapható. Ára: 1500 Ft. Meg kell azonban jegyezni, hogy mindkét desszert, valamint a Szamos szaloncukrok alapanyaga is kétszeres marcipán.

Aki ennél jobbra vágyik, vásároljon Szamosgolyót. Ennek alapanyaga egyszeres marcipán, és fügés, szilvás, narancsos, meggyes, valamint mogyorós töltelék van benne. Ezekben a töltelék nem gyü­mölcsvelő, mint az előbbi desszertekben, illetve a szaloncukrokban, hanem alkoholban pácolt gyümölcs. A meggyes golyóban pl. egy szem kimagozott meggy van. A Szamosgolyó nagyobb szupermarketekben, pl. Interspar egyenként is kapható. Áruk itt: 319 Ft. Tömege: 27 gramm. (Kilogrammja 11 810 Ft.) A Tesco szupermarketben 329 forintba kerül. (12 185 Ft/kg.) Nem olcsó, de nagyon finom. Azért is érdemes ezt a csúcsminőségű változatot választani, mert a kétszeres marcipánból készült desszertek nem sokkal olcsóbbak nála. A 120 grammos kiszerelésű Mátyás desszert pl. 1200 forintba kerül a Tesco szupermarketben. (Kilogrammja 9990 Ft.) A 18 grammos Szamos golyóbis ára pedig darabonként 219 Ft az Interspar áruházban. (Kilogrammja 12 160 Ft.) Az Auchan áruházban ezt is olcsóbban, 195 forintért adják. (Kilogrammja 10 830 Ft.)

 

A Szamos Kft. Feketeribizli-krémmel töltött marcipán szaloncukrot is gyárt, de ezt nem lehet kapni. Úgy látszik 2013-ban a fogyasztók ízlését nem nyerte meg a fekete ribizli sajátos íze, ezért ezt a fajtát a szupermarketek kilistázták. Már csak a Válogatás szaloncukrok között található meg. A Szamos Kft. azonban nem adta fel. 2017-ben ismét elkezdték gyártani külön dobozban, 300 gramm töltősúllyal. A papírkoronás kartondobozban forgalmazott változat azonban továbbra sem kell a szupermarketeknek. A Lidl áruház sem rendelte meg. (A fogyasztóknak nem szeretik az ízét, nem lehet eladni.) A Tesco és a Spar szupermarketek azonban nem adták fel a reményt. 2018-ban újra megrendelték.

 

A Szamos Marcipán Kft. is gondolt a cukorbetegekre, de ennek megkéri az árát. A 140 grammos Csokoládékrémmel töltött marcipán édesítőszerrel 1900 forintba kerül. (13 564 Ft/kg.) Az Inter­sparban kapható. (Az internetes tesztek szerint egyáltalán nem érezni rajta, hogy édesítőszerrel készült.)

 

Szamos Marcipán szaloncukor válogatás (5-féle):  

Tartalma: Meggykrémmel töltött marcipán szaloncukor étcsokoládéval bevonva, Csokoládé-krémmel töltött marcipán szaloncukor étcsokoládéval bevonva, Narancskrémmel töltött marcipán szaloncukor étcsokoládéval bevonva, Fekete ribizlis krémmel töltött marcipán szaloncukor étcsokoládéval bevonva, Mandulamarcipán szaloncukor étcso­koládéval bevonva. (Mind­egyik fajtából 3 darab található benne.) Az Interspar, valamint a Tesco szupermarketekben kapható, színes kartondobozban, 150 grammos kiszerelésben. Ára az Intersparban 1500 Ft. (Kilogrammonként 10 000 Ft.) A Tesco szupermarketben jóval drágább. Itt 1600 forintba kerül. (Kilogrammja 10 660 Ft.) Az Auchan áruházban is megtalálható, és itt 1350 forintba kerül. (Kilogrammja 9000 Ft.) Szűkített választékú változata a Gourmet válogatás, amelyben csak 3-féle szaloncukor található. Tartalma: Meggykrémmel töltött marcipán szaloncukor étcsokoládéval bevonva, Csokoládé-krémmel töltött marcipán szaloncukor étcsokoládéval bevonva és Fekete ribizlis krémmel töltött marcipán szaloncukor étcsokoládéval bevonva. (Mind­egyik fajtából 4-5 darab található benne.) Ez a szintén 150 grammos változat az Aldi szupermarketben szerezhető be. Ára: 1300 Ft. (Kilogrammonként 8660 Ft.)

 

Különleges szaloncukorcsalád a Szamos praliné válogatás. (Ezekben a fajtákban nem marcipán található, hanem különböző krémekkel vannak töltve.) Tartalmuk: Mézes-narancsos fehércsokolá­dé­krémmel töltött praliné étcsokoládéval bevonva (rózsaszín selyempapírban), Karamell-vaní­liás fehércsokoládékrémmel töltött praliné tejcsokoládéval bevonva (fehér selyempapírban), Sós-mandu­lás csokoládékrémmel töltött praliné tejcsokoládéval bevonva (zöld selyempapírban). Tömege 118 gramm. Színes kartondobozban, aranyszínű sztaniolpapírba csomagolva. (Csak a rojtozott selyempapír színe alapján különböztethetők meg. Fajtánként 4-5 db található benne.) Ára a Tesco szupermarketben 1600 Ft. (13 600 Ft/kg.) Az Inter­spar áruházban olcsóbban beszerezhető. Náluk 1450 forintba kerül. (12 280 Ft/kg.) Legolcsóbb az Auchan áruházban. Itt 1350 forintba kerül. (11 440 Ft/kg). Túl sokat ne várjunk tőle. Bár mindhárom nagyon finom, mindegyik szaloncukor bonbon minőségű. Ilyen színvonalú bonbonokat olcsóbban is kaphatunk színes kartondobozokban, bármely csokoládéboltban. Így aki nem karácsonyfára szánja, annak nem érdemes megvenni.[49] 2017-től ezt a fajtát már 300 grammos kiszerelésben gyártják. Így a kilónkénti ára szolidabb. Az Auchan áruházban és az Interspar hipermarketben 2800 forintba kerül (9330 Ft/kg.)

2015-ben a Szamos Kft. rájött, hogy a zselés szaloncukrot nem lehet a köztudatból kitörölni. Ezért ők is kihoztak egy zselés szaloncukrot, ami valódi gyümölcszseléből készül.  A 320 grammos kartondobozban Narancsos és Málnaízű gyümölcszselés szaloncukor található, narancssárga és piros sztaniolpapírban. Az Auchan áruházban kapható. Ára 2100 Ft. (6560 Ft/kg.)[50]

 

Tesco Finest szaloncukrok:

 

Ha a fentieknél olcsóbban szeretnénk Szamos marcipán szaloncukrokhoz hozzájutni, keressük a Tesco Finest szalonbonbonokat. Mint tudjuk a nagy élelmiszerláncok saját nevük alatt is hoznak forgalomba minőségi élelmiszereket. Mivel ez a tevékenység önmaguk reklámozását szolgálja, ezeket a termékeket önköltségi áron adják. Ennélfogva sokkal olcsóbbak, mint az eredeti gyártó saját néven futó termékei. Jelen esetben a Tesco a Szamos Kft, szaloncukrait forgalmazza saját tervezésű díszdobozban, kiskereskedelmi árrés nélkül. Így sokkal olcsóbban hozzájuthatunk ötféle Szamos marcipán szaloncukorhoz.[51]

 

Fajták:

Szilvakrémmel töltött marcipán: Mandulamarcipán a belsejében szilvazselével, és jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Nagyon finom. (Lila sztaniolpapírban.)

Pörkölt mandulás marcipán: Ízesítés nélküli natúr, tömör mandulamarcipán, pörkölt manduladarabokkal dúsítva és jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Nagyon finom. (Arany­színű sztaniolpapírban.)

Narancsos csokoládékrémmel töltött marcipán: Narancslikőrrel ízesített mandulamarcipán a belsejében csokoládékrémmel, és jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Nagyon finom. (Bronzszínű sztaniolpapírban.)

Sós-mandulás csokoládékrémmel töltött marcipán: Mandulamarcipán a belsejében tejszínes csokoládékrémmel, és jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Annyiban tér el a Szamos Csokoládékrém­mel töltött marcipán szaloncukrától, hogy a marcipán sós mandulából készül. A só azonban nem érződik ki belőle, csupán pikáns ízt kölcsönöz a marcipánnak.[52] Nagyon finom. (Bordó sztaniolpapírban.)

Mandulás-csokoládés marcipán édesítőszerekkel. Mandulamarcipán a belsejében tejszínes csokoládékrémmel, és jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Megegyezik a Szamos édesítőszerrel készített Csokoládékrémmel töltött marcipán szaloncukrával. (Diabetikus változat. Jóval olcsóbb, mint eredeti csomagolásban. Ezüst sztaniolpapírban.)[53]

 

A tetszetős, színes kartondobozban forgalmazott, Tesco Finest logóval ellátott Szamos szaloncukrok ára 2500 Ft, 300 grammos kiszerelésben. (8330 Ft/kg.) A diabetikus változat itt is drágább. Ára: 3000 Ft. (10 000 Ft/kg.)[54]

 

Ha szeretnénk a teljes választékot végigkóstolni, nem kell mindegyik fajtából egy dobozzal vásárolnunk. A Tesco szupermarket ugyanis színes kartondobozban forgalomba hozott egy 300 grammos szaloncukor válogatást is. Tartalma: Pörkölt mandulás marcipán, Szilvakrémmel töltött marcipán, Narancsos csokoládékrémmel töltött marcipán, Sós-mandulás csokoládékrémmel töltött marcipán. (A diabetikus Mandulás-csokoládés marcipán hiányzik belőle.) A Tesco Finest szaloncukor Mix ára ugyanannyi, mint a különálló fajtáké.[55]

 

Bakos Marcipán szaloncukrai:

 

Mandulamarcipán: Natúr, tömör mandulamarcipán, étcsokoládéval bevonva. Klasszikus marcipán, ízesítés nélkül. (Arany sztaniolpapírban.) Minősége megközelíti a Szamos Kft. natúr marcipánszaloncukrának a szintjét.

Csokikrémmel töltött mandulamarcipán: Csokoládékrémmel töltött mandulamarcipán, étcsokoládéval bevonva. (Barna sztaniolpapírban.)

Rumos diómarcipán: Rummal ízesített diómarcipán, étcsokoládéval bevonva. (Sötétzöld sztaniolpapírban.) Finom, de alig érezni rajta a rumos ízt.

Karácsonyi fűszerezésű mandulamarcipán: Fahéjas ízű mandulamarcipán, étcsokoládéval bevonva. (Zöld sztaniolpapírban.) Gyermekes családoknál nem sokáig fog a karácsonyfán maradni.

Barackkal ízesített mandulamarcipán: Sárgabarackkal ízesített mandulamarcipán, szárított sárgabarackdarabkákkal dúsítva, étcsokoládéval bevonva. (Narancsszínű sztaniolpapírban.) Intenzív barackízű, nagyon finom.[56]

Kókuszmarcipán: Kókuszreszelékkel dúsított mandulamarcipán, étcsokoládéval bevonva. (Fehér pettyes sötétkék sztaniolpapírban.) Túl édes.

Xilites mandulamarcipán: Natúr, tömör mandulamarcipán, étcsokoládéval bevonva, édesítőszerrel. Klasszikus marcipán, ízesítés nélkül. (Bordó sztaniolpapírban.) A xilit kiérződik belőle. Jobb lenne malitollal édesíteni.

Xilites mandulamarcipán barackkal ízesítve: Sárgabarackkal ízesített mandulamarcipán, szárított sárgabarackdarabkákkal dúsítva, étcsokoládéval bevonva, édesítőszerrel. (Világoszöld sztaniolpapírban.) A xilit kiérződik belőle. Jobb lenne malitollal édesíteni.[57]

Tojáslikőrös bonbon szaloncukor: Szalonbonbon, tejcsokoládéval bevonva. (Sötétlila sztaniolpapírban.) Étcsokoládéburokban finomabb lenne.

Narancsos csokoládékrém szaloncukor: Szalonbonbon, étcsokoládéval bevonva. (Kék sztaniolpapírban.)

Mogyorókrémmel töltött szaloncukor: Szalonbonbon, étcsokoládéval bevonva. (Vajszínű sztaniolpapírban.)

 

A Bakos Marcipán egy csepeli telephelyű családi vállalkozás. Főként marcipánszaloncukrokat gyártanak. Termékeik jellemzője, hogy a többi csokoládégyárral ellentétben nem nyers marcipánmasszát használnak, hanem megfőzik a marcipánt. Ez az eljárás azzal az előnnyel jár, hogy a hőkezelés feltárja a mandula rejtett ízeit. Nemes alapanyagokban azonban nem dúskálnak ezek a szaloncukrok. Kakaóvaj helyett pl. növényi olajat is tartalmaznak. Összességében ezeknek a szaloncukroknak a minősége nem éri el a Szamos Kft, illetve a Stühmer Kft. szaloncukrainak a szintjét, viszont jóval olcsóbbak náluk. Kilogrammonként áruk 3600 Ft. (A Csokikrémmel töltött mandulamarcipáné 3700 Ft.) Az édesítőszeres változatok ára sincs az egekben. Kilogrammonként 4900 forintba kerülnek. A prémiumkategóriás bonbon szaloncukrok kilogrammonkénti ára 5400 Ft. Egyelőre csak három van belőlük. Nem ártana kiegészíteni őket egy Kávés szaloncukorral.

Rendeléseket az info@bakosmarcipan.hu e-mail címen vesznek fel. Tel: +36-1-277-6106. Postacím: 1213. Budapest, Damjanich János út 24. Honlap: http://baksomarcipan.hu A szükséges mennyiséget még novemberben rendeljük meg, mert december elején már nem fogadnak megrendelést. Az olcsó ár miatt ugyanis igen nagy az érdeklődés a termékeik iránt, és ez a kis családi vállalkozás nem képes elegendő szaloncukrot gyártani. Elvétve egy-egy csokoládéboltban is kaphatók Bakos szaloncukrok, de náluk nem érdemes megvenni, mert kétszer annyiért adják, mint amennyiért a webáruházból megrendelhetjük. Szaloncukraik kimérve rendelhetők meg. Díszdobozás változatok nincsenek. Ha felkeressük a csepeli telephelyüket, akkor személyesen is átvehetjük a megrendelt mennyiséget.

Itt célszerű megjegyezni, hogy ezeket az árakat még lejjebb lehetne szorítani egy újfajta marcipánnal. Jelenleg a piacon 4500 forintba kerül 1 kg mandulabél. (A szupermarketekben 100 grammos kiszerelésben 7000 Ft kilogrammja.) Ilyen árak mellett csak nagyon drágán lehet minőségi marcipánt gyártani. A diómarcipánnál is hasonló a helyzet. A dióbél ára a három évvel ezelőtti 1500 forintról 3000 forintra emelkedett. (A drasztikus áremelkedés oka az évek óta ismétlődő fagykárok, és a globális felmelegedés miatt fokozódó baktériumfertőzés.) Napraforgóból azonban szinte minden évben rekordtermést takarítanak be. Ezért a piacon 1 kg hántolt napraforgómag 700 forintba kerül. Ez a sokak által lenézett olajos mag pörkölve még a mandulánál is finomabb. Ezért meg kellene próbálni az olcsó napraforgómagból marcipánt készíteni. Ha beválik, akkor a marcipános készítmények árát akár negyedére is le lehetne csökkenteni. A Napraforgómarcipán nem csak a szegények marcipánja lenne. Intenzív zamata folytán nagyon hamar közkedveltté válna.       

 

Szerencsi Bonbon Kft. szaloncukrai[58]:

 

Étcsokoládéval mártott áfonyás szaloncukor: Tölteléke háromszoros marcipán, vörös áfonya darabkákkal dúsítva, és jó minőségű étcsokoládéval bevonva. (Bordó sztaniolpapírban.)

Étcsokoládéval mártott gyümölcsízű zselés szaloncukor[59]: Tölteléke ízletes, de túl édes. Jó minőségű étcsokoládéval bevonva. A három különböző ízesítésű változat (citrom, narancs, málna) vegyesen található benne. (Világospiros sztaniolpapírban.)

Étcsokoládéval mártott fahéjas mazsolás diómarcipán szaloncukor[60]: Mézeskalács-fűszerekkel ízesített diómarcipán, jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Finom, intenzív mézeskalácsízű. (Zöld sztaniol­papírban.)

Mogyorókrémes szalonbonbon mogyoródarabokkal: Tölteléke nagyon finom. Mogyoródarabkákkal dúsítva és jó minőségű, vastag étcsokoládéburokba töltve. Minősége felveszi a versenyt a konkurencia szalonbonbonjaival. (Aranybarna sztaniolpapírban.)[61]

Étcsokoládéval mártott narancsos marcipán szaloncukor: Tölteléke háromszoros marcipán, kandírozott narancshéjjal ízesítve. Jó minőségű tejcsokoládéval bevonva. (Lila sztaniolpapírban.)

Tejcsokoládéval mártott sárgabarackos marcipán szaloncukor: Tölteléke háromszoros marcipán, kandírozott baracklekvárral ízesítve. Jó minőségű étcsokoládéval bevonva. (Narancsszínű sztaniolpapírban.)

Étcsokoládéval mártott vajkaramella szaloncukor: Tölteléke ízletes, de állagát tekintve kommersz. (Száraz, rágós, mint a konzumszaloncukrok. Nem omlós, olvadékony, mint a prémiumkategóriás karamella.) Jó minőségű étcsokoládéval bevonva. (Bronzszínű sztaniolpapírban.)

Étcsokoládéval mártott kókuszos szaloncukor: Tölteléke ízletes. Tele van kókuszreszelékkel. (Kék sztaniolpapírban.)

Konyakmeggy ízű trüffelkrémes szalonbonbon[62]: Tölteléke nagyon finom, jó minőségű, vastag étcsokoládéburokba töltve. (Sötétlila sztaniolpapírban.)

Étcsokoládéval mártott alkoholos meggyes marcipán szaloncukor: Tölteléke háromszoros marcipán, meggylikőrrel ízesítve, és minőségű étcsokoládéval bevonva. (Sötétpiros sztaniolpapírban.)

Étcsokoládéval mártott rumos-kakaós szaloncukor: Tölteléke ízletes. Állaga nem krémes, hanem száraz. Hasonlít a régi kakaós konzumszaloncukorhoz, de ez nem rágós és összehasonlíthatatlanul jobb íze van. Jó minőségű étcsokoládéval bevonva. (Piros sztaniolpapírban.)[63]

 

A Spar áruházakban kaphatók, színes kartondobozban, 350 grammos kiszerelésben. (Csak hatfélét forgalmaznak.) A vajkaramellás és a zselés ára 1500 Ft (4280 Ft/kg), a rumos-kakaós 1600 Ft (4570 Ft), a mogyorókrémes és a konyakmeggy ízű 1800 Ft (5140 Ft/kg), míg a narancsos marcipán és az alkoholos meggyes marcipán ára 1900 Ft (5430 Ft/kg).

A Tesco szupermarketben drágábbak. Itt a rumos-kakaós, a kókuszos és a mogyorókrémes 1800 forintba kerül (5140 Ft/kg). A vajkaramellás ára 1700 Ft (4850 Ft/kg). Mivel ennyiért nem tudták eladni, szokásuk szerint az idén lecsökkentették az áraikat. December elejétől már 1500 forintért, 1700 forintért, illetve 1800 forintért adták. Az Auchan áruházban is ennyibe kerülnek. Áruk 1500 Ft, 1700 Ft, illetve 1800 Ft. Kilogrammjuk 4280 Ft, 4850 Ft, illetve 5140 Ft. A konyakmeggy ízű itt nem drágább, mint a többi. Náluk az áfonyás marcipán szaloncukor is kapható.  Ára: 1800 Ft. (5140 Ft/kg).

A Szerencsi márkaboltokban mind a tizenegy fajta beszerezhető. Mivel itt kimérve adják, jóval olcsóbbak. A zselés, a vajkaramellás, a rumos-kakaós, a kókuszos és a trüffelkrémes ára 3890 Ft/kg. A mogyorókrémes, a narancsos marcipán, a meggyes marcipán, az áfonyás marcipán, a sárgabarackos marcipán, a fahéjas mazsolás diómarcipán, és a Diabon szaloncukor ára 4690 Ft/kg. A kartondobozos változatok viszont nem olcsóbbak. Nagyjából annyiba kerülnek, mint a Spar szupermarketben.

2018-ban új kartondobozba kerültek a Szerencsi szaloncukrok, 310 grammos kiszerelésben. A külalakváltást drasztikus áremelés követte. Az Auchan áruházban egységesen 2420 forintba kerülnek (7803 Ft/kg). A Spar szupermarketekben akciósan 2400 forint az ára (7742 Ft/kg). Még a Stüh­mer és a Szamos szaloncukroknál is drágábbak, holott jócskán elmaradnak a prémiumkategóriás szinttől. Megjelent két új fajta is. Az egyik a Szerencsi túrós krémmel töltött étcsokoládé szalonbonbon. Ára 1689 Ft, 250 grammos kiszerelésben (6756 Ft/kg). A másik a Szerencsi PRÉMIUM ír krémmel töltött étcsokoládés szaloncukor. Ez még drágább. Az Auchan árházban 2620 forintot kérnek érte. (8448 Ft/kg). A budapesti Lehel piacon azonban olcsóban beszerezhetők ezek a szaloncukrok. Az édességárusok 4900, illetve 5300 forintért adják kilóját, kimérve. Az édesítőszeres szaloncukor kilója 6600 Ft. (Érdemes ellátogatni a Kőbányai piacra is. Mivel messze van a belvárostól, itt még olcsóbban lehet különféle, köztük prémium kategóriás szaloncukrokat vásárolni.)

 

A kóstolás útján történő kiválasztást segíti a Szerencsi Retró szaloncukor válogatás 10 féle ízben. Sátortetős, színes kartondobozban, 210 grammos kiszerelésben. (Mindegyik fajtából 2-2 darab van benne. A zselés szaloncukor málnaízű.) A Tesco szupermarketben kapható. Ára: 1150 Ft. (5470 Ft/kg.) 2108-ban ez a változat is megszűnt, illetve kettévált. Szerencsi PRÉMIUM marcipán szaloncukor válogatás lett belőle 300 grammos kiszerelésben. (A négy marcipán szaloncukor található benne, különböző ízesítéssel.) Ára az Auchan áruházban 2420 Ft (8063 Ft/kg). A másik a Szerencsi PRÉMIUM minőségi krémmel töltött szaloncukor válogatás-étcsokoládéval. Ebbe a három szalonbonbon került. Tömege és ára ugyanannyi. 

 

A Szerencsi Bonbon Kft. a cukorbetegeknek is gyárt egyfajta szaloncukrot. A 250 grammos, mandulakrémmel töltött, fruktózos, tejcsokoládé bevonattal ellátott Diabon szaloncukor ára a Tesco szupermarketben 2100 Ft. (8400 Ft/kg.) Az Interspar áruházban olcsóbb: 1600 Ft (6396 Ft/kg.) Az Auchan áruházban már 1500 forintért beszerezhető. (5996 Ft/kg.)[64] 2018-ban megjelentettek egy édesítőszeres változatot is. A Mandulakrémmel töltött tejcsokoládé szaloncukor édesítőszerrel (Arany sztaniolpapírban.) Az Auchan áruházban és az Interspar hipermarketben 1800 forintba kerül, 250 grammos kiszerelésben (7200 Ft/kg). Kellemetlen vegyszeríze van.

 

Milka Csokoládégyár szaloncukrai:

 

Mogyorókrémes: Mogyorós krémmel és egész mogyoróval töltve. Intenzív mogyoróízű. Szalonbonbon minőségű. A Vadász Kft. Mogyorókrémes szaloncukra azonban finomabb ennél, és jóval olcsóbb. (Zöld sztaniolpapírban.)

Mandulakrémes: Mandulaízű krémmel töltve. Tölteléke inkább mogyoró- mint mandulaízű. A robbanócukrot utánzó ropogós rizspehelydarabokkal történt dúsítás sokat ront rajta. (Aranybarna sztaniolpapírban.)

Joghurtízű: Joghurttal dúsított édes krémmel töltve, ropogós rizspehely darabokkal. A joghurt nem megszokott tölteléke a szaloncukroknak. Ennek ellenére finom, de a robbanócukrot utánzó ropogós rizspehelydarabokkal történt dúsítás sokat ront rajta. (Ezüstszínű sztaniolpapírban.)

Csokiözön: Kakaós krémmel töltve. Ízletes, és szerencsére kimaradtak belőle ropogós rizspehely­darabok. Étcsokoládéval bevonva ízletesebb lenne. (Sötétbarna sztaniolpapírban.)

Feketeerdő: Meggyízű kakaós krémmel töltve. Ízletes, és szerencsére kimaradtak belőle a robbanócukrot utánzó ropogós rizspehelydarabok. Minősége azonban nem éri el a hasonló árfekvésű meggyes szaloncukrok szintjét. Jóval drágább, mint a Vadász Kft. Feketeerdő szaloncukra, minősége azonban messze alatta marad. (Piros sztaniolpapírban.)

Marcipános[65]: Natúr marcipánnal és percipánnal töltve. Háromszoros gyenge marcipánnal töltve. Állaga tömör, mert jóval több benne a cukor, mint a mandula. Ezért a pénzért a Stühmer Kft. és a Szamos Kft. kétszeres marcipán szaloncukrot gyárt. A Vadász Kft. háromszoros marcipánból készített Marcipánkrémes szaloncukra is finomabb ennél, ráadásul jóval olcsóbb. (Aranyszínű sztaniolpapírban.)

 

Az osztrák Milka Csokoládégyár minden terméke tejcsokoládéból készül. A Milka alpesi szaloncukrok is jó minőségű tejcsokoládéval vannak bevonva. Főleg gyerekeknek vásárolják, felnőtteknek túl geil. Ízük kiváló (svájci minőség), a töltött táblacsokoládékban alkalmazott töltelékek találhatók bennük. Akik gyakran fogyaszt Milka táblacsokoládét, jól ismeri ezeket az ízeket. A Milka szalon-cukrok a táblacsokoládék kicsinyített változatai. Csomagolásuk esztétikus, a Milka szaloncukrok jól mutatnak a karácsonyfán. A Spar és Interspar áruházban kaphatók, színes kartondobozban, 350 grammos kiszerelésben. (A kartondoboz színe igazodik a sztaniolpapír színéhez.) Ára dobozonként 2150 Ft. (Kilogrammja 6140 Ft.) Az Auchan áruházban is 2150 forintba kerül. (6140 Ft/kg.) Legolcsób­ban a Tesco szupermarketben szerezhető be. Itt akciósan 1700 forintba kerül. (4719 Ft/kg.)[66]

 

Vegyes: A négy legkedveltebb fajta található benne: Mandulakrémes, Mogyorókrémes, Fekete-erdő és Joghurtízű. (A legkeresettebbet, a marcipánost kihagyták belőle. A Csokiözön is kimaradt a válogatásból, pedig ez a gyerekek kedvence.)

Ezt 2016-ig kartondobozba csomagolva, 400 grammos kiszerelésben forgalmazták. Az egységesítés érdekében 2017-től a válogatást is 350 grammos kiszerelésben gyártják. Ennek következtében az ára azonos a többivel. Ezek az árak érthetetlenek. Miért kerül 1 kg Milka szaloncukor 6140 forintba, amikor egy 100 grammos Milka táblacsokoládé ára 270 Ft, azaz 2700 Ft kilója? A Milka szaloncukor ugyanabból az alapanyagból készül, mint a táblacsokoládék. A Stühmer Kft. prémiumkategóriás szaloncukrai és a Szamos Kft. kétszeres marcipánból készített kiváló minőségű szaloncukrai sem kerülnek ennyibe. (Nem véletlen, hogy karácsony előtt egy héttel a szupermarketekben hegyekben áll a Milka szaloncukor. A prémiumkategóriás szaloncukrok már alig kaphatók, de a Milka szaloncukor raklapnyi mennyiségben áll a bejáratnál. Karácsony után csak akciózva tudnak megszabadulni tőle, dobozonként 870 forintért.)

Egyébként a minőségükkel nincs semmi baj. A Milka szaloncukrok a különböző internetes teszteken rendre az első helyen végeznek. Még azok is elismerően nyilatkoznak róla, akik nem szeretik a tejcsokoládét. A pozitív vélemény nagy valószínűséggel annak tudható be, hogy a Milka nem szaloncukrot, hanem szalonbonbont gyárt. Ez nem jelent nekik túl nagy gondot, mert semmi mást nem kell tenni, mint a Milka töltött táblacsokoládék alapanyagát kisebb formákba önteni. Összességében megállapítható, hogy ez a szaloncukorcsalád erősen túl van árazva. Fele annyit sem ér, mint amennyiért adják. Aki jó minőségű szalonbonbont akar vásárolni elérhető áron, válassza a Vadász Kft. szaloncukrait. A Vadász szaloncukrok is túl vannak árazva, de ezek legalább élvezhető minőségűek.

 

Az indokolatlan áremelésért nem mindig a gyártók felelősek. Legtöbbször a kereskedők nyomják fel a szaloncukrok árát. Ezt tették a Vadász szaloncukorral is. 2016-ban még elviselhető volt az ára. 2017-ben azonban a szupermarketek felemelték az árát kilogrammonként 5260 forintra. (Zacskónként 2000 Ft.) Arra számítanak, hogy karácsonykor az emberek hajlandóak mélyen belenyúlni a zsebükbe. Az áraránytalanságot jól érzékelteti a Vadász Kft. desszertjeinek évközbeni ára. A két legfinomabb szaloncukrukat az Édes keserűt és a Feketeerdőt 25 grammos szeletben is gyártják. Áruk a szupermarketekben 105 Ft, ami kilogrammonként 4200 forintnak felel meg. Ugyanez az alapanyag szaloncukor formába préselve már 5260 forintba kerül. A több mint 25%-os áremeléséért nem a gyártó felelős, mert a Vadász Kft. szaloncukrait az utcai édességárusok kilogrammonként 3980 forintért adják. Mivel valószínűleg nem ráfizetéssel árulják, a gyár a szaloncukrait sem adja drágábban, mint  a többi termékét. Az extra profit oka a külföldi tulajdonban levő élelmiszerláncok határtalan profitéhsége.

Ezzel az árpolitikával azonban maguk alatt vágják a fát. Az emberek ugyanis nem hülyék. Nem hagyják magukat megzsarolni. Egyre kevesebben hajlandóak megfizetni a csillagászati árakat. Inkább vesznek kilogrammonként 999 forintért (az Auchan áruházban akciósan 777 forintért) 1 kg cukrozott szójalisztből és növényi olajból készült hulladékszaloncukrot, és azzal díszítik fel a fenyőfát. Vízkereszt után aztán az egészet mindenestől kidobják. A kereslet csökkenése miatt jelentős mennyiségű szaloncukor marad a szupermarketek nyakán, amelytől csak jelentős veszteséggel tudnak megszabadulni. Ezért évről évre szűkítik a választékot. 2015-ben még szinte minden szaloncukorfajta teljes választékban megtalálható volt a szupermarketekben. 2017-ben a Spar élelmiszerlánc a Nosztalgia szaloncukorcsaládból már csak három fajtát és a Válogatást, valamint az újonnan gyártott tojáslikőröst rendelte meg. Az Auchan áruház is már csak három fajtát rendelt, holott 2016-ban még az egész paletta megtalálható volt náluk. Tavaly Vadász szaloncukrokból is minden fajtát forgalmaztak. 2017-ben már nem rendeltek kávés szaloncukrokat. A 24-féle Stühmer szaloncukrokból is már csak 4 fajtát forgalmaznak a szupermarketek. Ennek az utcai szaloncukorárusok és a web­áruházak örülnek legjobban. A növekvő forgalom miatt ők tisztességes árképzéssel is nagy haszonra tesznek szert.  

 

Árát tekintve ugyanez a helyzet a Bonbonetti Kft. Tibi szaloncukraival is. A Spar szupermarketekben és az Auchan áruházban kapható sátortetős celofánzacskóban, 340 grammos kiszerelésben. Ára 1500 forint. Kilogrammja 4410 forint, miközben 1 kg Töltött Tibi táblacsokoládé 2700 forintba kerül. A Tesco szupermarketben kezdetben 1600 forintért adták, majd lecsökkent 1500 forintra. (Kilogrammja 4700 Ft.) (Ezt a szaloncukrot háromféle változatban gyártják. 1, Csokoládékrémmel töltött szaloncukor tejcsokoládéval bevonva. 2, Karamell és mogyorókrémmel töltött szaloncukor tejcsokoládéval bevonva. 3, Meggyes krémes és zselés szaloncukor étcsokoládéval bevonva.)[67] 2018-ban megpróbálták vonzóbbá tenni a Tibi szaloncukrot. A márkás szaloncukrokhoz hasonlóan színes kartondobozba csomagolták, 360 grammos kiszerelésben. Ettől még drágább lett. A Spar szupermarketekben és az Auchan áruházban 1700 forintba kerül (4720 Ft/kg). 

 

Lissé Édességgyár szaloncukrai:

 

Sokan próbálnak belépni a prémiumkategóriás szaloncukrok, illetve szalonbonbonok piacára. Ilyen próbálkozás volt 2014-ben a Lissé Édességgyár Kft. szaloncukorcsaládja. Étcsokoládéval bevont, belga és német alapanyagokból gyártott szaloncukraik a konzumszaloncukrokhoz viszonyítva nem rosszak, mert Magyar Termék Nagydíjat nyertek vele. A 7 fajta szaloncukrot először a Tesco szupermarket forgalmazza, nem nagy sikerrel. (2014-ben a maradékot csak akciós áron tudták eladni.) A szaloncukorpiac ugyanis már telített, és a vásárlók zöme ragaszkodik a régi, jól bevált márkákhoz. Ezen csak kóstolóval lehetne változtatni, de a Lissé Édességgyár Kft. elkövette azt a hibát, hogy szaloncukraikból nem jelentettek meg válogatást. Illetve gyártanak szaloncukor válogatást, de ezzel csak ártottak maguknak. Ebben a válogatásban ugyanis csak négyféle szaloncukor van. Pontosabban három, a legkevésbé finomakból. (Ru­moskakaós-mazsolás, Kókuszos és Zselés.) A marcipános szaloncukraikból egy fajtát sem tartalmaz. A dobozon fel van ugyan tüntetve a Marcipános meggyes szaloncukor, de ez hiányzik belőle. Valószínűleg azért, mert ezt a fajtát nem is gyártják. Legalábbis külön dobozban nem forgalmazzák. Ebben a helyzetben a vevők nem ízlelhetik meg a termékeiket. Azt pedig nem lehet elvárni tőlük, hogy tízezer forintért mindegyikből vásároljanak egy dobozzal, hogy végigkóstolhassák őket.

 

Fajták:

Marcipános-szilvás szaloncukor étcsokoládéval bevonva: Tölteléke háromszoros marcipán, jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Az aszalt szilva nem töltelék formájában van benne, mint a Szamos marcipánban, hanem ledarálva belekeverték a marcipánmasszába.  (Lila sztaniolpapírban.)

Marcipános-sárgabarackos szaloncukor étcsokoládéval bevonva: Tölteléke háromszoros marcipán, jó minőségű étcsokoládéval bevonva. Az aszalt sárgabarack nem töltelék formájában van benne, mint a Szamos marcipánban, hanem ledarálva belekeverték a marcipánmasszába.  (Narancssárga sztaniolpapírban.)

Marcipános szaloncukor étcsokoládéval: Háromszoros natúr marcipán, jó minőségű étcsokoládéval bevonva. (Világoszöld sztaniolpapírban.)

Rumos-kakaós ízű szaloncukor mazsolával, étcsokoládéval bevonva: Állaga a konzumszaloncukrokhoz hasonló, de nem rágós. Finom, ízletes. (Világosbarna sztaniolpapírban.)

Kekszes rumos kakaós szaloncukor étcsokoládéval bevonva: Rumos-kakaós tölteléke kekszdarabokkal van dúsítva. Ezáltal az állaga a mogyoródarabkák helyett darált ostyával kevert hamisított nugáthoz hasonló. Ennek ellenére ízletes. (Drapp sztaniolpapírban.)

Kókuszos szaloncukor étcsokoládéval bevonva: Íze és állaga kiváló, bár kissé geil. Kellő mennyiségű kókuszreszeléket tartalmaz. Ugyanolyan minőségű, mint a Szerencsi kókuszos szaloncukor, de olcsóbb nála. (Tengerzöld sztaniolpapírban.)

Gyümölcsízű zselés szaloncukor étcsokoládéval bevonva: Túl édes és rágós. Cukortartalma ropog a fogak alatt. Minősége a jóval olcsóbb Bonbonetti zselés szaloncukor szintjét sem éri el. (Bordó sztaniolpapírban.) Ennek a fajtának egyetlen pozitívuma, hogy a többihez hasonlóan ez is minőségi belga csokoládéval van bevonva.

 

A 310-400 grammos, sátortetős kartondobozba csomagolt Lissé szaloncukrok a Tesco szupermarketben kaphatók. A kommersz fajták ára 1300 Ft. (4200 Ft/kg.) A marcipános fajták ára 1400 Ft. (4510 Ft/kg.) A Válogatás doboz is ennyibe kerül, pedig ebben nincs marcipános. Tartalma: Zselés, Kókuszos, Rumos-kakaós és Marcipános meggyes. Marcipános meggyes szaloncukor azonban nincs benne, mert mint már szó volt róla ilyet nem is gyárt a cég. (Ha gyártana, külön dobozban is forgalmaznák.) Helyette Rumos-kakaósat raknak bele.[68] A Spar szupermarketekben 1500 forintba kerülnek. (4835 Ft/kg.) Az Auchan áruházban 1265 Ft az ára (3720 Ft/kg). Legolcsóbban a Lidl áruházban szerezhetők be. Itt 1000 forintért adják. (3225 Ft/kg.) December elején a Tesco szupermarket lecsökkentette mindegyik fajta árát 1000 forintra. (A vásárlók ebben az esetben sem díjazták árfelhajtó politikájukat.)

Ez azonban nem rendítette meg a gyártót. Árait nem csökkentette a minőséggel arányos szintre. Sőt tovább növelte. 2018-ban kijöttek az édesítőszeres változatokkal. A Zselés, a Kókuszos és a Kakaós-rumos szaloncukor édesítőszerekkel az Interspar hipermarketben 2500 forintba kerül (8330 Ft/kg). Ez az ár már a Stühmer Kft. édesítőszeres szaloncukrainak az árát is meghaladja, minőségük azonban a közelükbe sem ér. Nevük korábbi lejáratása miatt ezeket a szaloncukrokat FitBite márkanéven forgalmazzák. Csak a gyártó apró betűs feltüntetésénél tűnik ki, hogy ezek is Lissé szaloncukrok.

Összességében megállapítható, hogy a prémiumkategóriás szaloncukrok közül a Lissé minősége felel meg legkevésbé az elvárásoknak. A szaloncukrok csomagolása és a kartondobozok dizájnja azonban kiváló. Kár, hogy a beltartalom nem áll arányban a külső megjelenéssel. Ez azért baj, mert a szalonbonbon benyomását keltő látványos külső könnyen megtévesztheti a vásárlókat. Megtévesztő lehet az is, hogy a gyártó a nagy szakértelemmel megtervezett, látványos honlapján és Facebook oldalán agyba-főbe dicséri a termékcsaládját.[69]  

 

Chocco Garden szaloncukrai:

 

A prémiumkategóriás szaloncukrok piacára igyekszik betörni egy kis édesipari cég, a Chocco Garden. Alapítója Sánta Sándor, a Bonbonetti Kft. volt vezérigazgatója, aki 2015-ben új céget alapított. (Jelenleg ő az elnöke a Magyar Édességgyártók Szövetségének.) A világszínvonalú technológiá­val felszerelt édesipari gyár természetes alapanyagokat használ (zselés szaloncukraikat pl. narancs- és almalével ízesítik), és 50% kakaótartalmú étcsokoládéval vonják be.

Fajták:

Zselés alma és meggy étcsokoládéval bevonva (vegyes): A citrom- és narancsízű zselés szaloncukrokhoz szokott fogyasztóknak az almás íz szokatlan. Az állaga szokványos, az 50% kakaótartalmú étcsokoládéból készült csoki­burkolata is rendben van, de az íze nem elég markáns. A jellegtelen ízű alma nem tud versenyezni az intenzív ízű citrusfélékkel. A meggyes változat viszont jó ötlet. Meggyes ízesítésű zselés szaloncukrot eddig senki sem gyártott. (Lila sztaniolpapírban.)

Zselés narancs és sárgabarack étcsokoládéval bevonva (vegyes): Állaguk szokványos, ízük intenzív. A konzumszaloncukrokkal ellentétben nem túl édesek, és cukortartalmuk nem serceg a fogak alatt. 50% kakaótartalmú étcsokoládéból készült csokoládé burkolatuk roppanós. Figyelemre méltó a sárgabarack ízesítésű változat, ilyet korábban senki sem gyártott. (Sötétarany sztaniolpapírban.)

Kókusz ízű, étcsokoládéval bevonva: Állaga szokványos, a konzumszaloncukroknak megfelelő. Elegendő mennyiségű kókuszreszeléket tartalmaz, és nem túl édes. (Kék sztaniolpapírban.)

Banán ízű, étcsokoládéval bevonva: Állaga szokványos, a konzumszaloncukroknak megfelelő. A banán ízű krém nem folyós, mint a banán töltésű táblacsokoládéké és desszerteké, hanem tömör. Aki szereti a banánt, annak érdemes megkóstolni, mert korábban senki sem gyártott banán ízű szaloncukrot. (Ezüst sztaniolpapírban.)

Menta ízű, étcsokoládéval bevonva: Állaga szokványos, a konzumszaloncukroknak megfelelő. A menta ízű krém nem folyós, mint a mentolos töltésű táblacsokoládéké és desszerteké, hanem tömör. Aki szereti a borsmenta ízét, annak érdemes megkóstolni, mert rajtuk kívül senki sem gyárt mentolos szaloncukrot élvezhető minőségben. (Zöld sztaniolpapírban.)

 

A Chocco Garden szaloncukorcsaládot a Tesco szupermarket, az Interspar, A Lidl áruház és az Auchan áruház forgalmazza színes kartondobozban, 350 grammos kiszerelésben. Mindegyik glutén­mentes. Ára a Tesco szupermarketben 1100 Ft. (Kilogrammja 2850 Ft.) Az Intersparban és a Lidl áruházban 1000 forintba kerül. (Kilogrammja 2850 Ft.) Az Auchan áruházban 1150 forintért adják. (Kilogrammja 3283 Ft.) Nem túl drága, de ár-érték aránya nem megfelelő. A Favorina szaloncukrok hasonló minőségűek, és csak 750 forintba kerülnek. A csomagolásuk viszont tetszetős. Színes kartondobozuk esztétikus, sztaniolpapírjuk elegáns, kifejezetten karácsonyfára kívánkozik. Ezért sokan meg fogják vásárolni, de csak egyszer. Miután megkóstolták rá fognak jönni, hogy ezt a minőséget olcsóbban is megkaphatják. A cégnek el kellene mozdulni erről a szintről. Vagy minőségi krémmel töltött szalonbonbonokat kellene gyártaniuk, vagy csökkenteni kellene jelenlegi termékeik árát.

Ehhez kellő rugalmassággal rendelkeznek, mert már eddig is sokat fejlődtek. A 2015-ben készített nagyon rossz minőségű tejcsokoládéval bevont kakaós-rumos szaloncukor gyártását abbahagyták. Ezzel egyidejűleg jelentős gyártmányfejlesztést hajtottak végre. A zselés szaloncukraik mellett három új ízzel (kókusz, banán, menta) jelentek meg. Bár ezek állaga is a konzumszaloncukrokra em­lékeztet, az ízük azonban kellemes. Miután a választék ötféle ízre emelkedett, a Chocco Garden-nek is érdemes lenne kijönni egy szaloncukor válogatással. Ebben a dobozban a fogyasztó mindegyik fajtából találna néhány darabot. Kevés vásárló van, aki hajlandó lenne ötezer forintért mindegyikből vásárolni egy dobozzal, hogy végigkóstolhassa őket. A válogatás doboz birtokában azonban könnyen eldönthetné, hogy neki melyik fajta ízlik a legjobban. Azért is célszerű lenne megkönnyíteni a választást, mert a Chocco Garden 2016-ban teljesen új ízekkel lépett a szaloncukorpiacra. (A Válogatás változat valószínűleg nagyobb hatást gyakorolna a fogalomnövekedésre, mint az az összeg, amit a cég a TV2 Sztárban Sztár műsorában költött szaloncukrai reklámozására.)[70]

 

Karamell Choco Kft. szaloncukrai:

 

Tetszetős dobozban tündököl az Auchan áruház polcain a Karamell Choco Kft. szaloncukorcsaládja. Háromfélét gyártanak, melyeket színes, formatervezett kartondobozba töltve forgalmaznak, 250 grammos kiszerelésben.

Almaízű fahéjas: Étcsokoládéval bevont krémes szaloncukor. (Vörös sztaniolpapírba csomagolva.)

Kókuszlikőr ízű: Étcsokoládéval bevont krémes szaloncukor. (Kék sztaniolpapírba csomagolva.)

Kakaós krémmel töltött szaloncukor. (Sötétzöld sztaniolpapírba csomagolva.)

A doboz kibontása során szintén szemgyönyörködtető látványban lesz részünk. A diszkréten színezett és mintázott sötétarany sztaniolpapír nagyon elegáns. Kifejezetten jól mutat a karácsonyfán.[71] Kóstolás után azonban már korántsem ilyen kedvező a kép. A töltelékük ugyanis nem más, mint feltuningolt fondant. A színes, celofánzacskós konzumszaloncukrok krémesre hígított tölteléke. Ilyen pazar külső mellett a vásárló nem aromával ízesített fondant krémet vár. A prémiumkategóriás szaloncukrokban semmi keresnivalója sincs a fondantnak és a különböző észtereknek, élelmiszerszínezékeknek. A csokoládéburokkal sincs minden rendben. A dobozra azt írták, hogy 56% kakaótartalmú étcsokoládéval van bevonva. A színéből és az ízéből ítélve azonban ez csak tejcsokoládé. A Stühmer Kft. által használt 54% kakaótartalmú csokoládéburkolat ehhez képes keserű csokoládé. Mindezek ellenére nem olcsó szaloncukor. Ára: 1100 Ft, (4400 Ft/kg.) 2018-ban megjelent a Zselés: étcsokoládéval bevont vegyes gyümölcsízű szaloncukor is, 220 grammos kiszerelésben. Ára 1160 Ft (5270 Ft/kg). Ezért a pénzért már trüffelkrémmel töltött, valóban étcsokoládéval bevont, prémiumkategóriás szaloncukrot is kapunk.

Diabetikus változata a Diabette Chocco Christmas Candy. (Édesítőszer: xylitol.) Ára az Auchan áruházban: 1800 Ft, barna díszdobozban, 250 grammos kiszerelésben. (Kilogrammja 6800 Ft/kg). 2018-ban ez a szaloncukor kiegészült egy újabb édesítőszeres változattal, melynek neve: Diabette Choco töltött étcsokoládé szaloncukor mogyoró, mandula ízű krémmel, édesítőszerrel. Az ára ugyanannyi.  Ez az ár már eléri a Szamos Kft és a Stühmer Kft trüffelkrémmel töltött édesítőszeres szaloncukrainak árát. A minősége azonban sehol sincs hozzájuk képest. Ennek a dobozán 70% kakaótartalom olvasható, ami szintén erős túlzás.

2018-ban zselés szaloncukornak megjelent egy újabb változata, melynek neve Diabette Nas étcsokoládéval mártott vegyes gyümölcsízű zselés szaloncukor, hozzáadott cukor nélkül, édesítőszerekkel. Ára 220 grammos kiszerelésben 2015 Ft (9159 Ft/kg). Ez az ár pedig már jóval túlhaladják a Szamos Kft és a Stühmer Kft édesítőszeres szaloncukrainak árát is. Ehhez a csillagászati árhoz a súlycsökkentés is hozzájárult. Ez a burkolt áremelés mintapéldája. A profitot nem csak az ár növelésével lehet növelni, hanem súlycsonkítással is. Ez az élelmiszeriparban általánosnak mondható szokás leginkább az édesiparban harapózott el. Ez a szaloncukor is azért lett ennyire drága, mert a tavalyi 250 grammos töltősúlyt lecsökkentették 220 grammra.  Ezért a figyelmetlen vásárló gyanútlanul megveszi, és örül neki, hogy végre van valami, aminek nem emelkedett az ára. Nem veszi észre, hogy most jóval kevesebbet kap a pénzéért. (Ki emlékszik rá, hogy tavaly milyen töltősúly volt ráírva a már régen kidobott szaloncukordobozra?)[72]

A legújabb divatirányzatot követve a Karamell Choco Kft a diabetikus szaloncukrokat már Paleo változatban is gyártja. A Paleo töltött étcsokoládé szaloncukor rumos kakaós, kókuszos ízű krémmel töltve édesítőszerrel, erittel változat ára zöld díszdobozban, 250 grammos kiszerelésben 2000 Ft (8000 Ft/ kg). 2017-ben az Inter­spar hipermarket is beállt a forgalmazók közé. Náluk is ennyibe kerül. Itt az édesítőszeres zselés szaloncukor Paleo változata is kapható, sárga kartondobozban. Ára 2100 Ft (9540 Ft/kg). 2018-ban megjelent a Paleo barna díszdobozos változata, a PALEO konyakmeggyes csokoládékrémmel töltött étcsokoládé desszert szaloncukor, édesítőszerekkel. Ára 220 grammos kiszerelésben: 2000 Ft (9086 Ft/kg). Ehhez társult a Paleo kék díszdobozos változata, a Paleo narancsos marcipán szaloncukor xilittel, xiltes étcsokoládéval mártva. Ára 220 grammos kiszerelésben: 2850 Ft (12 950 Ft/kg).[73]  

 

Stollwerck szaloncukrai:

 

A Stollwerck Budapest Kft. is beszállt a szaloncukorgyártásba, de csak mérsékelt választékkal. Csupán háromféle változatot gyártanak.

Zselés: Étcsokoládéval bevont citrom- és narancsízesítésű zselés szaloncukor. Nagyon finom. (Aranyszínű sztaniolpapírba csomagolva.) Jobb ízű és kellemesebb állagú, mint a Szerencsi Bonbon Kft, vagy a Bonbonetti Kft. zselés szaloncukra, de drágább is. 

Kókuszos: Kókuszreszeléket is tartalmazó tömör állagú szaloncukor, tejcsokoládéval bevonva. (Étcsokoládé bevonattal markánsabb íze lenne.) A Szerencsi Bonbon Kft. szaloncukrában több a kókuszreszelék, és nem annyira geil. 

Vajkaramellás: Tömör állaga a konzumszaloncukrokra emlékeztet, de nem rágós és jó íze van. Étcsokoládé bevonata sokat emel rajta. 

 

A színes celofánzacskóba töltött 350 grammos Stollwerck szaloncukrok ára az Auchan áruházban 1150 Ft. (3285 Ft/kg.) A piaci szaloncukorárusoknál kimérve is kapható. Náluk 990 forintba, kilogrammonként 2830 forintba kerül. A webáruhá­zakban azonban olcsóbban kaphatók.[74]

2018-ban a Stollwerck kiszállt a szaloncukorgyártásból.

 

Auchan szaloncukrok:

 

Meglepetés az Auchan áruház egyelőre csak kéttagú szaloncukorcsaládja. Az Auchan szaloncukrok az előző évek internetes tesztjein sorra elbuktak. Többnyire az utolsó helyen végeztek. Úgy látszik az áruházlánc vezetői megelégelték a sorozatos pocskondiázást, mert 2014-ben kijöttek két saját márkás, prémiumkategóriás szaloncukorral. A minőség növelése érdekében mindkét fajtát 56% kakaótartalmú belga csokoládéba mártották.  

Fajták:

Citromos-bazsalikomos marcipán szaloncukor étcsokoládéval mártva (Tengerzöld sztaniolpapírban): Tejcsokoládés trüffelkrémmel töltött marcipános szaloncukor. Ez önmagában nem lenne izgalmas, mert a trüffelkrém sok marcipános szaloncukor tölteléke. A meglepetést a trüffelkrém ízesítése okozza. Ez esetben a tölteléket citrommal és bazsalikommal bolondították meg. Ilyen szaloncukrot még soha senki nem csinált. Eddig senkinek sem jutott eszébe, hogy zöldfűszerekkel ízesítse a szaloncukrot. Fűszeres desszertet a cukrászok közül is csak a legelvetemültebbek készítenek. Az ered­mény azonban meglepően jó. A bazsalikomos csokoládékrém kifejezetten finom. Zamatát tovább növeli a kakaóvajban bővelkedő roppanós étcsokoládéburkolat.

Mézes-marcipános marcipán szaloncukor étcsokoládéval mártva (Narancsszínű sztaniolpapírban): Tejcsokoládés trüffelkrémmel töltött marcipános szaloncukor. Itt az ízek párosításával nincs probléma. A narancsízű marcipán közkedvelt. Az összes szaloncukorgyár alkalmazza a narancsos és meggyes krémmel töltött marcipánt. Nem csak finom, hanem illatos is.[75]

A nagy sikerre való tekintettel érdemes lenne elgondolkodni más alapanyagok használatán. A zöldfűszerek közül ki lehetne próbálni a fodormentát[76]. A gumicukor (medvecukor) kedvelői minden bizonnyal örülnének az édesgyökér ízesítőanyagként való használatának. A pemetefű alkalmazása is megérne egy próbát. A gyümölcsök közül valószínűleg kellemes zamatot lehetne elérni a banános marcipánnal. Erre a párosításra eddig még senki sem gondolt. Az ízek fokozása érdekében mindhárom fajtát étcsokoládéba kellene mártani.

A negatív teszteredmények ellenére az Auchan áruház a konzumszaloncukrait továbbra is forgalmazza. Áruk színes celofánzacskóban, 350 grammos kiszerelésben 900 Ft. (2570 Ft/kg.) Választék: 1, Kókuszos. 2, Tejkaramellás. 3, Vegyes zselés (citrom, narancs, málna ízesítésű). Minőségük most is a régi, vagyis a még éppen ehető kategóriába sorolják őket. Valamivel jobbak a 999 forintért, illetve az Auchan áruházban 777 forintért kimérve árusított konzumszaloncukroknál. Az internetes tesztelők szerint fele annyit sem ér, mint amennyiért adják.

 

ChocoPack szaloncukrai:

 

Aki a teljességre vágyik, megkóstolhatja az Erdélyben gyártott ChocoPack szaloncukrokat is. (Egy román-magyar vegyesvállalat terméke.) Tömege: 320 gramm. A kék kartondobozban tejcsokoládéval bevont natúr marcipán, a lila dobozban étcsokoládéval bevont fahéjas-szilvás, megyes-mákos és mazsolás-diós marcipán, a narancssárga kartondobozban pedig étcsokoládéval bevont kandírozott naranccsal dúsított narancsos marcipán szaloncukor található. Mindegyik háromszoros marcipánból készült. Az étcsokoládé­bevonat kakaótartalma viszont min. 52%.

Fajták:

Tradicionális marcipán tejcsokoládéval bevonva (Kék sztaniolpapírban): Finom, de tömör, rágós állaga a konzumszaloncukorra emlékeztet.

Szilvás-fahéjas marcipán étcsokoládéval bevonva (Lila sztaniolpapírban): Jóízű, de tömör, rágós állaga a konzumszaloncukorra emlékeztet.

Megyes-mákos marcipán étcsokoládéval bevonva (Piros sztaniolpapírban): Nagyon finom, de tömör, rágós állaga a konzumszaloncukorra emlékeztet. (A meggy és a mák párosítása egyedülálló ötlet. Más gyártók még nem alkalmazzák. )

Mazsolás dió marcipán étcsokoládéval bevonva (Zöld sztaniolpapírban): Finom, de tömör, rágós állaga a konzumszaloncukorra emlékeztet. (Intenzív dióízű.)

Narancsos marcipán étcsokoládéval bevonva (Narancssárga sztaniolpapírban): Jóízű, de tömör, rágós állaga a konzumszaloncukorra emlékeztet. (Intenzív narancsízű.)

Csak az étcsokoládéval bevont Narancsos marcipános és a tejcsokoládéval bevont Tradicionális marcipán szaloncukor kapható különálló (narancsszínű és kék) dobozban. Az étcsokoládéval bevont Szilvás-fahéjas, a Meggyes-mákos és a Mazsolás-diós marcipán szaloncukrok lila kartondobozba kerültek, és Válogatásként forgalmazzák. Mindegyikük tömege 320 gramm. Az Auchan áruházban kaphatók. Áruk: 1900 Ft (5940 Ft/kg.) A webáruházakban 1800-1900 forintba kerülnek. A legolcsóbban itt kapható: http://www.lacsiboltja.hu/termekek/488.Szaloncukor_felek_2016/start=first  

Összességében megállapítható, hogy ez a szaloncukorcsalád nem éri meg az árát. Ezért a pénzért finomabb (kétszeres) marcipán szaloncukrokat is lehet kapni. (Sokat javítana az állagukon, ha a marcipánt lágyabbá, krémesebbé tennék. A tömör, rágós állag a konzumszaloncukrokra emlékezteti a fogyasztót.) A Bonbonetti Kft-hez hasonlóan a ChocoPack is gyárt konzumszaloncukrokat, 300 grammos kiszerelésben. Választék: 1, Étcsokoládéval mártott narancsos marcipános. 2, Étcsokoládéval mártott vajkaramellás. 3, Étcsokoládéval mártott kókuszos. 4. Zselés (citrom-, narancs- és málnaízű). 5, Vegyes (A narancsos marcipános hiányzik belőle.) Áruk 1000 Ft (Kilogrammjuk: 3333 Ft. Ezek az Auchan áruházban kapható színes celofánzacskóban forgalmazott szaloncukrok feleannyiba kerülnek, mint a fenti prémiumkategóriás változatok, de mégsem érdemes megvásárolni őket, mert nem csak az állaguk, hanem az ízük is meglehetősen kommersz. Minőségük a Bonbonetti Kft. konzumszaloncukrainak színvonalát sem éri el, és drágábbak náluk.[77] A vásárlók is így vélekedtek, ezért nem nagyon vitték. Emiatt 2018-ban a magyar kereskedők már nem rendeltek ebből a szaloncukorcsaládból. Akinek szüksége van rá, csak Erdélyből rendelheti meg, ezen a címen: http://www.chocopack.ro/index.php?lang=hu&page_id=3   

 

Mieszko[78] szaloncukrok:

 

2015-ben választékbővítés céljából nagy mennyiségben importáltak a kereskedők szalonbonbont Lengyelországból. A Mieszko gyártmányú desszert szaloncukrok azonban nem nyerték el a vásárlók tetszését. Áruk a piaci árusoknál 3580 Ft/kg. Minőségük viszont a 2000 forintos konzumszaloncukrok szintjét sem éri el. Vastag étcsokoládé-bevonatukkal nincs különösebb baj, töltelékük azonban nem sokban különbözik az észterekkel ízesített fondant tölteléktől. Csomagolásuk viszont igen látványos és színe következetesen a felhasznált alapanyaghoz igazodik, ami könnyen megtévesztheti a vásárlót. Különösen rossz minőségű a marcipános szaloncukruk. Rágós, aromával felturbózott tölteléke a háromszoros marcipán szintjét is alig éri el, és csak egy vékony étcsokoládé-bevonat van rajta. Ennyi pénzért már Vadász szalonbonbont is vásárolhatunk kimérve, melynek minősége csillagászati magasságban van a lengyel szaloncukrokhoz képest. A pisztáciás szalonbonbonjukkal se dicsekedhetnek. Tölteléke közelében sem járt pisztáciának, dől belőle az észterek keltette vegyszeríz.

Egyetlen előnye ennek az importnak, hogy velünk ellentétben a lengyelek Kávés szaloncukrot is gyártanak. Méghozzá nem is rosszat. Így aki kávés szalonbonbonra vágyik, vásároljon Mieszko gyártmányút, étcsokoládé-bevonattal, barna sztaniolpapírban. A belsejében a kávés krém felett van egy réteg tejkrém is, ami kifejezetten finommá teszi. (A Vadász Kft. 2016-ban elkezdte ugyan gyártani az étcsokoládé- és tejcsokoládé-bevonatú kávés szalonbonbont, de ez egyelőre csak az Auchan áruházban és a Spar szupermarketben, illetve a piaci szaloncukorárusoknál kapható. 2018-ban a Stüh­mer Kft. is elkezdett kávés szaloncukrot gyártani, korábbi cappuccinós szaloncukruk gyártást viszont megszüntették.) Érdemes még megkóstolni a Mieszko Tojáslikőrös szaloncukrot is. Ebben ugyanis alkohol is van, nem úgy, mint a Stühmer tojáslikőrös szalon­cukor­ban. (Étcsokoládé-bevonattal, okkersárga sztaniolpapírban.) Nem hiányzik az alkohol a Mi­eszko Brandy & Orange (rézszínű sztaniolpapírban) és a Rumos szaloncukrokból (sötétarany sztaniolpapírban) sem. Ezeket is étcsokoládé-burkolatba töltik. Különlegesnek számít a Miesz­ko Mogyorós szaloncukra. Tölteléke intenzív mogyoróízű, és a közepén egy egész szem törökmo­gyoró található (Étcsokoládé-bevonattal, zöld sztaniolpapírban.)

Ez az öt szalonbonbon azért emelkedik ki a többi közül, mert tölteléküket nem észterekkel, hanem természetes alapanyagokkal (kávé, mogyoró, likőrök) ízesítették. A tojáslikőrös változatban kiváló minőségi krémlikőr található, vaníliával fűszerezve. Ezek a fajták prémiumkategóriásnak minősülnek. Érdemes őket megvenni, mert áruk arányban áll a minőségükkel. A Mieszko konyakos meggybonbont is gyárt, ami nem rossz, de a Bonbonetti Kft. által gyártott konyakos meggybonbonja finomabb és olcsóbb. Az Interneten az Árkád Édesség webáruházból rendelhető meg. Webcím: http://bolthely.hu/arkadedesseg/fokat/563b296f63456-Kimert-bonbonok Ára kilogram­monként 2800 Ft. Ennél is olcsóbban kapható az Édesség Szakboltban.[79] Ára: 2440 Ft/kg. (Konyakos meggybonbonjukat fehér csokoládé burokban is gyártják. A fehér csokoládé azonban egyáltalán nem illik ehhez a bonbonhoz.) Egyébként a Mieszko szaloncukrok vagy, ahogy ők nevezik: pralinék burkolata nem étcsokoládéból, hanem magas kakaótartalmú étbevonó masszából készül. Ezért sem olyan finomak, mint a Vadász Kft. szaloncukrai, de az áruk kimérve ugyanannyi. (Kivétel a konyakos meggybonbonjuk. Ezt valódi, de meglehetősen vékony étcsokoládé burokba töltik.)[80]

 

Chocofive Kft. szaloncukrai:

 

Mostanában jöttek divatba a pálinkás szaloncukrok. Első „fecske” a Bonbonetti Kft. díjnyertes szilvapálinkás szaloncukra volt, amely 2014-ben nagy sikert aratott. 2016-ban a Stühmer Kft. is kijött három gyümölcspálinkás szaloncukorral, melyek minőségét nehéz felülmúlni. Ezek 6-8 ezer forintos árát azonban csak kevesen tudják megfizetni. Ezért sorra születnek az olcsóbb változatok. Közülük kiemelkednek a Chocofive Kft.[81] által gyártott pálinkás szaloncukrok.

Fajták:

Szilvapálinkás szaloncukor (Feketével mintázott fehér sztaniolpapírban): Vastag étcsokoládé­burokban aszalt szilvás, alkoholos töltelék.

Vilmoskörtepálinkás szaloncukor (Zölddel mintázott fehér sztaniolpapírban): Vastag étcsokoládé­burokban aszalt körtés, alkoholos töltelék.

Barackpálinkás szaloncukor (Arannyal mintázott fehér sztaniolpapírban): Vastag étcsokoládé­burokban aszalt sárgabarackos, alkoholos töltelék.

Cseresznyepálinkás szaloncukor (Pirossal mintázott fehér sztaniolpapírban): Vastag étcsokoládé­burokban aszalt cseresznyés, alkoholos töltelék.

 

  Ez egy félresikerült szalonbonbon. Pedig könnyen lehetne belőle sikertermék is. Bevonatával nincs semmi probléma. A szalonbonbonoknál elengedhetetlen a vastag étcsokoládéburok, hivatalosan kakaós bevonómassza. Jelen esetben 50%-nál magasabb kakaótartalma folytán a bevonat kakaóvajszegény étcsokoládénak is tekinthető. (Ezért az árért minőségi étcsokoládét nem lehet elvárni.) Ennek ellenére finom. (A prémiumkategóriás szaloncukrok legtöbbje is kakaós bevonómasszá­val készül.) A töltelékük is kiváló. Nem észterekkel ízesített hígított fondant van bennük, hanem pépesre darált aszalt gyümölcsök. A legfontosabb azon­ban hiányzik belőlük, a pálinka. Az ismertető szerint ugyan alkoholos töltelék van bennük, de az alkoholt nem érezni. Olyanok, mint a Stühmer Kft. Tojáslikőrös és Ír-krémlikőrös szalonbonbonjai. Ízük tökéletes, de hiányzik belőlük az alkohol. A pálinkás szaloncukorcsaládjuk már nem szenved alkoholhiányban. Ehhez hasonlóvá kellene tenni ezt a szaloncukorcsaládot is. (Már egy kis ipari szesz belecsurgatása is sokat segítene rajta.) Aztán fel kellene ajánlani a szupermarketeknek, hogy ne silány szaloncukrokkal etessék a vásárlóikat, hanem olcsó szalonbonbonnal. Egyelőre ugyanis csak a webáruházakból rendelhetők meg ezek a szaloncukrok. Az Árkád Édességboltban kilogrammja 2400 forintba kerül. (2018-ban már nem rendeltek belőle.) A piaci szaloncukorárusoknál azonban kapható, irreálisan magas áron. Kilogrammonként 3850 forintért adják. (Gondolják, van olyan jó, hogy ennyiért is elvigyék.)[82]

Újabban év közben is hozzá lehet jutni a ChocoFive szaloncukrokhoz. 2017-ben elkezdték kis kocka alakban gyártani, 12,5 grammos kiszerelésben. A piros- lila, zöld- és aranyszínű papírba csomagolt Pálinkás kockák töltelékét vastag belga étcsokoládé veszi körül. Ezek a kiváló minőségű, kézzel készített desszertek tartósítószert nem tartalmaznak.     

 

Sweet Home szaloncukrok (Favorina):

 

Aki idegenkedik a prémiumkategóriás szaloncukrok krémes töltelékétől, és ragaszkodik a konzumszaloncukrok tömör állagához, vásároljon Sweet Home szaloncukrot. A Lidl áruházban kapható. Ára 650 Ft, színes celofánzacskóban, 350 gram­mos kiszerelésben. (1860 Ft/kg.) A zselés változat ára: 600 Ft. (1710 Ft/kg.)

Fajták:

Coconut

Rum-Cocoa

Karamellás tejcsokoládéval bevonva

Marzipan

Lemon-Orange (zselés)

 

Ár-érték arányuk kiváló. Az internetes tesztek szerint a konzumszaloncukrok közül a Sweet Home a legjobb. Nem rágós, ízletes, finom. Nincs mellékíze. A jó minőségű kakaós étbevonó masszába mártott kókuszos változat íze és állaga pl. nagyon hasonlít a közkedvelt Bounty szelethez. (A konzumszaloncukor-teszteken rendre az első helyen végez.) A zselés változat íze pedig eléri a Bon­bonetti zselés szaloncukor szintjét, de jóval olcsóbb nála. A csokiburkolat minősége is ugyanolyan. A rumos-kakaós változaton sincs semmi kifogásolnivaló. Nem hiányzik belőle sem a rum, se a kakaó. Csokiburkolata ennek is finom, roppanós. Árához képest meglepően ízletes. Állaga omlós, olvadékony. A Sweet Home kókuszos és rumos-kakaós szaloncukrok minősége vetekszik a Szerencsi Bonbon Kft. háromszor drágább szaloncukraival. A marcipános változat minősége azonban meglehetősen gyenge. Tölteléke a háromszoros marcipán szintjét sem éri el, de ezért a pénzért jobbat nem lehet várni. (A Stühmer Kft. és a Szamos Kft. kétszeres marcipánból készült szaloncukrai négyszer ennyibe kerülnek.) A gyenge minőséget a keserűmandula-aroma túlzott adagolásával próbálták ellensúlyozni, de ez csak rontott rajta.

 

2017-től a Lidl áruház ezt a szaloncukorcsaládot saját termékként gyártatja, és Favorina márkanéven forgalmazza. Minősége ugyanaz, csak az ára lett magasabb. Jelenleg 750 forintba kerül. (Kilogrammja 2140 Ft/kg.)

Fajták:

Coconut

Tejkaramellás tejcsokoládéval bevonva

Marcipán

Alma és citrusízű (zselés)

Citrom és narancsízű (zselés)

 

Érthetetlen módon a Rumos-kakaós változatot 2018-ban nem rendelték meg, pedig a gyerekek ezt szerették a legjobban. Mivel nálunk is rohamosan nő a cukorbetegek, a gluténallergiások és a laktózérzékenyek száma, a Favorina szaloncukorcsalád is alkalmazkodott ehhez a helyzethez. 2018-ban a Citrom és narancsízű zselés szaloncukor édesítőszerrel készült. Emiatt az ára is jóval magasabb: 1600 Ft. (Kilogrammja 4570 Ft/kg). Ez egy meglehetősen drasztikus árképzés. Más édességgyárak is gyártanak édesítőszeres szaloncukrot, de egyik sem vetemedett arra, hogy ezt a változatot a cukros változat árának több mint duplájáért adja.[83]

 

A Favorina szaloncukorcsalád prémium változata a Favorina Étcsokoládés szaloncukor (arany sztaniolpapírban). Ez nem szaloncukor, hanem narancslikőrös trüffelkrémmel töltött szalonbonbon. Ára 1100 Ft (4583 Ft/kg), 240 grammos kiszerelésben. Ára arányban áll a minőségével. (Ennek a szalonbonbonnak létezik egy meggylikőrös változata is, de azt nem forgalmazza a Lidl áruház. Pedig lenne rá igény.)

 

Penny Market szaloncukrok:

 

Szinte minden szupermarket kínál saját márkás szaloncukrokat. Ezek a színes nejlonzacskóban forgalmazott szaloncukrok nem sokkal drágábbak, mint a kimérve árusított hulladék szaloncukor. Az ízük viszont sokkal jobb. Kakaóval, rummal ízesített fondantkrémből készülnek, étcsokoládé­bevonattal. (A kakaóvaj nem teng túl benne, de a kakaót nem spórolják ki belőle.) A karamellás változat tölteléke omlós karamella, míg a kókuszosban kókuszreszeléket is tartalmazó krém van. A zselés változat ebből a szaloncukorcsaládból sem hiányzik. A töltelékében található cukor ropog ugyan a fogak alatt, de ettől retró. A Lidl áruház saját márkás szaloncukrai mellett érdemes még megemlíteni a Penny Market konzumszaloncukrait. Ízük ugyanolyan, mint a Favorina szaloncukroké.

Fajták:

Csokoládés meggyízű szaloncukor étcsokoládéval mártva

Rum ízű szaloncukor étcsokoládéval mártva

Kókusz ízű szaloncukor étcsokoládéval mártva

Tejkaramellás szaloncukor étcsokoládéval mártva

Zselés szaloncukor étcsokoládéval mártva

 

Marcipános változat nincs köztük. A Penny Market belátta, hogy ezért a pénzért nem lehet ehető marcipánnal töltött szaloncukrot gyártani.[84] A 350 grammos kiszerelésű Penny Market szaloncukrok ára 700 Ft, színes celofánzacskóban (1900 Ft/kg). A prémiumkategóriás szalonbonbonokkal ellentétben a konzumszaloncukrok beszerzését nem kell elkapkodni. A saját márkás szaloncukrokból ugyanis sokat rendelnek be a szupermarketek. Aztán attól való félelmükben, hogy a nyakukon ragad, karácsony előtt két héttel elkezdik akciózni. Ennek következtében Penny Market szaloncukor is már csak 390 forintba került (1110 Ft/kg). Ezért a kilónként 110 forintos többletért nem érdemes kockáztatni az egészségünket. Az agyonvegyszerezett kimért szaloncukrok helyett vegyünk inkább konzumszaloncukrot.   

 

Glória Édesipari Üzem szaloncukrai:

 

Akinek kevés a pénze, vagy a megvásárolt szaloncukrot csak karácsonyfadísznek szánja, válogasson a Glória szaloncukorcsaládból. Angyalkás csomagolása nagyon szép, jól mutat a karácsonyfán. (Ennek a tesztnek a Kun Elektronikus Könyvtárból letölthető Word-ös és PDF-es változatában található egy képmappa, amelyben mindegyik szaloncukorfajta szemrevételezhető. Itt sztaniolpapírjuk színe is látható.)

Fajták:

Glória-Banános szaloncukor (banán ízű)

Glória-Fahéjas alma szaloncukor (alma-fahéj ízű)

Glória-Gesztenyés szaloncukor (gesztenye ízű)[85]

Glória-Kókuszos szaloncukor (kókusz ízű)[86]

Glória-Marcipán szaloncukor (marcipán ízű)[87]

Glória-Meggyes szaloncukor (meggy ízű)

Glória-Mogyorós szaloncukor (mogyoró ízű)

Glória-Rumos-diós szaloncukor (rum-dió ízű)

Glória-Rumos-kakaós szaloncukor (rum-kakaó ízű)[88]

Glória-Szilva szaloncukor (szilva-fahéj ízű)

Glória-Tejszínes csokoládé szaloncukor (csoki-tejszín ízű)

Glória-Tejszínes eper szaloncukor (eper-tejszín ízű)

Glória-Tiramisu szaloncukor (tiramisu ízű)

Glória-Vajkaramellás szaloncukor (vajkaramell ízű)[89]

Glória-Zselés szaloncukor (banán vagy ananász ízű)

Glória-Zselés szaloncukor (citrom vagy narancs ízű)[90]

Glória-Erdei zselés szaloncukor (bodza vagy málna ízű)

 

Az internetes tesztek szerint a tiszaföldvári Glória Édesipari Üzem által gyártott szaloncukrok nem sokkal jobbak a kimérve árult 999 forintos szaloncukroktól, de olcsók.[91] Színes celofánzacskóban forgalmazzák őket, 300 grammos kiszerelésben. A nagykereskedők 265 forintért adják. (Kilogrammjuk csupán 883 Ft.) Kimérve még olcsóbb. 5 kilogrammos kartondobozba kiszerelve az ára 769 Ft. Viszonteladóknak rendelési cím: http://www.edesseg-nagyker.com/kereses Mindegyik íz felismerhető, és nem kell kiköpni, mint azt a szupermarketekben hegyekben árult szaloncukrok kóstolása során a tesztelők teszik. A burkolatuk kakaós bevonómassza, de ezért a pénzért nem lehet csokoládét várni. (A kommunizmus évtizedei alatt örültünk volna ennek a szaloncukornak.)

A gyártó szerint minden évben rengeteget eladnak ebből a szaloncukorból. Csak azt nem tudni, hogy kinek, mivel egyetlen szupermarket sem forgalmazza. Jelenleg csak a piaci árusoknál kapható, színes celofánzacskóban. Legolcsóbban Budapesten, a Lehel téri piacon, az egyik édességárusnál szerezhető be, kimérve. 10 fajtát kínál kimérve, kilogrammonként 1100 forintért (kókuszos, vajkaramellás, gesztenyés, rumos-kakaós, mogyorós, banános, alma-fahéjas, szilva-fahéjas, eper-tejszí­nes és zselés-citro­mos). A webáruházakban fajtánként 429 forintért adják (1430 Ft/kg.) Részletes információ: https://www.csaszafood.hu/gloria-szaloncukor-tobb-izben-300g A legtöbb webáruházban kimérve is rendelhető. A Príma áruházban kilogrammonként már 1200 forintért is kapható. Cím: https://onlineprima.hu/index.php?cmd=search&search=szaloncukor Itt színes celofánzacskóban is megrendelhetjük fajtánként 445 forintért.

2018-ban az Auchan áruház is felfigyelt erre a szaloncukorcsaládra. Egyelőre nem nagyon lelkesednek érte, mert csak két fajtát rendeltek belőle. A Glória Classic zselés szaloncukor (citrom vagy narancs ízű) és a Glória Classic zselés szaloncukor (málna vagy bodza ízű)változat náluk 400 forintba kerül (1330 Ft/kg). A zselés szaloncukor kedvelői valószínűleg a karácsonyfa leszedése után sem fogják kidobni ezt a szaloncukrot, mert ugyanolyan ízű és állagú, mint a kommunizmusban oly nagy népszerűségre szert tett zselés szaloncukor. Ráadásul olcsó, így a kispénzűek is feldíszíthetik vele a fenyőfájukat. Remélhetőleg jövőre más szupermarketek is fantáziát látnak a Glória szaloncukorcsaládban.

Ennek a kiváló marketinggel rendelkező szaloncukorcsaládnak is van egy nagy hátránya. Nincs Válogatás változata. Senkitől sem várható el, hogy mind a 17 fajtából vásároljon egy zacskóval, kóstolás céljából.[92] Emiatt aztán nagy valószínűséggel azt a fajtát fogja megvenni, amely a legkevésbé ízlik neki. Aztán jövőre már biztosan nem vesz belőle.[93] Az egyedi ízléstől eltekintve elmondható, hogy ennek a szaloncukorcsaládnak a minősége eléri az ehető szintet. Ráadásul nagyon olcsó. Érthetetlen, hogy a szupermarketek miért etetik a kispénzű embereket „cukrozott fűrészporral”, amikor ehető konzumszaloncukrot is adhatnának nekik.[94]

 

Dolcetta Kft. szaloncukrai:

 

A Glória fondant szaloncukrok vetélytársa a magyar Dolcetta Kft.[95] szaloncukorcsaládja. Honlapjukon szaloncukorgyártásukat illetően mind minőség, mind mennyiség tekintetében piacvezetővé avanzsálták magukat. Ami a mennyiséget illeti, ez minden bizonnyal így van, mert a webáruházak forgalmazzák ezt a terméket, és a piaci, valamint az utcai szaloncukorárusok bódéiban is megtalálható. Minősége azonban már vitatható. Semmivel sem jobb, mint a Glória szaloncukrok. Csak a Marcipán ízű szaloncukruk finomabb a Glória-Marcipán szaloncukornál. Külsőre is nagyon hasonlítanak egymásra. Mindkettőt angyalkás sztaniolpapírba csomagolták. (Az egyes fajtákra az eltérő alapszín utal.) Visszafogott, elegáns külleme folytán ez is jól mutat a karácsonyfán.

Fajták:

Almás-fahéjas ízű

Banán ízű

Eper-tejszín ízű

Gesztenye ízű

Rumos-kakaós ízű

Vajkaramella ízű

Marcipán ízű

Mogyoró ízű

Rumos-dió ízű

Meggy ízű

Csoki-tejszín ízű

Málnás-joghurtos ízű

Meggyes-marcipános ízű

Narancsos-mandulás ízű

Rum-puncs ízű

Cappucino ízű

Madártej ízű

Kókuszos ízű

 

Összességében megállapítható, hogy ez a szaloncukorcsalád sem sokkal jobb a szupermarketekben nagy halmokban árusított hulladék szaloncukroknál, de legalább ehető. (Az internetes tesztelők többsége gyalázza ugyan ezt a szaloncukorcsaládot, de az elfogulatlan kóstolás eredménye az, hogy vannak ennél rosszabb konzumszaloncukrok is.) Mivel nem drágább, mint a „cukrozott fűrészporból” készített konzumszaloncukrok, jó lenne, ha a szupermarketek inkább ezt, vagy Glória szaloncukrot kínálnának a kispénzű vásárlóknak.[96] Amíg ez nem történik meg, rendeljük meg a web­áru­házaktól. Legolcsóbban az esztergomi Árkádia Édességboltban kapható, kimérve. Ára: 1175 Ft/kg. Webcím: http://bolthely.hu/arkadedesseg/lista/5641aa419ffx4%1F_Osszes_Szaloncukor A 18 ízből 10-félét forgalmaznak. A piaci szaloncukorárusok kilogrammonként 999 forintért adják. Legnagyobb választék a Nagyvásárcsarnokban található. (A főbejárat melletti szaloncukorárusnál.) 2017-ben az élelmiszeráruházak is felfedezték a Dolcetta szaloncukrot. A Spar szupermarketek és az In­terspar 300 gram­mos kiszerelésben, színes celofánzacskóban kínálják 330 forintért. (Kilogrammja 1030 Ft.) Kókuszos, Marcipán ízű, Vajkaramell ízű, Rumos-kakaós ízű és Vegyes Zselés fajtákban kapható. 2018-ban a Penny Market is átállt a Dolcetta szaloncukrok forgalmazásra. Ők kimérve árulják kilogrammonként 1000 forintért.  

 

Vigyázzunk, mert a piaci árusok a Sweet Family szaloncukorcsaláddal együtt árulják, ugyanannyiért. A Dolcetta Kft-hez hasonlóan a Sweet Family Kft. is gyárt ehető konzumszaloncukrokat, hasonlóan nagy választékban. Az általuk gyártott fondant szaloncukorcsaláddal azonban az a baj, hogy minőségük éppen hogy csak eléri az ehető szintet, a vékony kakaós bevonómassza bevonatuk pedig csapnivalóan rossz. Ráadásul ezt is angyalkás sztaniolpapírba csomagolják, ezért a felületes szemlélő nem tudja a három szaloncukorcsaládot megkülönböztetni egymástól. Ezt kihasználva az utcai szaloncukorárusok szinte mindegyike a Sweet Family által gyártott szaloncukrokat árusítja, mert ezt tudják a legolcsóbban beszerezni, és ezen van legnagyobb hasznuk. Ezért legyünk óvatosak! Nézzük meg az angyalkát, ha nem akarunk ízetlen vacakot hazavinni. (A kartondobozán található címkét hiába nézzük, mert csak az van ráírva, hogy Magyarországon gyártották.)[97]

Egyébként a rumos-kakaós (bordó sztaniolpapírban, fekete rojttal) és a kókuszos (kék sztaniolpapírban) szaloncukruknak tűrhető íze van. A Zselés (bordó sztaniolpapírban) íze sem rossz, de cukortartalma erősen ropog a fogak alatt. A banános szaloncukrukkal (zöld sztaniolpapírban), és a marcipános szaloncukrukkal (bordó sztaniolpapírba, aranyszínű rojttal) ne kísérletezzünk, mert nagyon rossz az íze. Más konzumszaloncukrokhoz hasonlóan ezek még banán, illetve mandula közelében sem voltak. Dől belőlük az észterekből eredő vegyszeríz. A Sweet Family szaloncukorcsalád egyetlen előnye, hogy az utcai- és piaci szaloncukorárusok annyiért adják, mint amennyibe a szupermarketek a hegyekben álló hulladékszaloncukrot árulják.

A három konzumszaloncukor családról készített fotók a Kun Elektronikus Könyvtárból letölthető képmappában láthatók. A Szaloncukor választék linkkel érhető el. Résen kell lenni, mert már a szupermarketekben hegyekben árult szaloncukrok között is van angyalkás csomagolású. Egyes hulladékszaloncukor-gyártók úgy próbálják megtéveszteni a vásárlókat, hogy leutánozzák az ehető szaloncukrokat előállítók sztaniolpapírját. (Amíg a Glória, Dolcetta és Sweet Family szaloncukrok fondantból, azaz tömény porcukorból, klasszikus módon készülnek, a „hulladék” szaloncukrokat szójalisztből és növényi olajból gyártják. Csak az a közös bennük, hogy mindegyik fajtát észterekkel ízesítik, és élelmiszerszínezékkel festik. Természetes alapanyagok csupán a prémim kategóriás szaloncukrokban, vagyis a szalonbonbonokban találhatók.) Ha csak Sweet Family szaloncukor kapható a közelünkben, válasszuk a fekete alapon piros sztaniolpapíros változatot. (Lásd a Sweet Family szaloncukrok-vegyes-2 kép közepén.) Ebben rumos-kakaós szaloncukor található, vastag étbevonóval mártva. Ennek íze eléri a Glória szaloncukrokét is. Visszafogott színű csomagolása sem fog kiabálni a karácsonyfán.  

 

A Dolcetta Kft. desszert minőségben is gyárt szaloncukrot. A Desszert szaloncukruk sokkal jobb minőségű, mint a konzumszaloncukor család. Bevonata nem vékony tejbevonó massza, hanem magas kakaótartalmú, vastag étbevonó burkolat. Töltelékük ugyan nem trüffelkrém, de finom, ízletes. Ennek ellenére alig valamivel drágább a fondantból készített szaloncukorcsaládnál. Az olcsó szaloncukrok közül jelenleg ez a legjobb minőségű. Nem ártana, ha erre a szupermarketek is felfigyelnének. A Dolcetta Kft. honlapja: http://dolcetta.hu/szaloncukor.php  

Fajták: 1, Amorettó. 2, Banán. 3, Bon-bon meggy, 4, Eszterházy, 5, Ír krémlikőr. 6, Tiramisu. 7, Tojáslikőr. 8, Trüffel. 9, Tejkaramella. 10, Konyakmeggyes. 11, Gumis. 12. Zselés.

A különböző ízű krémekkel töltött szaloncukrok nem sokkal drágábbak, mint a konzum változatok. Az utcai árusok kilogrammja 1160 Ft. A piaci árusok azonban drágábban adják. Budapesten, a Nagyvásárcsarnokban kilónként 1390 forintba kerül. Itt több fajta közül is választhatunk. A Lehel piaci édességárusok a Dolcetta Krémes szaloncukrokat kilónként 1750-2000 forintért árulják. A zselés szaloncukruk egészen jó. Nem túl édes, mint a Szerencsi zselés szaloncukor, és cukortartalma nem ropog a fogak alatt, mint a Bonbonetti zselés szaloncukor. Egyetlen hiányossága, hogy silány minőségű kakaós bevonómassza van rajta. Ha a desszert szaloncukrok vastag étbevonós mártó­masszája kerülne rá, olyan íze lenne, mint a másfélszer annyiba kerülő Favorina zselés szaloncukornak.

 

A konzumszaloncukrok közül meg lehetne még említeni a színes celofánzacskóban forgalmazott Csengettyű szaloncukorcsaládot, de nem érdemes. Az internetes tesztek szerint egy szinten áll a kimérve árusított 999 forintos hulladék szaloncukorral, de kétszer annyiba kerül. Az Auchan áruházban kapható. A Vajkaramella szaloncukor ára 350 grammos kiszerelésben 1000 Ft, kilogrammja 2854 Ft. Az Intersparban jóval drágább. Ára: 1700 Ft. (4250 Ft/kg.) A többi olcsó konzumszaloncukrokhoz hasonlóan ebből is rengeteg fajta van. Ezek egyike a Családi vegyes szaloncukor 400 grammos kiszerelésben. Ára az Auchan áruházban 950 Ft. (2373 Ft/kg.) Ebben a kategóriában a fajták számának növelése nem gond, mert csak észterek és élelmiszerszínezékek kérdése. Ezekből pedig van elég. Aki szeretné megtekinteni a különböző fajtákat, itt megtalálja, fényképekkel illusztrálva: http://microse.hu/php/product_list.php?categoryid=23

 

A Csengettyű szaloncukrokat előállító Microse Kft. Prémium szaloncukorcsaládot is gyárt, de ezeket egyetlen szupermarketben sem lehet kapni. Valószínűleg azért, mert minőségük meglehetősen gyenge. Ezek nem szaloncukrok, hanem szalonbonbonok, silány kivitelben. Vastag tejcsokoládé-burkolatukban alig van kakaó, töltelékük pedig felhígított fondant. Aki kíváncsi az ízükre, megtalálja őket a budapesti Édesség Szakboltban.[98] Vidéken, utcán vagy a piacok bejáratánál árulják, többnyire rögtönzött fabódékban. (Áruk: 2580 Ft/kg.) A gyártó gondoskodott a részletes ismertetésükről is. Webcím: http://microse.hu/php/product_list.php?categoryid=36 Egyetlen előnye ennek a szaloncukor­családnak, hogy van közte mentolos is. (Mentával ízesített szaloncukrot rajtuk kívül csak a Chocco Garden gyárt.) Sajnos a silány csokoládéburok nagyon lerontja az ízét, de a mentol nem hiányzik belőle. Remélhetőleg felfigyelnek erre a hiányra a prémiumkategóriás szalonbonbonok gyártói is. Fondant helyett tejkrémmel töltve és étcsokoládé-burkolattal ellátva nagyon finom szaloncukrot lehetne készíteni fodormentás ízesítéssel.

Újabban az Ír-krém­likőrös és Tojáslikőrös szaloncukrokat tartalmazó változat az Interspar hipermarketben is beszerezhető. A tejcsokoládéval bevont MicRose Prémium Likőr ízű krémes szaloncukor ára itt 1500 Ft. (4280 Ft/kg.) Az Auchan áruházban a MicRose Prémium éttrüffelkré­mes 1430 forintba kerül (4083 Ft/kg). A MicRose Prémium likőrös változat ára pedig 1600 Ft (4570 Ft/kg). Ez az újdonságnak beállított fajta árban már eléri a Vadász Kft. hasonló szaloncukrait, minőségben azonban messze elmarad tőle. A külsejükkel azonban nincs semmi probléma. A tetszetős, színes celofánzacskóban a szaloncukrok csomagolása prémium minőségre utal. Ennél a szaloncukorcsaládnak a piacra dobása során a gyártó még arra is ügyelt, hogy Válogatást készítsen belőle. (Prémium családi vegyes szaloncukor.)

Kár, hogy beltartalmi értékük köszönő viszonyban sincs a külsejükkel. A szupermarketek által alkalmazott áruk pedig teljesen irreális. Ha beárazásuk nem szemrevételezéssel történt volna, hanem előtte meg is kóstolják, akkor nem mernék 100%-os haszonkulccsal forgalmazni. Az biztos, hogy aki ezt a szaloncukrot ennyiért megveszi, az jövőre már nem fog vásárolni belőle. Ez az értékelés nem jelenti azt, hogy ez a szaloncukorcsalád fogyasztásra alkalmatlan lenne, sőt a konzumszaloncukroknál jobb ízű. Minősége alapján a kilónként 1500-2000 forint közötti szaloncukrok közé sorolható. Valószínűleg a gyártó is ennek megfelelő árat kér érte. A fogalmazók azonban látva a tetszetős külsejét, alaposan felsrófolták az árát.     

 

A Csengettyű szaloncukorhoz hasonló a helyzet a több helyen is kapható fondant alapanyagú Figaro szaloncukorral. Színes kartondobozban forgalmazzák, 450 grammos kiszerelésben. (Ez a mennyiség már egy kisebb karácsonyfa feldíszítéséhez is elegendő.) A Tesco szupermarketben 2000 forintba kerül. (Kilogrammja 4444 Ft.) (Ennyi pénzért már szalonbonbont is lehet venni.) Az Auchan áruházban és a Spar szupermarketekben jóval olcsóbb. Itt a Banán ízű zselés szaloncukrot és a Rum-puncs ízű fondános szaloncukrot 1700 forintért adják. (Kilogrammja 3776 Ft.) Az internetes tesztekben a szlovák gyártmányú Figaró szaloncukorcsalád is az utolsó helyeken kullogott. Összegzésként a tesztelőkben ez a vélemény alakult ki: „Ha jót akar magának, ezt a szaloncukrot nagy ívben kerülje el. Ennyiért jobbat is kaphat. Pedig a dobozát nagyon szerettük.” A klasszikus, rojtozott selyempapír-csomagolása is tetszetős. (A Kár korszakra emlékeztet, amikor még minden szaloncukor így nézett ki.)

 

Olyan gyártók is vannak, akik a továbbiakban nem kívánnak részt venni ebben az évente megismétlődő szaloncukor mizériában. 2002-ben a Nestlé kiszállt a karácsonyi édességek versenyéből. Mentségükre szolgáljon, hogy ezt a döntést nem a magyarországi gyáregységük vezetősége, hanem a svájci központjuk hozta. 2018-ban a Stollwerck Budapest Kft. is kiszállt a versenyből. Ezt a döntést sem ők hozták, hanem a német anyacég. A konkurencia örül a versenytárs kiesésének, mert „ha kevesebb gyártó van a piacon, az kiegyensúlyozottabb lesz”.

 

Aki a prémiumkategóriás szaloncukroknál is jobbra, különlegesebbre vágyig, nézzen körül a cukrászdákban. A cukrászok is készítenek szaloncukrokat, a saját elgondolásuk szerint. A fantázia szabadon engedése azonban gyakran groteszk eredményt szül. Egy kisváros leghíresebb cukrászdája pl. szarvasgombás szaloncukrot készítetett, de a szarvasgombát még nyomokban sem lehetett felfedezni benne. (Valószínűleg a tölteléket szarvasgomba mellé csomagolták abban a reményben, hogy majd átveszi az illatát.) Egy másik híres cukrászdában kávés szaloncukrot készítettek, amit tejcsokoládéval vontak be. A tejcsokoládé jellegtelen íze egyáltalán nem illik a kávéhoz. Nem véletlen, hogy a csokolisták nem tej-, hanem étcsokolédarab­kát kevernek a feketekávéjukba. Ennél is nagyobb fiaskó volt, hogy a kávés krémet megsózták. Gondolták, így különlegesebb lesz. Valóban az lett, ehetetlenné vált. A túlkomplikálás eredménye gyakran zagyvalék lesz. Az áruk viszont a csillagokban jár.

A cukrászdák jól sikerült szaloncukrai azonban már a nagyobb csokoládéboltokban is megvásárolhatók. Egy hazai csokoládémester kézzel készített kiváló zselés szaloncukra pl. a Budapest, Ráday utca 54. alatti Csokoládéboltban kapható. Webcím: http://www.jocsoki.hu Nem olcsó. Ára kimérve: 4450 Ft/kg. A cukrászok által készített szaloncukrok többsége azonban csak abban a cukrászdában kóstolható, illetve vásárolható meg, ahol készítik őket. A Sulyán cukrászda szaloncukrai pl. Veresegyházán és Gödöllőn érhetők el. Webcím: http://sulyancukraszda.hu/uzletek 2014-ben a Sulyán házaspár Cukormentes aszalt szilvás dió marcipános szaloncukra aranyérmes, a Karamellás-mandulás belgacsokoládés trüffel szalonbonbonjuk pedig az év szaloncukra lett. 2016-ban is elnyerték ezt a címet. A Sulyán szaloncukrok íze és állaga leginkább a Szamos szaloncukrokhoz hasonlít. Többségük marcipánszalon­cukor, keserűcsokoládé-bevonattal. Mindegyik nagyon finom. A Sulyán szaloncukrok jellemzője még, hogy nincsenek túlédesítve, a diabetikus változatokon pedig nem érezni az édesítőszer kellemetlen mellékízét.

 

Fajták:

Étcsokoládé trüffel szaloncukor: Étcsokoládés trüffelkrémmel töltve, és keserű csokoládéval bevonva. (Sötétarany sztaniolpapírban.)

Marcipános mézes narancsos szaloncukor: Narancslikőrrel ízesített mézes marcipánnal töltve, kandírozott narancshéjjal dúsítva, és keserű csokoládéval bevonva. (Viola színű sztaniolpapírban.)

Marcipános aszalt szilvás diós szaloncukor: Aszalt szilvával kevert diómarcipánnal töltve, diódarabkákkal dúsítva, és keserű csokoládéval bevonva. (Lila sztaniolpapírban.)

Marcipános aszalt áfonyás szaloncukor: Aszalt vörös áfonyával dúsított marcipánnal töltve, és keserű csokoládéval bevonva. (Ezüst sztaniolpapírban.)

Aszalt gyümölcsös szaloncukor: Aszalt gyümölcsökből álló péppel töltve, és keserű csokoládéval bevonva. (Zöld sztaniolpapírban.)

Marcipános rumos kakaós szaloncukor: Rummal és kakaóval dúsított marcipánnal töltve, keserű csokoládéval bevonva. (Bordó sztaniolpapírban.)

Konyakmeggyes étcsokoládés trüffel szaloncukor: Konyakos meggy ízű éttrüffelkrémmel töltve, és keserű csokoládéval bevonva. (Piros sztaniolpapírban.)

Mogyorókrémes törökmogyorós trüffel szaloncukor: Mogyoróízű tejcsokoládés trüffelkrémmel töltve, magyoródarabkákkal dúsítva, és keserű csokoládéval bevonva. (Arany sztaniolpapírban.)

Karamellás mandulás trüffel szaloncukor: Karamellkrémmel és éttrüffelkrémmel rétegesen töltve, hántolt mandulával dúsítva, és keserű csokoládéval bevonva. (Világosbarna sztaniolpapírban.)

Mandulás kókuszos fehér csokoládés trüffel szaloncukor: Kókuszos krémmel töltve, mandula­darabkákkal dúsítva, és fehér csokoládéval bevonva. (Kék sztaniolpapírban.)

Parajdi sós karamella rumos kávés trüffel szaloncukor: Rummal és kávéval ízesített éttrüffel­krémmel, valamint sós karamellkrémmel rétegesen töltve, keserű csokoládéval bevonva. (Fekete sztaniolpapírban.)

Étcsokoládés trüffel szaloncukor édesítőszerrel: Étcsokoládés trüffelkrémmel töltve, és keserű csokoládéval bevonva. (Világoskék sztaniolpapírban.)

Mandulás aszalt fügés szaloncukor édesítőszerrel: Aszaltfüge-krémmel töltve, manduladarabkákkal dúsítva, és keserű csokoládéval bevonva. (Rózsaszínű sztaniolpapírban.)

Marcipános aszalt szilvás diós szaloncukor édesítőszerrel: Aszalt szilvával kevert diómarcipánnal töltve, diódarabkákkal dúsítva, és keserű csokoládéval bevonva. (Aranybarna sztaniolpapírban.)

 

Termékeikhez 70 % mandulatartalmú eredeti Lübeck-i marcipánt és magas kakaótartalmú belga csokoládét használnak. Csomagolása: retró. (Rojtozott fehér selyempapír és különböző színű Sulyán feliratos sztaniolpapír.) A cukorbetegek számára gyártott szalonbonbonokat maltitol édesítőszerrel és diabetikus csokoládéval készítik.) Videoklip: https://www.youtube.com/watch?v=6NYAi-uLM-8 A cukorbetegeknek, gluténérzékenyek­nek, laktóz­érzékenyek­nek hasznos lehet ez a videoklip is. Cím: https://www.youtube.com/watch?v=0NNm4Anixd0 2018-tól kézműves szaloncukraik több édességboltban is kaphatók. Kimérve, tetszés szerint mennyiségben vásárolhatunk belőle. Ezek az édességboltok azonban meglehetősen magas árat kérnek a Sulyán szaloncukorért. Egyes boltokban kilogram­monként 9900 forintért adják.

Ezért érdemesebb közvetlenül a cukrászdától megrendelni, a webáruházukon keresztül. Itt jóval olcsóbban kaphatók. Annak ellenére, hogy minősége eléri, sőt egyes esetekben meghaladja a Szamos szaloncukrok szintjét, csupán 4800, illetve 5800, forintot kérnek értük kilogrammonként. A cukormentes változatokért is csak 6700 forintot kell fizetni. Díszdobozban is kaphatók. Így 2300, illetve 2600 forintba kerülnek, 340 grammos kiszerelésben. A cukormentes változatok ára 2900 Ft/doboz. A 12 darabos válogatás 1300 forintba kerül. (Mindegyik fajtából 1 darabot tartalmaz.) A dupla, 340 grammos válogatás 2700 forintba kerül. (Mindegyik fajtából 2-2 darabot tartalmaz.) Ha rokonok, barátok, munkatársak összeállnak, és rendelnek egy 3,9 kilogrammos válogatást díszdobozban, akkor 5000 forintba sem kerül kilogrammja. Ennyi pénzért a szupermarketekben csak gagyi szalonbonbont adnak. Cím: http://www.sulyanshop.hu/?id=7af569166396421fb9c23c849a29af12&p=kereses A web­áruház honlapja mintaszerű. A rendelés könnyen és gyorsan megy. E-mail: sulyancuki@gmail.com Tel: +36-28-385-377.

 

A Cadeau Bonbon Manufaktúra[99] szaloncukrait különböző cukrászdákban vásárolhatjuk meg, de a webáruházukban is meg lehet rendelni.

 

Fajták:

1, Tejcsokoládé málnakrémmel töltve. 2, Tejcsokoládé ropogós grillázzsal dú­sított mo­gyo­rónu­gáttal töltve. 3, Étcsokoládé narancshéjjal és narancshéjon érlelt rumos krémmel tölt­ve. 4, Étcsokoládé aszalt meggyes krémmel töltve. 5, Étcsokoládé sós karamellkrém­mel töltve. Áruk meglehetősen magas, kilogrammonként 7900 Ft. Csomagolásuk retró. Ennek a gyulai cukrászdának az ország több nagyvárosában is vannak kirendeltségei (Budapest, Gyula, Kecskemét, Székesfehérvár), ahol személyesen is lehet vásárolni. (Címeik és telefonszámaik az Interneten megtalálhatók.) Budapesten, a Cadeau Csokoládézó bolt a Veres Pálné u. 8 szám alatt található. Tel: 06-1-317 7127. Mivel a kézműves szaloncukrok nem tartalmaznak tartósítószert, csak Mikulás után kezdik el készíteni, hogy ne romoljanak meg. Ne halogassuk sokáig a vásárlást, mert karácsony előtt egy héttel már mind elfogy.

Ha valamelyik fajta ízlik, újbóli fogyasztásával nem kell várnunk a következő karácsonyig, mert ezeket a szaloncukrokat bonbon formájában is gyártják, és a márkaboltokban egész évben kaphatók. Bonbon megfelelőik: 1, Málnás patkó. 2, Extra mogyorós. 3, Clément (mennyei íze van). 4, Meggy mánia (nagyon finom). 5, Tengeri sós karamell. Vidékre, futárpostával történő kézbesítés esetén a szállítási költség 1700 Ft. Központi telefonszámuk: +36-66-466 553 E-mail: edessegbolt@gmail.com Honlap: http://www.cadeaubonbon.hu Érdemes megkóstolni a többi bonbonukat is. Az étcsokoládé kedvelői minden bizonnyal ízleni fognak ezek a fajták is: Tonka szelet, Extra pisztácia, Rózsaszín álom, Rumos szelet, Málna mánia, Párizsi borzaska, Whisky gyémánt, Tokaji Aszú, Konyakos meggy, Chilis bonbon, Madagaszkári vadbors bonbon. (Kilogrammja 16 000 Ft. Darabja: 160-400 Ft.) A tonkababos desszertet semmiképpen ne hagyjuk ki. Összetett, egzotikus ízével kulináris élvezetet tartogat számunkra.

 

Sokan kedvelik a kiskunlacházi Demeter cukrászda kézműves szaloncukrait is. Aki exkluzív kivitelű, tipikusan magyar desszerttel szeretné megörvendeztetni külföldi vendégeit, válassza a dísz­dobozos szaloncukraikat. Nem fog szégyent vallani velük. (Előtte tájékozódjunk a megajándékozandó személy ízléséről, mert a Demeter szaloncukrok többsége tejcsokoládéburokkal készül.)

 

Retró csomagolásban, ömlesztve forgalmazott fajták:

1, Kávés szaloncukor étcsokoládéval [100]. 2, Erdei gyümölcsös sajttortás szaloncukor tejcsokoládéval. 3, Csupa csokis szaloncukor étcsokoládéval. 4, Narancs kardamomos szaloncukor tejcsokoládéval. 5, Mákkrémes szaloncukor étcsokoládéval. 6, Mézes diógrillázsos szaloncukor étcsokoládéval. 7, Sós karamellás szaloncukor tejcsokoládéval. 8, Karácsonyi fűszeres szaloncukor tejcsokoládéval. 7, Konyakmeggyes szaloncukor étcsokoládéval. 8, Tokaji aszúkrémes szaloncukor tejcsokoládéval. 9, Vörösboros szaloncukor étcsokoládéval. 10, Zserbós szaloncukor étcsokoládéval. 13, Fahéjas szilvás szaloncukor étcsokoládéval. 14, Mézes málnapálinkás szaloncukor tejcsokoládéval[101]. 15, Szatmári szilvapálinkás szaloncukor tejcsokoládéval. 16, Mézeskalácsos szaloncukor tejcsokoládéval. 17, Robbanócukros szaloncukor, málnaízű tejcsokoládéval[102]. 18, Robbanócukros szaloncukor, banánízű tejcsokoládéval[103]. 19, Cukormentes Kókuszos szaloncukor étcsokoládéval. 20, Cukormentes Fahéjas narancsos szaloncukor étcsokoládéval. (Édesítőszer: malitol. Jelenleg ez a legkevésbé vegyszerízű édesítőszer.)

 

Díszdobozos fajták:

1, Tokaji aszúkré­mes szaloncukor tejcsokoládéval. (Krémes töltelékében a tokai aszú hordóíze is érződik.) 2, Sós-karamellás szaloncukor tejcsokoládéval (Fura ízesítés, de van, akinek ízlik.) 3, Vörösboros szaloncukor étcsokoládéval (Markáns bor- és tömény csokoládé íze van.) 4, Csupa csokis szaloncukor étcsokoládéval (Nagyon finom étcsokoládés trüffelkrémmel töltve.) 5, Konyakmeggyes szaloncukor étcsokoládéval (Konyakba áztatott meggy van a közepén. Ez a bonbon elnyerte a Kézműves Magyar Remek kitüntetést.) 6, Narancsos kardamomos szaloncukor tejcsokoládéval (Narancslikőrrel ízesített ­krémmel töltve.) 7, Mézes diógrillázsos szaloncukor étcsokoládéval (Pörkölt dióval dúsított mézes krémmel töltve. Ez a bonbon elnyerte a Kézműves Magyar Remek kitüntetést.) 8, Erdei gyümölcsös sajttortás szaloncukor tejcsokoládéval (Erdei gyümölcsökkel ízesített krémsajttal töltve.) 9, Fahéjas szilvás szaloncukor étcsokoládéval (Fahéjjal ízesített szilvavelővel töltve.) 10, Zserbós szaloncukor étcsokoládéval (Baracklekváros-diós krémmel töltve.) 11, Mákkrémes szaloncukor étcsokoládéval (Darált mákkal dúsított krémmel töltve.) 12, Szatmári szilvapálinkás szaloncukor tejcsokoládéval (Szilvapálinkával ízesített krémmel töltve. Étcsokoládéburokban finomabb lenne.)

 

A Demeter cukrászda szaloncukrai és egyéb bonbonjai több tucat csokoládéboltban megvásárolhatók az ország különböző városaiban. A térképpel kiegészített fővárosi és vidéki boltcímek itt találhatók: http://www.demeterchocolate.com/ertekesitohelyeink/ Ezt a cukrászdát egy házaspár alapította 2000-ben, és az elmúlt 16 évben egy kisebb csokigyárrá nőtte ki magát. Legfőbb termékük a Kézműves Magyar Remek kitüntetéssel büszkélkedő konyakos meggybonbon. Webáruházukban rendelni is lehet. Webcím: http://www.demeterchocolate.com/webshopfooldal/ Tel: +36-20-414 1406. E-mail: info@demeterchocolate.com A különböző retró változatok ára: 8580 Ft/kg. 500 és 750 grammos kiszerelésben forgalmazzák, arany-, piros-, bordó-, lila- és kék színű sztaniolpapírban. A 200 grammos kiszerelésű díszdobozos változatokért 1790 forintot kérnek (8980 Ft/kg). Értékesítő helyeiken kimérve is vásárolhatunk a különböző változatokból. (Vegyünk mindegyikből két-két darabot, és otthon megkóstolva eldönthetjük, hogy melyikkel díszítjük fel a fenyőfát.)

A fővárosi cukrászdák is aktívan kiveszik részüket a szaloncukor-készítésből. Közülük kiemelkedik a budai Daubner cukrászda. Választékuk nem túl nagy, de kézműves szaloncukraikat sokan kedvelik. Azért is, mert minőségük eléri a Szamos Kft. termékeinek szintjét, de olcsóbbak náluk. Honlapcím: www.daubnercukraszda.hu

Fajták:

Mogyorós tejcsokis szaloncukor: (piros színű sztaniolpapírban)

Marcipános étcsokis szaloncukor: (aranyszínű sztaniolpapírban)

Marcipán narancsos szaloncukor fehércsokiba mártva: (narancsszínű sztaniolpapírban)

Marcipán áfonyás szaloncukor étcsokiba mártva: (bronz vagy zöld színű sztaniolpapírban)

Triplacsokoládés szaloncukor: (rózsaszín vagy kék színű sztaniolpapírban)

 

A két szalonbonbon három marcipán szaloncukor egészíti ki. A Mogyorós tejcsokis szaloncukruk ára 5200 Ft/kg, míg a több szaloncukoré 6600 Ft/kg. Ehhez járul a doboz ára: 150 Ft. Termékeik díszdobozban is megvásárolhatók, ami 170 forintba kerül. Webáruházuk nincs. Készítményeik csak telefonon rendelhetők meg, vagy személyesen vehetők át a cukrászdájukban. Tel: (+36-1) 335-2253, Mobil: (+36-20) 329-8952 és (+36-20) 329-8950. Címük: 1025 Budapest, Szépvölgyi út 50. (Hétfőn szünnap.) Egyéb cukrász-termékeket is érdemes tőlük rendelni, mert minőségük nagyon jó.

 

A különféle szaloncukrokról pótlólagos információ a szakácskönyvemben található, a „Töltött gesztenyedesszert” recept után. Itt más desszertekről, bonbonokról is olvashatunk.

Ezen túlmenően rengeteg szaloncukorfajta található az üzletekben és a piaci árusoknál. Ömlesztve árulják, hatalmas halmokban. Ezek többsége konzumszaloncukor. (Kakaós már­tómasszával bevont fondant[104] szaloncukor.) Áruk 999 Ft/kg. (Az Auchan áruházban akciósan 777 Ft/kg áron is kapható, karácsony után pedig a maradékot kilónként 350 forintos áron utánunk dobják.) Megvenni nem érdemes őket, mert a tömény cukor rongálja a fogainkat, az ízesítő észterek és élelmiszerszínezékek pedig mérgezik a májunkat. Inkább vegyünk kevesebb szaloncukrot, de jó minőségűt. Ne szaloncukrot, hanem szalonbonbont vásároljunk. Egyetlen előnyük volt a fondantból (vízzel felfőzött és krémesre kevert porcukorból) készült konzumszaloncukornak, hogy volt közöttük kávés is. Senki sem tudja mi az oka annak, hogy a jelenlegi csokoládégyárak egyike sem alkalmaz kávét konzumszaloncukrai ízesítésére. A fentiekben felsorolt olcsó konzumszaloncukrok között egyetlen kávéízű sincs. Pedig a kávéfogyasztók száma nálunk is több százezerre tehető.

A gyártók már november közepén kiszállítják a szaloncukrokat az üzletekbe. (A Stühmer márkaboltokba november elején megjelennek a szaloncukrok.) A szezon elején még nem érdemes szaloncukrot vásárolni, mert ilyenkor csúcson vannak az árak. Aztán amint látják a kereskedők, hogy nem fogy eléggé, először akciózzák, majd végleg mérsékelik, egymáshoz igazítják áraikat. (Leginkább a Tesco szupermarketre jellemző ez az árpolitika.) Ne hagyjuk a vásárlást az utolsó napokra se, mert a legfinomabbak már karácsony előtt két héttel elfogynak. A beszerzést érdemes az Auchan áruházban kezdeni, mert itt december elején a szaloncukrok többségét tartósan akciósan árulják. (Egyébként itt minden árucikk olcsóbb, mint a többi szupermarketben. Nem véletlen, hogy itt hétköznap is rengeteg a vásárló. Egymás sarkát tapossák.)[105]

Azok is megkóstolhatják a prémiumkategóriás szaloncukrokat, aki nem tudják megfizetni a csillagászati árát. Karácsony után ugyanis a boltok pánikszerű gyorsasággal igyekeznek megszabadulni a visszamaradt szaloncukroktól. (Kell a hely a szilveszteri italoknak, ételeknek, trombitának, tűzijátékoknak és egyéb kellékeknek.) Így aki december 27-én reggel körbejárja a közeli szupermarketeket, féláron vagy még olcsóbban megvásárolhatja a legdrágább szaloncukrokat is. A mintaboltok is akciós áron igyekeznek megszabadulni a megmaradt készlettől. A Stühmer márkaboltokban karácsony után még kb. két hétig árulják a megmaradt szaloncukrokat kilogrammonként 4900 forintért.[106]

 

 

 

 Ó Kun Ákos

 Budapest, 2019.

E‑mail: info@kunlibrary.com

 kel@kunlibrary.com  

 kunlibrary@vipmail.hu

 

 

Megjegyzés:

A böngészővel olvasható HTM változattal ellentétben a Kun Elektronikus Könyvtárból letölthető Word és PDF változatban egy oldalon található az olvasott szöveg és a hozzá tartozó lábjegyzet. Így nem kell ugrándozni a szövegállomány és a végjegyzetek között. A lábjegyzeteket érdemes elolvasni, mert mint minden könyvemben, a lényeg itt is a lábjegyzetekben található.

Azért is érdemes a szerkesztett változatot letölteni, mert mellette közel 300 kép található a különféle szaloncukrokról. Ezek megtekintésével már könnyen megtalálhatjuk a szupermarketek szaloncukortengerében az általunk kiválasztott fajtát.

Cím: http://kulibrary.com

 

Értesítés:

Mostanában sorra érkeznek hozzám olyan levelek, melyben azt kérik, hogy a megmaradt szaloncukrokat küldjem el nekik. Sokan azt hiszik rólam, hogy szaloncukor-kereskedő vagyok, és ez a teszt reklámcéllal készült. Én nem foglalkozom szaloncukor-forgalmazással. Szakkönyveket írok. A Szaloncukor választék csak mellékterméke az írói tevékenységemnek. Az édességgyárakkal és szaloncukor-kereskedőkkel sem állok közvetlen kapcsolatban. Kérem, hogy az ilyen irányú kéréseket nekik továbbítsák.[1] Ízben és állagban is nagyon hasonlít a Stühmer Kft. Éttrüffel szaloncukrához, de sokkal olcsóbb nála. Ezt a világsikert aratott fajtát érdemes lenne önálló desszertként is gyártani, hogy egész évben elérhető, fogyasztható legyen.

[2] Ezt a kiváló ízű fajtát érdemes lenne önálló desszertként is gyártani, hogy egész évben elérhető, fogyasztható legyen. A Marcipánkrémes-narancslikőrös szaloncukrot a Bonbonetti márkaboltban barnával cizellált arany sztaniolpapírban árulják. Itt célszerű megjegyezni, hogy a gyártók szaloncukraik csomagolását gyakran változtatják. Ezért ne a sztaniolpapír, illetve újabban a celofán színe szerint vásároljunk, hanem olvassuk el a címke, illetve a doboz feliratát.

[3] A tejcsokoládés változatok között ez a legkedveltebb. Ezt a felnőttek is szeretik. Íze és állaga nagyon hasonlít a Stühmer Kft. mogyorókrémes szaloncukrához, de jóval olcsóbb nála.

[4] Külsőre könnyen összetéveszthető a narancssárga sztaniolpapírba csomagolt karamellkrémes szaloncukorral.

[5] Egyébként a Stühmer szaloncukor válogatásában nem szerepel a karamellás változat, pedig náluk nem 5, hanem 15 fajtából áll a válogatás.

[6] A Kun Elektronikus Könyvtárból letölthető teljes változat képmappájában az egyes szaloncukorfajták fotói is megtekinthetők. Cím: http://kunlibrary.com

[7] Minősége eléri a Stühmer Kft. Éttrüffel, valamint a Bonbonetti Kft. Szilvapálinkás-csokoládékrémes szaloncukrainak minőségét, de jóval olcsóbb náluk. (A piaci édességárusoknál 3700-3800 Ft/kg.) Ezt a szaloncukor desszertként is kapható, 25 grammos szeletben. Ára a Spar és a Tesco szupermarketekben 105 Ft. (Az internetes tesztelők szerint túl édes. Kevesebb cukorral finomabb lenne.)   

[8] Közkívánatra a Vadász Kft 2015-ben elkezdte gyártani a Csokoládés-alkoholos narancsos trüffelkrémmel töltött szaloncukrot étcsokoládéval bevonva. A gond csak az, hogy a Cointreau narancslikőrös Édes és keserű szaloncukrot sehol sem lehet kapni. A szupermarketek valószínűleg nem tudnak róla, vagy nem akarják megrendelni. A webáruházakban azonban kapható. A Vadász Narancsos krémmel töltött Édes és keserű szaloncukor legolcsóbban az Árkád Édességboltból rendelhető meg. Cím: http://bolthely.hu/arkadedesseg/id/01470_Vadasz_Narancslikoros_Szaloncukor_1kg_UJ Ára kimérve: 3400 Ft/kg. (Kisebb mennyiségben is rendelhető.) Nem szerencsés megoldás, hogy a kétfajta Édes és keserű szaloncukor hasonló színű és mintázatú sztaniolpapírba van csomagolva. Még finomabb lenne, ha több narancslikőr lenne benne.

A meggylikőrrel ízesített változathoz hasonlóan érdemes lenne 25 grammos szeletként is hozzáférhetővé tenné ezt a terméket, hogy egész évben kapható legyen. Egyébként a Bonbo­netti Kft 2013-ban még gyártotta ezt a változatot, de később lecserélték karamellás szaloncukorra. Pedig a narancslikőrösnek nagyo­bb sikere volt. Ennek bizonyítéka, hogy a Bonbo­netti márkaboltban még január végén is nagy halomban áll a karamellás szaloncukor. Az összes többi elfogyott, de a karamellás még leértékelve sem kell senkinek. Ennek oka, hogy csokoládéval bevont karamellás desszert egész évben kapható a szupermarketekben (pl. Snickers, Mars), ezért a fogyasztók nem igénylik még szaloncukorban is a karamellát. A sikertelenséghez nagyban hozzájárul, hogy ez nem karamellás szaloncukor, hanem karamellkrémes. A belsejében nem a nálunk legjobban kedvelt lengyel karamella van, hanem karamell ízű folyós krém. 

[9] Ezt a fajtát 25 grammos szeletben is gyártják. Két évvel ezelőtt a Spar szupermarketekben még kapható volt. Aztán kilistázták. Pedig az ára is alacsony volt. Csupán 69 forintba került.

[10] Tölteléke túl lágy, krémes. Több mandulaőrleménnyel finomabb lenne. Ez persze többe kerülne.

[11] Tölteléke a sokak által kedvelt lengyel, Krówka karamellkrém, kissé felhígítva.  A jó minőségű étcsokoládé-bevonat azonban sokat javít rajta. 

[12] Minősége eléri a Stühmer Kft. Marcika, és a Bonbonetti Kft. Konyakmeggy-trüffelkrémes szaloncukrainak a minőségét, de jóval olcsóbb náluk. (A piaci édességárusoknál 3700-3800 Ft/kg.) Ezt a fajta desszertként is kapható, 25 grammos szeletben. Ára a Spar és a Tesco szupermarketekben 105 Ft. (Az internetes tesztelők szerint túl édes. Kevesebb cukorral finomabb lenne.)

[13] Az étcsokoládé- és tejcsokoládé-bevonatú kávés szaloncukor új termék. 2016-ban jöttek ki vele. Egyelőre csak az Édesség Diszkontban, és a piaci szaloncukorárusoknál kapható. Nagy sikert aratott. Nem kávéaromával van ízesítve, hanem eszpresszó kávéval. Tölteléke nem száraz és nem is folyós. Gusztusosan krémes. (Valószínűleg hasonló sikert aratna a narancsos krémmel töltött Édes és keserű szaloncukor is, ha valamelyik szupermarket hajlandó lenne megrendelni és forgalmazni.) 2017-ben a Tesco is elkezdte forgalmazni mindkét kávés szaloncukrot. Náluk 5710 forintba kerül kilogrammja.  

[14] Legalábbis egyelőre, amíg a Roshen tulajdonosa, Petru Porosenko ezt is át nem veszi, mint a Tibi csokoládék gyártását. Akkor ugyanolyan vacak lesz, mint a lengyel konyakos meggybonbon. (A részleteket lásd az Egészségkímélő ételek ínyenceknek című szakácskönyvben.)

[15] A Kun Elektronikus Könyvtárból letölthető teljes változat képmappájában az egyes szaloncukorfajták fotói is megtekinthetők. Cím: http://kunlibrary.com

[16] Ez a változat desszertként, 30 grammos kiszerelésben egész évben elérhető a Stühmer márkaboltokban. (Ára: 229 Ft. Kilogrammja 7633 Ft.) 2018-tól már az Interspar hipermarket is forgalmazza. Náluk 239 forintba kerül. (Kilogrammja 7970 Ft.)  

[17] Ez a változat desszertként, 16 grammos kiszerelésben egész évben kapható a szupermarketekben. (Az Aldi és a Spar szupermarketekben olcsóbb, mint a Stühmer márkaboltokban. Ára: 105 Ft. Az Auchan áruházban még olcsóbb. Náluk 99 forintba kerül.)

[18] Ez a változat desszertként, 16 grammos kiszerelésben egész évben kapható a szupermarketekben. (Az Aldi és a Spar szupermarketekben olcsóbb, mint a Stühmer márkaboltokban. Ára: 105 Ft. Az Auchan áruházban még olcsóbb. Náluk 99 forintba kerül.)  

[19] Érdemes lenne ezt a szaloncukrot 30 grammos kiszerelésben is gyártani. Így egész évben fogyasztható lenne. Jelenleg csak húsvétkor lehet hozzájutni. Az 53% kakaótartalmú étcsokoládéval bevont 40 grammos Stühmer Húsvéti Tojás mandulatartalma 33%. Ára hasonló a Marcipán szaloncukorhoz. Az Interspar hipermarketben 250 forintba kerül. 150 forinttal olcsóbb, mint a Szamos Kft. szintén egyszeres marcipánból készült 40 grammos marcipánkenyere, és ugyanolyan finom. Így ahogy kirakják a pultra, órákon belül elfogy. Igény tehát van a tömény marcipánból álló desszertre is, csak gyártani kellene. 

[20] Ez a változat desszertként, 30 grammos kiszerelésben egész évben elérhető és fogyasztható. (Ára a Spar és Interspar szupermarketekben, valamint a Tesco és az Auchan áruházakban: 239 Ft. Percipános (barackmagos) változata az Ezüstdesszert. Ez csak az Inter­sparban és a Tesco szupermarketben kapható. Ára szintén 239 Ft. (Sokak szerint finomabb, mint az Aranydesszert.)

[21] Ez a változat desszertként, 30 grammos kiszerelésben egész évben fogyasztható. Egyelőre csak a Stühmer márkaboltokban kapható. (Ára: 229 Ft.) 2018-tól már az Interspar hipermarket is forgalmazza. Náluk 239 forintba kerül. (Kilogrammja 7970 Ft.)

[22] Ezt a változatot 16 grammos kiszerelésben desszertként is gyártják. Egyelőre csak a Stühmer márkaboltokban szerezhető be. Ára: 105 Ft. (Kilogrammja 6560 Ft.)

[23] Az összetéveszthetőség elkerülése érdekében 2018-ban ezt a fajtát zöld sztaniolpapírba csomagolták.

[24] Kevés benne az alkohol. Nem elég markáns a tojáslikőr íze, de azért finom. Ezt a változatot 16 grammos kiszerelésben desszertként is gyártják. Egyelőre csak a Stühmer márkaboltokban szerezhető be. Ára: 125 Ft. (Kilogrammja 7810 Ft.)

Ez a termék nem járt úgy, mint a mogyorós étcsokoládé. Magyarországon senki sem gyártja. 2015-ben a Bonbonetti Kft. még gyártott mogyorós étcsokoládét, 100 grammos táblában, de leálltak vele. Ennek csak a kínai édesség­árusok örülnek. Így a Lehel piacon zavartalanul árulhatják a 200 grammos Château Feinherb Nuss táblacsokoládét 580 forintért, és a 100 grammos Ritter Sport Dunkle Voll-Nuss táblacsokoládét 400 forintos áron. (A Ritter táblacsokoládék a Spar szupermarketekben 580, az Aldi áruházban 520, míg a Tesco szupermarketben 540 forintba kerülnek. Ennek a nagy árkülönbségnek láttán felmerül a vásárlóban, hogy mekkora haszonkulccsal dolgoznak a hazai élelmiszerláncok? Ha a kínai kereskedők 400 forintért adnak egy tábla csokoládét, akkor a beszerzési ára nem lehet magasabb 350 forintnál. Mi indokolja a szupermarketek 65%-os haszonkulcsát?) Más termékek ára is úgy kúszik felfelé, mintha zsinóron húznák. A Lidl és Aldi áruházakban kapható 200 grammos Marcipan Rohmassa 2015-ben még 490 forintba került. Fél évvel ezelőtt felemelték az árát 590 forintra. 2017-ben az Aldiban már 690 forintba került. A többi csokoládéfajta ára is 5-10 százalékkal emelkedett. A 250 grammos márkázott vajak árát is az összes szupermarketben felemelték 399 forintról 499 forintra. 2017 nyarán tovább emelték az árát. Most már 690 forintba kerül. Az étolaj ára is folyamatosan emelkedik, miközben 2016-ban a napraforgótermés mennyisége történelmi rekordot ért el. A gyümölcsárak pedig már az egekben vannak. Kilónként 300-400 forint alatt ma már nem lehet gyümölcsöt kapni. Ebben a helyzetben a módszeresen kifosztott vásárló mást sem hall a rádióban, televízióban, hogy 2016-ban 0,5%-os volt az infláció. Sőt újabban már azt hangoztatják, hogy Magyarországon nincs infláció. Úgy látszik a politikusok nem járnak vásárolni. Azt viszont gyakran hangozatják, hogy folyamatosan nő az átlagbér. Valóban. A baj csak az, hogy a lakosság mégsem él jobban. A többletjövedelmet ugyanis a nemzetközi monopóliumok a folyamatos áremelésekkel kiveszik a zsebükből, és kiviszik az országból.       

[25] A Baileys néven ismert ír krémlikőr nem más, mint tejszínnel dúsított karamell likőr, kevés kávéval és vaníliával ízesítve. Alapanyag nem vodka, hanem ír whiskey. Ezt a változatot 16 grammos kiszerelésben desszertként is gyártják. Egyelőre csak a Stühmer márkaboltokban szerezhető be. Ára: 125 Ft. (Kilogrammja 7810 Ft.) A tojáslikőrös és az ír krém­likőrös desszert színes díszdobozban, 100 grammos kiszerelésben is kapható. Az Interspar forgalmazza. Áruk 1000 Ft. (Kilogrammjuk 10 000 Ft.) Ez a változat meglehetősen drága. Ezért karácsony környékén jobban járunk, ha szaloncukor formájában vesszük meg ezeket a desszerteket. Így jóval olcsóbbak.

[26] Külsőre nagyon hasonlít a sötétebb árnyalatú beige sztaniolpapírba csomagolt cappuccinós szaloncukorhoz. Ezek az összetéveszthetőségek könnyen megszüntethető lennének, ha alkalmaznák a zöld színt, és különböző árnyalatait (világoszöld, sötétzöld, tengerzöld, borsózöld). A Stühmer Kft. arculattervezői azonban valami miatt idegenkednek a zöld szín használatától. 2018-ban változott a helyzet. A válogatás két szaloncukra is zöld lett, az ír-krémlikőrös szaloncukor pedig ezüstszínű sztaniolpapírba került. (Ügyeljünk arra, hogy a Stühmer márkaboltokban kimérve kapható ír-krémlikő­rös szaloncukrot továbbra is a régi sztaniolpapírba csomagolják.)    

[27] Egy derecskei kézműves lekvár mester készíti a cukorban tartósított eper szemeket a Stühmer Kft. részére, amelyet fehér csokoládéval és triple sec likőrrel kevernek össze. Az eperkrémmel töltött fehér csokoládéban 35%-nyi az eper.

[28] A Stühmer mintaboltokban beszerezhető.)

[29] Tölteléke egy réteg marcipán és egy réteg alkoholos, keserű csokoládés trüffelkrém, étcsokoládéval bevonva. Hasonlít az Aranydesszerthez, de a trüffelkrémes töltelékében több a kakaó. (Már a Stühmer márkaboltokban sem kapható. Kár érte, mert nagyon finom volt. Valószínűleg a profiltisztítás áldozatává vált.)

[30] Tölteléke gesztenyemasszával dúsított édes krém, jó minőségű tejcsokoládéval bevonva. (A Stühmer márkaboltokban sem kapható.) A gyártótól kapott információ szerint a gesztenyés szaloncukrot nem tudják visszahozni. A Stühmer Kft. ugyanis nem főtt krumpliból és keményítőből, vagy fondantból készíti a szaloncukrait, hanem valódi alapanyagokból, jelen esetben gesztenyemasszából. A gesztenyemassza azonban néhány hét alatt megsavanyodott, megromlott, ezért kénytelenek voltak felhagyni a gesztenyés szaloncukor gyártásával. Ezért aki erre vágyik, készítsen magának otthon, a szakácskönyvemben található recept szerint. 

[31] Tölteléke egy réteg kókuszkrém és egy réteg tojásfehérjehabbal dúsított trüffelkrém, étcsokoládéval bevonva. Ez a változat desszertként, 30 grammos kiszerelésben egész évben elérhető és fogyasztható. Íze és állaga meglehetősen kommersz, amit az alacsony ára is tükröz.. (A Spar és Interspar szupermarketekben 165 forintba, a Tesco áruházban pedig 155 forintba kerül.) Szaloncukorként a Stühmer márkaboltokban szerezhető be, piros sztaniolpapírba csomagolva.

[32] 2015-ben a Spar és Interspar szupermarketekben kapható volt, színes kartondobozban, 350 grammos kiszerelésben. 2200 forintért adták, de nem nagyon fogyott, ezért kilistázták. Ma már csak a Stühmer mintaboltokban szerezhető be. Ott sem nagyon fogyott. Ezért 2017-ben felhagytak a gyártásával. (A Tripla válogatásban azonban még megtalálható. 2018-ban már abból is kihagyták.)

[33] Íze kissé savanykás. Ezért valószínűleg az lesz a sorsa, mint a sült almás szaloncukornak. A fogyasztók nem fogják megkedvelni. Így történt. Ezért 2017-ben felhagytak a gyártásával.  

[34] A Stühmer csokoládégyár cukrászai újfajta bonbonokkal is kísérleteznek. Ezek a Stühmer márkaboltokban tekinthetők, illetve kóstolhatók meg. Néha nagyon merész ötletekkel állnak elő. Ezek egyike az étcsokoládéval bevont füstölt sajt. (Van, akinek ízlik.) Ezek a bonbonok nem túl drágák, érdemes kipróbálni őket. 

[35] Érdemes lenne ezt a három pálinkás szaloncukrot 16 grammos kocka formában is gyártani. Így egész évben fogyasztható lenne. Az alkoholkedvelők tábora nálunk is meglehetősen széles, így minden bizonnyal lenne rá kereslet.

[36] Jó döntés volt a zselés szaloncukorral kijönni. Már november végén elfogyott a teljes készlet. Akkora volt az érdeklődés, hogy újra kellett indítani a gyártását. Az íze jó, de az állaga lehetne jobb is. Cukortartalma ropog a fogak alatt. Sajnos ez a legtöbb zselés szaloncukorra jellemző. (Jelen esetben ennek a kommersz szaloncukrokra jellemző jelenségnek az az oka, hogy a tölteléket vékony cukorréteggel vették körül, és erre került a csokoládébevonat. Valószínűleg azért gyártják így, hogy jobban hasonlítson az 1980-as évek zselés szaloncukrára.) Szerencsére az ízében nem ragaszkodtak a retró kivitelhez. A töltelékét ugyanis nem észterekkel, hanem valódi gyümölcslével ízesítik.   

[37] 16 grammos kockadesszert formájában azonban megkóstolhatjuk őket. Csak a Stühmer márkaboltokban kaphatók. Áruk: 105 Ft (6560 Ft/kg).

[38] 2018-ban a Tripla változat is csak 15 ízben gyártották. Mindegyik ízből 3-3 darab van benne. A Szimpla, Dupla és Tripla válogatások a márkaboltokban nem kaphatók, mert ott 28-féle szaloncukor közül válogathatnak a vásárlók, jóval olcsóbban.

[39] A mogyorós tejcsokoládé közepén egy egész szem piemonti mogyoró van.

[40] A pisztáciakrémes étcsokoládé közepén egy egész szem szicíliai pisztácia van.

[41] Darált aszalt szilvával dúsított boros csokoládékrém étcsokoládéburokban.

[42] A Szamos Kft. édesítőszeres szaloncukrával ellentétben a Stühmer Kft. édesítőszeres szaloncukrai korántsem tökéletesek. Az Étcsokoládés trüffel édesítőszerrel szaloncukor sem ízben, sem állagban nem tér el számottevően a cukros változattól. A Mogyorókrémes szaloncukruk édesítőszeres változata azonban nem olyan intenzív mogyoróízű, mint a cukros változat, a tölteléke pedig folyós. Édesítőszerként maltitolt kellene használniuk. A Narancskrémes - fahéjas szaloncukor édesítőszeres változata pedig meglehetősen savanyú.   

[43] A Kun Elektronikus Könyvtárból letölthető teljes változat képmappájában az egyes szaloncukorfajták fotói is megtekinthetők. Cím: http://kunlibrary.com

[44] A színtorlódás elkerülése érdekében ezt a fajtát sötétzöld sztaniolpapírba kellene csomagolni. A Tejtrüffel és a Marcipán szaloncukrok is könnyen összetéveszthetők. Ennek elkerülés érdekében a Marcipán szaloncukor sztaniolpapírja arany helyett lehetne tengerzöld. A Válogatás dobozban jól mutatna a bordó színű meggyes-marcipános és a kék színű szilvás-marcipános szaloncukrok között. A marcipánkedvelők kifejezetten örülnének neki, ha kedvencüket keresve nem kellene turkálni az ötféle aranypapíros szaloncukor között. 2018-ban a Stühmer vezetése feladta a zöld színnel szembeni ellenérzését, és a Válogatás szaloncukorcsaládban már két zöld csomagolású szaloncukor is található. 

[45] Semmiben sem különbözik a Stühmer Kft. Aranydesszert szaloncukrától. Állaga, íze és belső kialakítása is ugyanolyan.

[46] Ízre és állagra nagyon hasonlít a Stühmer Kft. Meggyes-marcipán szaloncukrához.

[47] A narancsos és a narancskrémes marcipán csomagolása nagyon hasonlít egymásra. Ezért a vásárlásnál ügyeljünk a doboz feliratára. (2015-től ezt a fajtát már nem gyártják. Aki kíváncsi az ízére, vásároljon Szamos narancsos marcipánkenyeret. Az Interspar áruházban kapható, 40 grammos kiszerelésben. Sajnos nem olcsó. Ára 439 Ft. Kilogrammja 10 975 Ft, de ez nem kétszeres, hanem 42% mandulatartalmú egyszeres marcipánból készül. (A natúr mellett kókuszos és pisztáciás változatban is gyártják.)

[48] Szobahőmérsékleten tároljuk, mert hideg helyen (hűtőszekrényben) tartva kikeményedik, rágóssá, ízetlenné válik. A hosszú idejű raktározás sem használ neki, ezért mielőtt megvásárolnánk érdemes megnézni a szavatossági idejét. (Ugyanez vonatkozik a Szamos Kft. által gyártott marcipánkenyérre is.) A Stühmer Kft. Marcipán szaloncukrával nincs ilyen probléma, mert annak krémesebb az állaga. A gyümölcsös marcipán szaloncukrokat, desszerteket pedig a gyümölcsvelő nedvesíti. Legjobb lenne kissé krémesebbre készíteni a Mandulamarcipán szaloncukrot, olyanra, mint a Stühmer Kft. Marcipán szaloncukra. Így nem lenne rágós. A többi marcipános terméket (marcipánszív, marcipánkenyér) sem ártana kissé lágyabbra készíteni, mert így nagyon szárazak. (A gyárban a friss marcipán valószínűleg kiváló minőségű, a szupermarketekben azonban több hónapnyi tárolás után beszárad. A gyártónak gondolni kellene a raktározás során keletkező nedvességvesztésre.)

[49] A Kun Elektronikus Könyvtárból letölthető teljes változat képmappájában az egyes szaloncukorfajták fotói is megtekinthetők. Cím: http://kunlibrary.com

[50] Az összes szaloncukor közül a Szamos a legdrágább. Ennek oka, hogy termékeiket magas mandulatartalmú marcipánból készítik, és 56% kakaótartalmú belga csokoládéval vonják be. A Szamos Kft. évente 200 tonna mandulát használ fel. Ez a mennyiség főleg akkor tűnik nagynak, ha tudjuk, hogy a Szamos Kft-nél minden szaloncukrot kézzel készítenek. Aki kíváncsi a Szamos marcipán szaloncukrok gyártási módjára, ezen a rövid (kb. háromperces) videoklipen megtekintheti: https://www.youtube.com/watch?v=O89rS_pgNts

[51] A Szamos Kft. évente 35 tonna Szamos szalonbonbont gyárt a Tesco szupermarketnek.

[52] Ugyanolyan édes, mint a többi marcipános szaloncukor. A „sós” jelző azt jelenti, hogy sózott mandulából készült, de azt a kevés sót, ami a mandula felületére tapad, a masszához adott sok cukor elnyomja.

[53] A Kun Elektronikus Könyvtárból letölthető teljes változat képmappájában az egyes szaloncukorfajták fotói is megtekinthetők. Cím: http://kunlibrary.com

[54] Sajnos a korábbi olcsóság a múlté. 2016-ban a Tesco a saját márkás marcipán szaloncukrai árát felemelte 1700 forintról 2500 forintra. (Kilogrammja 8330 Ft/kg.) Így már nem érdemes megvenni őket. Jobban járunk, ha a Lidl áruházban vásárolunk papírkoronás kartondobozba csomagolt Szamos marcipán szaloncukrot. Itt csak 6663 Ft kilogrammja. (A két márka ugyanaz.) Úgy tűnik, hogy a Tesco átállt egy sajátos üzletpolitikára, az árdrágításra. 2016 nyarán elkezdte emelni az árait. Most szinte minden 10-15%-kal többe kerül náluk, mint a többi szupermarketben. Eddig a Tesco a Lidl áruházzal, az Auchan áruházzal és a Penny Markettel együtt a legolcsóbb szupermarketek közé tartozott. Ha így halad lekörözi a magyar áruházláncokat (CBA és Coop), ahol minden drágább, mint a külföldi kézben levő áruházláncoknál. Nem csoda, hogy a Tesco Finest szaloncukorcsalád a nyakukon ragadt. Karácsony után csak jelentős árengedménnyel tudtak túladni rajta. Ebből tanulva 2018-ban már mérsékelték áraikat. Most is 2500 forintos áron kezdték el árusítani, majd november végén lecsökkentették az árát 2000 forintra (6663 Ft/kg). Így már annyiba kerül, mint a Szamos Kft. szaloncukrai.

[55] A Tesco színes celofánzacskóban konzumszaloncukrokat is forgalmaz, saját márkanévvel. (5 különböző színű zacskóban 9 fajta szaloncukor található. Részletes ismertetésük a Tesco Bevásárlás honlapján található.) A különféle ízesítésű sza­loncukrok ára 1000 Ft, 300 grammos kiszerelésben. (Kilogrammja 3330 Ft.) Ezeket nem érdemes megvenni, mert silány minőségűek. (Az internetes tesztek szerint rettenetesen édesek, hozzátapadnak a fogunkhoz, a szájpadlásunkhoz, és rossz ízűek.)

A szupermarketekben semmiképpen ne vásároljunk nagy hegyekben, kimérve árult konzumszaloncukrot, mert az internetes tesztek szerint ez a legrosszabb minőségű. Ízét és állagát tekintve leginkább a cukrozott fűrészporhoz hasonlít. (Összetételét titokban tartják, nehogy az élelmiszerbiztonsági ellenőrök belekössenek, de az oknyomozó riporterek szerint a „hulladék szaloncukrok” szójalisztből, növényi olajból, észterekből és élelmiszerszínezékből készülnek. Ezt az ízetlen, rágós szörnyűséget a legolcsóbb kakaós tejbevonó-masszába mártják. Ráadásul ezt az alacsony kakaótartalmú trutymót jól felhígítják, hogy csak leheletvékony réteg képződjön rajta. Meglepő, de a Magyar Édességgyártók Szövetsége szerint ezen az alacsony kategóriás szaloncukron van a legnagyobb haszon. Így ne is reménykedjünk benne, hogy belátható időn belül eltűnik a kereskedelemből. Azért sem, mert a kisjövedelműek csak ezt tudják megvenni. Magyarország lakosságának több mint 40 százaléka létminimum alatt él, ezért nekik a mindennapi kenyér beszerzése is gondot okoz.)

Mostanában divat szín szerinti karácsonyfát állítani. Tehetős családok minden évben más színbe (piros, kék, csupa arany) öltöztetik a fenyőfát. Ehhez színben hozzáillő szaloncukrot keresnek. Erre a célra is megfelel a Favorina vagy a Glória szaloncukrok letisztult, elegáns csomagolása. Ezeket az olcsó szaloncukrokat sokan le sem szedik a fenyőfáról, hanem vízkeresztkor a fával együtt kidobják. Ennél jobb megoldás, hogy leszedjük róla, és egy nejlonzacskóba rakva útközben valamelyik koldus vagy hajléktalan kezébe nyomjuk. Nagyon fog neki örülni.

[56] Ezt a fajtát nem ártana egy Meggyel ízesített mandulamarcipán szaloncukorral kiegészíteni. Az is finom lenne.

[57] A malitol nem drágább, mint a xilit (nyírfacukor) és nincs semmi mellékíze. Édesítő ereje megegyezik a szőlőcukorral. A xilittel ellentétben szupermarketekben nem kapható, de a nagyobb bioboltokban beszerezhető.

[58] A Szerencsi Bonbon Kft. vagy régebbi nevén Szerencsi Csokoládégyár szaloncukrai a rendszerváltás előtt közkedveltek voltak. 100 éve gyártanak szaloncukrot. Ennek tudható be, hogy az 1823-ban alapított szerencsi üzemben nem színes celofánba, hanem továbbra is rojtozott selyempapírba csomagolják a szaloncukrokat. Főleg idősek vásárolják, akik ragaszkodnak a retró kivitelhez. A pénzükért ma már nem konzumszaloncukrot, hanem 9 jó minőségű szaloncukrot és 2 szalonbonbont kapnak. Tejcsokoládéval bevont szaloncukraik 40%, míg az étcsokoládéval bevontak 70% kakaótartalommal rendelkeznek. (A minőség az árban is megmutatkozik.) Szerencsi Bonbon Kft. honlapja: http://szerencsibonbon.hu/karacsonyi-termekek/ Sajnos márkaboltjaik egyelőre csak Szerencs városában találhatók. A forgalom növelése érdekében célszerű lenne legalább a fővárosban létrehozniuk egy mintaboltot. A nagyobb csokoládéboltokban azonban mindenütt megtalálhatók a szerencsi szaloncukrok. (A Stühmer KFT-nek a négy vidéki márkaboltján kívül már három mintaboltja is van a fővárosban, és mindhárom nagy forgalmat bonyolít le.)

[59] Jelenleg ez a legkedveltebb zselés szaloncukor a piacon. A többi csokoládégyár a rendszerváltás után leállt a gyártásával, mert úgy gondolták, hogy ez csak egy múló divathullám. A fogyasztók azonban ragaszkodnak a gulyáskommunizmusból visszamaradt zselés szaloncukorhoz, és továbbra is nagy mennyiségben vásárolják.

[60] Nem sok köze van a marcipánhoz. Olyan íze van, mint a diós kalács töltelékének, citromhéj helyett fahéjjal fűszerezve. Intenzív dióízű.

[61] Intenzív mogyoróízű. Minősége eléri a Stühmer szaloncukrok szintjét, de jóval olcsóbb náluk. Ezt a bonbont érdemes lenne színes kartondobozba rakni, és 200 grammos kiszerelésben forgalomba hozni. Így egész évben elérhető, fogyasztható lenne.

[62] Az összes közül ez a legjobb. Minősége eléri a Stühmer szaloncukrok szintjét, de jóval olcsóbb náluk. Ezt a bonbont érdemes lenne színes kartondobozba rakni, és 200 grammos kiszerelésben forgalomba hozni. Így egész évben elérhető, fogyasztható lenne. Amíg ez nem történik meg, be kell érnünk a Stühmer Kft. Melódia szeletével, és a Szerencsi Retró szelettel, ami a Melódia szelet másolata. Áruk a Spar szupermarketekben: 229 Ft. Mindkettő jó minőségű, vastag étcsokoládéval van bevonva. Tejcsokoládés kivitelben is gyártják őket. A Tesco szupermarketben újabban 259 forintért adják. A Szerencsi Retró szelet azonban még a régi áron, 209 forintért kapható. Az Auchan áruházban is ennyibe kerülnek. A Melódia szeletért 259 forintot, a Szerencsi Retró szeletért pedig 209 forintot kérnek. Még finomabb lenne mindkét étcsokoládés desszert, ha nem ostyalap lenne az alapja, hanem mogyoródarabkákkal dúsított nugát. Így viszont sokkal többe kerülne. Ez a változat azonban felvehetné a versenyt a svájci, háromszögletű, fekete kartondobozos Toblerone csokoládéval.  

[63] (Aki igazán finom és vegyszermentes rumos-kakaós-mazsolás szaloncukorra vágyik, készítsen magának otthon, a szakácskönyvemben található recept szerint.)

[64] A Kun Elektronikus Könyvtárból letölthető teljes változat képmappájában az egyes szaloncukorfajták fotói is megtekinthetők. Cím: http://kunlibrary.com

[65] Ez a fajta a felnőtteknek is ízlik. Tölteléke háromszoros marcipán. Kissé tömör, rágós. Lágyabban finomabb lenne.

[66] A Tesco szupermarketben csak november végén, december elején érdemes szaloncukrot vásárolni. November közepén felnyomják az árát a csillagokba, majd miután nem fogy eléggé, csökkentik az árát. 2017-ben a Milka szaloncukortól csak akciós áron, 2000 forintért tudtak megszabadulni. Ők is előszeretettel alkalmazzák azt a régi kereskedői trükköt, hogy akciózás előtt felemelik a termék árát, hogy nagyobb legyen a százalékos árcsökkentés. Ez esetben 34%-os kedvezménnyel csalogatják a vevőket. (Azt állítják, hogy a Milka szaloncukor eredeti ára 3029 Ft volt, holott 2500 forintért kezdték el árusítani.) 

[67] A Kun Elektronikus Könyvtárból letölthető teljes változat képmappájában az egyes szaloncukorfajták fotói is megtekinthetők. Cím: http://kunlibrary.com

[68] Ezt a hiányosságot mások is észrevették, de a cég emiatt nem nagyon izgatja magát. Reklamációval kapcsolatos levelezés: http://homar.blog.hu/2015/12/11/meg_csak_mutatoban_sem_volt_a_dobozban_az_alruhas_meggyes-marcipanos A polémiának az lett  a vége, hogy beszüntették a Válogatás doboz gyártását. Ezzel pedig sokat ártottak maguknak, mert a vásárlóktól nem várható el, hogy mind a 7 szaloncukorfajtából vásároljanak egy dobozzal. Senki sem fizet 10 000 forintot azért, hogy eldönthesse melyik a legjobb. Vesznek majd egy Szamos vagy Stühmer válogatást, és annak megkóstolásával döntik el, hogy melyik marcipános szaloncukorral díszítsék fel a karácsonyfát. Aztán már megmaradnak a kipróbált márkánál. A Lissé szaloncukrai pedig megint a polcokon maradnak, és a forgalmazók 2016-ban is csak leértékelve tudnak megszabadulni tőle. Hiába, a fogyasztók nem díjazzák a tisztességtelen piaci magatartást, és az ostoba marketing döntések sem használnak az eladhatóságnak. Mellesleg az sátortetős dobozok grafikáján is lenne mit javítani. Ezeknek a színes kartondobozoknak az egyik oldala teljesen üres. Ide rá lehetne rakni a 2015-ös lapos kartondoboz hátulján található üdvözlőkártyákat. (4 darab is elférne rajtuk.) Ollóval kivágva a vásárlók ezeket ráragaszthatnák szeretteik karácsonyi ajándékaira. Így nem kellene ezért papírboltba szaladgálni.  

[69] A Kun Elektronikus Könyvtárból letölthető teljes változat képmappájában az egyes szaloncukorfajták fotói is megtekinthetők. Cím: http://kunlibrary.com

[70] A Kun Elektronikus Könyvtárból letölthető teljes változat képmappájában az egyes szaloncukorfajták fotói is megtekinthetők. Cím: http://kunlibrary.com

[71] Meleg szobában vagy fűtőtest melletti karácsonyfán nem használható, mert könnyen olvad.

[72] A Kun Elektronikus Könyvtárból letölthető teljes változat képmappájában az egyes szaloncukorfajták fotói évekre visszamenőleg is megtekinthetők. Cím: http://kunlibrary.com

[73] Profitjuk növelése érdekében az élelmiszergyártók és a -forgalmazók szemérmetlenül kihasználják a különböző allergiában, táplálkozási betegségben szenvedők kiszolgáltatott helyzetét. Miután nekik is kell valamit enni, kénytelenek megvásárolni az irreálisan magas árú diabetikus és különféle „mentes” készítményeket. Ugyanezt csinálják a divatos táplálkozási irányzatok híveivel (pl. paleo). Gondolják, aki divatozik, az fizessen.   

[74] A Kun Elektronikus Könyvtárból letölthető teljes változat képmappájában az egyes szaloncukorfajták fotói is megtekinthetők. Cím: http://kunlibrary.com

[75] Célszerű lenne ezeket a szaloncukrokat desszert formájában is forgalomba hozni. Így a különleges ízek kedvelői egész évben élvezhetnék őket. Erre sajnos nem került sor. Sőt, 2016 az Auchan megszüntette ezeknek a saját márkás szaloncukroknak a gyártását is. Úgy látszik a szupermarketek nem érdekeltek a forgalmuk növelésében. Ezt teszi az Aldi áruház is. Hétről hétre berendel egy-két különleges külföldi sajtot, hogy leteszteljék a fogyasztók ízlését. Aztán ha valamelyik nagy sikert arat, pár nap alatt elkapkodják, azt soha többé nem rendelik meg. Lassan visszajutunk a kommunizmusba ahol, ha egy termék sikeres lett, beszüntették a gyártását.

[76] A borsmenta nagyon csípős. A rágógumigyártók is fodormentát használnak.

[77] A Kun Elektronikus Könyvtárból letölthető teljes változat képmappájában az egyes szaloncukorfajták fotói is megtekinthetők. Cím: http://kunlibrary.com

[78] kiejtése: mieskó

[79] Cím: Budapest IX., Soroksári út 56. (A 2-es villamossal lehet megközelíteni. A Nemzeti Színháznál kell leszállni.) Tel: 06-1-215 0586. Itt Tojáslikőrös Mieszko szaloncukor is kapható. Ára: 2760 Ft/kg. A Bonbonetti Kft. Nosztalgia szaloncukrai is itt a legolcsóbbak. Vadász és Stühmer szaloncukrokat is árulnak, mérséklet áron. Mellesleg ebben a boltban a Microse Kft. Prémim szaloncukorcsaládja igen nagy választékban megtalálható.

[80] A Kun Elektronikus Könyvtárból letölthető teljes változat képmappájában az egyes szaloncukorfajták fotói is megtekinthetők. Cím: http://kunlibrary.com

[81] Érthetetlen módon nincs honlapjuk. Csak a postacímükön érhetők el. Címük: 9757. Meggyeskovácsi, Rákóczi u. 17. 2018-ban azonban létrehoztak egy profilt a Facebookon. Címük: https://hu-hu.facebook.com/chocofivekft/

[82] A Kun Elektronikus Könyvtárból letölthető teljes változat képmappájában az egyes szaloncukorfajták fotói is megtekinthetők. Cím: http://kunlibrary.com

[83] A Kun Elektronikus Könyvtárból letölthető teljes változat képmappájában az egyes szaloncukorfajták fotói is megtekinthetők. Cím: http://kunlibrary.com

[84] Lehetne, ha mandula helyett hetedannyiba kerülő pörkölt naprafogómagból készítenék a marcipánt. Erre a lehetőségre azonban még nem figyelt fel az édesipar.

[85] Prémiumkategóriában nem gyártanak gesztenyés szaloncukrot. Így aki gesztenyés szaloncukorra vágyik, kénytelen konzumszaloncukrot vásárolni. A Glória gesztenyés szaloncukor meglepően jó ízű. Nem aromával ízesített. Van benne gesztenye is. 

[86] Sok benne a tejpor, de azért ehető. A Favorina kókuszos szaloncukra sokkal finomabb, és nem sokkal drágább.

[87] Ez a legkevésbé ízletes fajta. Ezért a pénzért nem lehet ehető marcipános szaloncukrot gyártani. 2015-ben és 2016-ban az országban szinte a teljes dió- és mandulatermés elfagyott. Emiatt a piacon már 4500 forintba kerül 1 kg mandulabél. (A szupermarketekben 100 grammos kiszerelésben 7000 Ft kilogrammja.) Ilyen árak mellett a konzumszaloncukor gyártói nem engedhetik meg maguknak a mandula használatát. Ezért a marcipános fondant szaloncukrok főtt burgonyából, kukoricakeményítőből és keserűmandula-aromából készülnek. A diómarcipánnál is hasonló a helyzet. A dióbél ára a három évvel ezelőtti 1500 forintról 3000 forintra emelkedett. Napraforgóból azonban 2016-ban rekordtermést takarítottak be, ezért a hántolt napraforgómag ára nem emelkedett. (A piacon 700 Ft kilogrammja.) Meg kellene próbálni az olcsó napraforgómagból marcipánt készíteni. Ha finomra őrlés előtt megpörkölnék, még intenzívebb lenne az íze. A konzumszaloncukrok gyártói mindenképpen jól járnának ezzel a helyettesítéssel. Lehet, hogy a prémiumkategóriás szaloncukrokat gyártók is megjelennének a Pörkölt napraforgómag marcipánnal.

A „hulladék szaloncukor” gyártói is jól járnának ezzel az alapanyaggal. Marcipánkészítésre ugyanis az étolajgyártásból visszamaradt olajpogácsa is alkalmas. A Rákospalotai Növényolajgyárból lehetne olcsón beszerezni olajpogácsát. Az ebből késztett marcipán nem lenne olyan finom, mint a pörkölt napraforgómagból készített, de még mindig jobb íze lenne, mint a szójalisztből gyártott szörnyűségnek. (Hántolás után az növényolajgyárak is pörkölik a napraforgómagot, mert így könnyebben kinyerhető belőle az olaj.) Egyébként a románok az étolajgyártásból visszamaradt olajpogácsából cukrozott halvát készítenek. Nem olyan finom, mint a magyar vállalkozók által őrölt napraforgómagból készített és mézzel édesített változat, de ehető. Egy bukaresti gyár nagy mennyiségben forgalmazza natúr kivitelben, valamint vanília és kakaós ízesítéssel. Nálunk az olajpogácsát takarmányként hasznosítják, ezért olcsón kapható. Olcsóbban, mint a szójaliszt. (A sajtolásból visszamaradt olajpogácsa tizedannyiba kerül, mint a hántolt napraforgómag.)  

[88] Ehető, de nem olyan finom, mint a Favorina kétszer annyiba kerülő rumos-kakaós szaloncukra. Az étcsokoládé-bevonat itt is nagyon hiányzik róla.

[89] Íze és állaga ugyanolyan, mint a Szerencsi Bonbon Kft. négyszer annyiba kerülő étcsokoládéval mártott vajkaramellás szaloncukráé. Csak nem étcsokoládéval, hanem kakaós mártómasszával van bevonva, ami lerontja az ízét.

[90] Ha nem kakaós mártómasszával, hanem étcsokoládéval lenne bevonva, ugyanolyan lenne, mint a Bonbonetti Kft. háromszor annyiba kerülő zselés szaloncukra.

[91] Egy újabb tesztben pedig kifejezetten dicsérték ezt a szaloncukorcsaládot: https://tesztvilag.hu/2014/12/14/gloria-te-edes/

[92] A kimérve árusított változatnál ez már nem probléma, mert mindegyik fajtából kérhetünk 2-3 darabot kóstolás céljára.)

[93] Válogatás vagy kimérve árusított változat hiányában csak az internetes tesztekre hagyatkozhatunk. Ez a szaloncukorcsalád nagyon megosztja a kóstolókat. Amíg a 999 forintért árusított konzumszaloncukrokat mindegyik tesztelő egyöntetűen emberi fogyasztásra alkalmatlannak nyilvánítja, a Glória szaloncukrok sokaknak ízlenek. Egyesek szerint „rátapad a fogaimra és a szájpadlásomra, és émelyítően hat az ízlelőbimbóimra”. Másoknak meg ízlik. Az epres-tejszínes fajtáról pl. ezt mondták: „Az almás-fahéjas testvérénél mérföldekkel jobb, olyan, mint egy visszafogott epres Milka.” A többiek ugyanezt a szaloncukrot ehetetlennek minősítették. Ezért lenne szükség a Válogatás vagy Vegyes zacskóra, amelybe mindegyik fajtából beleraknának 2-2 darabot. Aztán döntsön ki-ki ízlése szerint.         

[94] A Kun Elektronikus Könyvtárból letölthető teljes változat képmappájában az egyes szaloncukorfajták fotói is megtekinthetők. Cím: http://kunlibrary.com

[95] kiejtése: dolcsetta

[96] A Dolcetta szaloncukrok is kaphatók színes celofánzacskóban.

[97] Az összehasonlításhoz használjuk a Kun Elektronikus Könyvtárból letölthető teljes változat képmappáját. Ebben az egyes szaloncukorfajták fotói is megtekinthetők. Cím: http://kunlibrary.com

[98] Cím: IX., Soroksári út 56. (A 2-es villamossal lehet megközelíteni. A Nemzeti Színháznál kell leszállni.) Tel: 06-1-215 0586.

[99] kiejtése: kedú (Jelentése: ajándék, franciául.)

[100] Tölteléke kétrétegű. Alul vékony kávéízű réteg, rajta vastag tejszínes krémréteggel. Igazi különlegesség.

[101] Málnaízű édes krémmel töltve. Alkoholtartalma alig érzékelhető.

[102] Intenzív málnaízű krémmel töltve, benne apró cukorgyöngyökkel. (Gyerekeknek ajánlott.)

[103] Intenzív banánízű krémmel töltve, benne apró cukorgyöngyökkel. (Gyerekeknek ajánlott.)

[104] Francia eredetű szó. Kiejtése: fondan, de sok országban, így nálunk is fondant-nak mondják. A fondant vízzel krémesre kevert porcukor, amit aromával ízesítettek, és élelmiszerszínezékkel festettek. Régen így készítették a szaloncukrokat. A kommunizmus évtizedei alatt is csak fondant szaloncukrot lehetett kapni, így mindenki ezt ette. Négyfélét gyártottak: sárga színű citromízűt, rózsaszínű narancsízűt, kávésat és kakaósat. Az utóbbiakba csak minimális mennyiségű kávét és kakaót kevertek, ráadásul a legrosszabb minőségűt. Csokibevonat egyiken sem volt, és mindegyiket ugyanolyan színű sztaniolpapírba csomagolták. Az 1980-as években aztán megjelent a zselés szaloncukor. Népszerűségét főleg annak köszönhette, hogy csokibevonat volt rajta. Na persze nem valódi csokoládé, csak kakaós bevonómassza, de azokban az időkben már ez is nagy dolog volt. Szalonbonbonokat csak a rendszerváltás után kezdtek el gyártani. 

[105] Nem kell térdig lejárni a lábunkat, hogy figyelemmel kísérjük az árak alakulását. A Tesco és az Auchan áruházak ugyanis webáruházzal is rendelkezek, ahol online rendelhetünk: A https://bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU, valamint a https://online.auchan.hu/shop/ címeken megtekinthetjük az akciós áraikat is. Mivel az áruválaszték óriási, írjuk be a Keresés sávba a termék nevét (pl. szaloncukor). Ha időnként betekintünk ezekbe az online boltokba, érdekes árváltozásokat tapasztalhatunk. A Tesco szupermarket pl. a csillagokba emelt Tesco Finest szaloncukrok árát hetente száz forinttal csökkentette. Rájöttek, hogy dobozonként 2500 forintért eladhatatlanok. Karácsony előtt két héttel már olcsóbban adták, mint tavaly. Most az akciós áruk 1650 Ft. (Kilogrammjuk 5500 Ft. Olcsóbb, mint az eredeti Szamos változat. Ennyiért már érdemes megvenni.) Túl sokáig ne halogassuk a vásárlást, mert karácsony előtt egy héttel már csak a maradékból válogathatunk. (Új szállítmányban ne reménykedjünk, mert december közepén már nem rendelnek, és nem gyártanak szaloncukrot.) Aki karácsony előtt pár nappal kezd el szaloncukor után futkosni, kezdje a keresést a Tesco szupermarketekben. Sajátos árpolitikájuk folytán a készlet nagy része a nyakukon marad. Ezért december elején elkezdik a szaloncukrokat akciózni, és karácsony előtt egy héttel már óriási árengedménnyel árusítják. Ilyenkor náluk a legolcsóbb a szaloncukor.  

[106] A megmaradt szilveszteri termékektől is hasonló módon igyekeznek megszabadulni a szupermarketek. Aki szereti a lencsét, január 2-án nagyon olcsón juthat hozzá. A megmaradt lencsét akciózva, az évközi árnál jóval olcsóbban adják. Érdemes belőle többet venni, mert felbontatlanul 1 évig is eláll. (Még mielőtt megvennénk, nézzük meg a szavatossági idejét. Előfordulhat ugyanis, hogy tavalyi lencse van a zacskóban. A bab, szárazborsó, lencse és egyéb hüvelyesek szavatossági ideje két év. Ezért ha a 2016-ban vásárolt lencsén 2017-es dátum van, akkor nagy valószínűséggel 2015-ben termett lencse van benne. Csak akkor vegyük meg, ha 2018-as dátum van rajta. Egyébként a kétéves bab, lencse, szárazborsó is ehető csak tovább kell főzni. Főzési idejük akár duplájára is növekedhet.)